fbpx

Gary Wright o tom, jak na jaře správně nastartovat a vyladit organismus a co všechno je k tomu vhodné jíst, případně nejíst

Zveřejněno: 18. 3. 2023

I když se zima leckde stále nevzdává, jarní příroda se v rytmu svého přirozeného tempa pozvolna probírá k životu. Její počínání by mělo být příkladem pro nás. Přechod ze zimního období do toho jarního by se totiž měl v našich tělech odehrávat ve stejně poklidném duchu. Šokovat naše tělo nevhodně zvolenou dietou či urputnými zákazy vede často ke stresu celého systému, a může tak v konečné fázi dojít k tomu, že se i dobrá potravina stane pro náš organismus toxickou. Takže hlavně se vším pozvolna a opatrně, nic se nemá přehánět.

gary wright a danuse siering

Gary Wright s organizátorkou Ájurvédských večeří Danuší Siering


Jaro je období, kdy se začínáme více hýbat, je to ta nejlepší doba na detoxikaci prostřednictvím správných druhů potravin, půstu a saunování. Náš organismus potřebuje očištění a vyvážení po zimní stravě plné těžkých, hutných a sladkých jídel. Jaro nám tedy dává příležitost zvýšit svou imunitu pomocí široké škály vhodných lokálních produktů, které podpoří naši vitalitu.

V každém případě musíte znát svůj typ dóši, tedy to, která energie ve vašem těle převládá.

Půst je jedním z nejlepších způsobů, jak znovu imunitní systém a celý organismus nastavit a vyladit. Jaro je k tomu ideálním obdobím. V ájurvédě se ke každému tělesnému typu (Váta, Pitta, Kapha) vážou různá doporučení. Ovšem pro všechny tři typy je většinou užitečné se jeden den v týdnu pravidelně postit.

Jaký jste typ dóši?

V každém případě musíte znát svůj typ dóši, tedy to, která energie ve vašem těle převládá. Pro každý typ dóši je charakteristická například fyzická konstituce a určité mentální dispozice. Pakliže patříte k těm, kteří mají velmi štíhlou postavu, podlouhlý obličej, malé oči, úzké rty, nepravidelné zuby nebo třeba suchou kůži se sklony k šupinatění a k tomu vás charakterizuje ráznost, náladovost, schopnost rychle nabýt – rychle pozbýt, úzkostlivost, sklony k tomu být smutný, náladovost, ale i schopností nedělat věci jen napůl, ale naplno a do všeho jít s vervou, jste jednoznačně váta.

Držím tedy půst každé pondělí, protože obvykle během víkendu jím trochu víc a dám si i maso a občas i pár piv.

Pro pittu jsou zase charakteristické světlá pleť, světlé oči, pravidelný nos, srdcovitý obličej, střední postava, rovné vlasy, středně velká ústa nebo vystouplá brada a z mentálních predispozic pak otevřenost novým myšlenkám, organizační schopnosti, výborná paměť, cílevědomost, podrážděnost, mnoho zájmů.

ajuverd 3

I s vegetariánským jídlem se dá vyhrát a podle účastníků poslední večeře (tedy té ájurvédské) chutná skvěle


Pro kaphu je zase typická silnější postava, kvalitní vlasy, olivová pleť a z charakteristiky pak tichost, skromnost, zamyšlenost, svědomitost ale i loajálnost, schopnost odpouštět a také trochu lenost. A pakliže jste trochu od toho i trochu od toho, jste typ na pomezí dvou dóš – například váta pitta nebo kapha váta.

Půst podle typu

Pro tělesný typ Váta je dobrý jednodenní půst v týdnu. Organismus by měl být totiž aspoň jednou týdně v naprostém klidu. Tělesný typ Pitta zvládne maximálně tři dny půstu za sebou. A pro tělesný typ Kapha jsou prospěšnější i delší období půstu.

Jedinec se slabým trávením může mít po jídle často pocit závrati či mdloby či chuť na šálek kávy – což se bezprostředně po jídle „přísně nedoporučuje“.

Já sám jsem extrémní typ Váta s bipolárními fluktuacemi, proto musím být opatrný vzhledem ke zvýšené mentální aktivitě tohoto tělesného typu. Držím tedy půst každé pondělí, protože obvykle během víkendu jím trochu víc a dám si i maso a občas i pár piv. Během postního dne si obvykle dopřeji saunu a současně relaxuji, což je skvělá příprava na nový týden.

Jak se udržovat v rytmu

Udržování vyvážené struktury vašeho dne z hlediska stravování a střídání jednotlivých ingrediencí hraje významnou roli. Já jím pravidelně dvakrát denně větší porce. Kombinuji snídani a svačinu kolem 10.30. Menší porci si dám potom na noc kolem šesté večer. Po ránu mi dělá dobře horké mléko. Buď samotné, nebo v kombinaci s čajem či kávou.

ajuverd 2

Ájurvédské jídlo je podáváno s láskou. A s (jedlou) květinou. O to také víc chutná


V případě, že chcete dosáhnout lepšího trávení, pak je lepší být o mírném hladu, i proto se v ájurvédě svačiny příliš nedoporučují. U lidí se slabým trávením je často potlačena chuť k jídlu, jindy je jejich porucha naopak nutí ke konzumaci přehnaného objemu potravy. Jedinec se slabým trávením může mít po jídle často pocit závrati či mdloby či chuť na šálek kávy – což se bezprostředně po jídle „přísně nedoporučuje“.

