fbpx

Darovat nemusíte jen peníze: K záchraně života někdy stačí málo 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Staňte se dárcem krve nebo se zapište do registru dárců kostní dřeně. Pomoci můžete i darováním vlasů

Zveřejněno: 25. 5. 2023

Nikdy nevíme, kdy se ocitneme v situaci, kdy budeme potřebovat pomoc. Měli bychom to mít na paměti a pomáhat vždy, když můžeme. Nemám teď na mysli jen finanční či jiné materiální sbírky, které jsou samozřejmě také prospěšné, ale jsou věci, které si za peníze člověk nekoupí. Jak se říká, zdraví máme jen jedno, a tak i když dnešní medicína umí zázraky, bez pomoci dárců, kteří jsou ochotni darovat „kousek sebe“ a zachránit tak třeba i cizí lidský život, by byli i lékaři bezmocní.

Někdy nemusí jít přímo o záchranu života, ale i to, že příjemci zlepšíme kvalitu všedních dní nebo dáme šanci na založení rodiny, je skvělé. A co vše tedy můžeme darovat?

Krev

O možnosti darovat krev jste určitě už slyšeli, a pokud jste tak ještě nikdy neučinili, určitě byste měli. Proč? Je totiž pravděpodobné, že krevní transfúzi budete někdy potřebovat i vy. Podle dat Českého červeného kříže dostane každý občan za život v průměru 4krát krevní transfúzi a 12krát preparát vyrobený z krve, a to například při těžkých úrazech, během operací nebo při léčbě otrav. Bohužel z důvodu věku či různých nemocí každoročně počet dárců ubývá, a tak aby bylo krve dostatek, je potřeba každý rok získat minimálně 33 tisíc nových dárců. Krev mohou darovat zdraví lidé ve věku 18–65 let s minimální hmotností 50 kg. Ženy maximálně 3krát do roka a muži 4krát ročně.

Do registru se mohou přihlásit lidé ve věku od 18 do 40 let, ve výborném zdravotním stavu, bez trvalé medikace, s hmotností nad 50 kg a s veřejným zdravotním pojištěním platným v České republice.

Nejčastěji se realizují tzv. odběry plné krve, během kterých darujete cca 450 ml krve z žíly. Krev je pak dále zpracovávaná na jednotlivé složky (krevní plazma, krevní destičky, červené krvinky, bílé krvinky). Ty lze speciálním odběrem darovat také samostatně.

Kostní dřeň

Pro osoby s poruchou krvetvorby (leukémie, anémie atd.) bývá jedinou šancí na uzdravení transplantace kostní dřeně od dárce. Pokud se jím potenciálně chcete stát, musíte se nejprve zaregistrovat do registru dárců kostní dřeně. Dále absolvujete odběr malého množství krve, aby bylo možné prověřit, zda se shodujete v základních genetických znacích s některým z pacientů. Pravděpodobnost, že se vaše znaky budou shodovat a vy se skutečně stanete dárcem, je však velmi malá. Pokud se najde kompatibilní příjemce, podstoupíte odběr z kyčelní kosti v celkové anestezii, nebo odběr krvetvorných buněk speciálním separačním přístrojem.

Do registru se mohou přihlásit lidé ve věku od 18 do 40 let, ve výborném zdravotním stavu, bez trvalé medikace, s hmotností nad 50 kg a s veřejným zdravotním pojištěním platným v České republice.

Vajíčka a spermie

Darováním vajíček nebo spermií můžete někomu jinému darovat zázrak v podobě vytouženého miminka. Dárci mohou být muži ve věku 18–38 let a ženy ve věku 18–33 let. Před samotným darováním zájemci vyplní dotazník o zdravotním stavu a podstoupí odběr krve. U mužů je vyšetřována i moč. Dále dárci podstoupí genetické vyšetření včetně stanovení karyotypu.

V případě, že jsou splněna všechna potřebná kritéria, muži absolvují celkem 10 darování ejakulátu (v intervalech kratších než jeden týden) a současně s tím vždy i opakované testy krve a moči. Testy je pak nutné podstoupit ještě 180 dnů po darování, než jsou spermie uvolněny k dárcovství.

Ženy musí před odběrem vajíček projít zhruba 14denní hormonální stimulací, během které si injekčně vpichují hormony potřebné pro zrání folikul. Odběr vajíček následně probíhá v celkové anestezii.

Vlasy

Ztráta vlasů může být pro mnohé velkým zásahem do psychiky, což může ještě výše zhoršit stav například onkologických pacientů. O vlasy ale mohou přijít lidé i z důvodu jiných než nádorových onemocnění. Alopecií, tedy ztrátou vlasů, trpí i manželka herce Willa Smitha nebo český zpěvák Jordan Haj.

Některá soukromá zařízení finance za odběr krve nabízejí. Podle Českého červeného kříže to s sebou nese rizika toho, že z důvodu finanční motivace lidé zatají zdravotní komplikace, které potom ohrozí příjemce.

Lidé, kteří mají zdravé a rychle rostoucí vlasy, by měli možnost darování zvážit. Na rozdíl od jiných darování, toto nepředstavuje žádnou zátěž pro naše vlastní tělo a může někomu udělat obrovskou radost a zvýšit mu sebevědomí. Samozřejmě existují na trhu syntetické paruky, ty přírodní ale vypadají lépe, hlava se pod nimi nepotí a je možné je dále upravovat (natáčet, rovnat, barvit) jako klasické vlasy.

Vlasy je možné darovat v některých kadeřnictvích, můžete si je ale ustříhnout i sami a zaslat například nadačnímu fondu Daruj vlasy. Ustřižený cop musí měřit alespoň 40 cm (ztenčené konečky se do délky nezapočítávají).

Proč darovat bezplatně

Už ze samotného slova darovat by mělo být jasné, že se jedná o dobrovolnou činnost, u které se nepočítá s finanční kompenzací. Přesto některá soukromá zařízení finance za odběr krve nabízejí. Podle Českého červeného kříže to s sebou nese rizika toho, že z důvodu finanční motivace lidé zatají zdravotní komplikace, které potom ohrozí příjemce.

„Český červený kříž i český stát si váží těch, kteří jsou ochotni nezištně pomáhat druhým a snaží se morálně tyto dárce ocenit. Věříme, že široká veřejnost chápe motivy, pro něž nelze podporovat jiné než bezplatné dárcovství. Je to přímo v zájmu zdraví naší společnosti,“ uvádí organizace na svých webových stránkách.

Věděli jste že:

Související…

Ájurvédský šéfkuchař: Přivítejte jaro a vylaďte si organismus v ájurvédském duchu
Gary Wright

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...