Jídlo je tvůj lék

V ájurvédě je spousta příkazů a zákazů, tak si to zjednodušme. Kontinuální dodržování několika málo zásad je mnohem lepší než nárazová striktnost. Zde je mých TOP 5 otázek při nákupu potravin:

  • Odkud potravina pochází? Je lokální, ekologická z bio produkce?
  • Jaké potraviny mají aktuálně sezónu?
  • Proč si danou potravinu vybírám. Ze zvyku, či z vědomé volby?
  • Jaké kombinace potravin volím?
  • Kdy mám v plánu je jíst?

U kombinací potravin existuje tolik zákazů, že není možné je tady všechny uvést. Je ovšem dobré si zjistit alespoň ty kombinace, které mohou vést k toxickým následkům.

Příprava jídla

Jaro je tím správným obdobím, kdy do svého jídelníčku opět zařadit raw stravu, tedy trochu syrové zeleniny, zejména zelené listy, bylinky, květiny a výhonky. Raději bych ale zeleninu s komplexnější strukturou stále ještě napařoval nebo ji přinejmenším nakrájel na malé kousky a takto přidával do polévek či jiných teplých jídel.

Chlorofyl je krví rostlin a má podobnou chemickou strukturu jako hemoglobin. Pomáhá s reprodukcí krve a spouští detoxikaci.

Skvělé jsou v tomto období nakládané saláty. Postup je jednoduchý. Jarní zeleninu nastrouhanou nebo nakrájenou na malé kousky zalijte octem a zatěžkejte předmětem (čímž se rychle naloží). Tento postup vám pomůže k lepšímu zažívání syrové zeleniny. Každý v sobě od přírody máme znalost toho, co je pro naše tělo v každém ročním období nejvhodnější, ale bohužel dnešní rychlá doba a moderní městský život tuto naši přirozenou znalost tlumí.

Jaro je zelená, zelená je chlorofyl

Jaro je ideální dobou, kdy je dobré do našeho těla dostat důležitý chlorofyl, který potřebujeme z lokálně pěstovaných, ale i divokých rostlin. Chlorofyl je krví rostlin a má podobnou chemickou strukturu jako hemoglobin. Pomáhá s reprodukcí krve a spouští detoxikaci. Například zelený ječmen je skvělou lokální a koncentrovanou formou chlorofylu. Tady uvádím některé zdroje chlorofylu:

  • Bylinkymáta, pažitka, medvědí česnek, řeřicha.
  • Květinylístky pampelišky, sedmikrásky, kopřivy.
  • Koření – kurkuma, muškátový oříšek, fenykl, černý pepř, čili, kmín, zázvor.

Na jaře je také ten pravý čas sladit se s rytmem rašení výhonků rostlin. Každému jídlu výhonky dodávají živost, texturu i barvu. Malé výhonky (brokolice, slunečnice, česnek, mrkev) jsou také skvělé pro naše zdraví, mají intenzivní chuť a hodí se jako ozdoba ke každému jídlu. Co se týče zeleniny, doporučuje se brokolice, mladá kukuřice, baby mrkev, ředkvičky, chřest, jarní cibulka, špenát, mangold, salát a rebarbora. Pokud sáhneme po ovoci, jsou ideální třešně, jahody, zimolez. A výborné jsou i obilniny jako hnědá či přírodní rýže, proso, quinoa (merlík čilský) či ječmen či zpracované obilniny – ječná mouka, žitná mouka, müsli (pečené ovesné vločky) či bulgur.

Související…

Jak jsem se potkala trochu jinak s ájurvédou a trochu jinak s jógou
Klára Ponczová

Do jarního detoxu patří i luštěniny. Zelené mango platí jako nejzdravější luštěnina, protože neobsahuje kyselinu močovou. Před přidáním do teplých jídel je propláchněte. Já dávám do většiny polévek hrst. Co se týče sladidel je i na jaře obvykle doporučován med, protože – jak se  praví – jedna lžička medu denně je dobrá pro zdraví. Při nákupu medu ale buďte obezřetní. Většina dnes komerčně prodávaných medů je kontaminována karcinogenním pesticidem glyfosátem.

A co byste měli na jaře naopak zcela vynechat?

  • Těžká smažená jídla
  • Sladkosti, mléčné výrobky
  • Bílou mouku
  • Koláče, dorty, zmrzlinu
  • Studené kravské mléko, jogurty, sýry

Mléko? Ano, či ne?

Já osobně považuji mléko za dar bohů. Je ovšem nutné dodržovat několik zásad:

  • Ráno přidávat mléko do čaje či kávy
  • Před pitím mléko ohřát
  • Před spaním přidat do mléka trochu přepuštěného másla (ghí), medu, kurkumy, muškátového oříšku a mletého zázvoru. To vám dopomůže ke zdravému spánku po celou noc a probudíte se s radostí do nového dne.

Ájurvédský šéfkuchař Gary Write bude tradičně vařit na Ájurvédské večeři, která proběhne 17. června od 17 hodin v Černé labuti.

Na článku spolupracovala Barbora Vojtová

foto: Ayurvedic Breakfast, zdroj: Ayurvedic Breakfast

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...