fbpx

Je ranní kakání jen příjemné, nebo je to nutnost? Lékař z gastroenterologie se podělil o zasvěcené informace

Zveřejněno: 10. 3. 2023

Samozřejmě, že chodit „na velkou“ můžete kdykoli během dne, mnoho lidí o to však usiluje specificky ráno. „Když s pacienty mluvím o střevních návycích, běžně mi říkají, že ráno chodí pravidelně jako hodinky,“ říká gastroenterolog David M. Poppers z Grossmanovy lékařské fakulty Newyorské univerzity pro web The Wellness. „A že si to jako součást svého rána také užívají. Cítí se lépe, lehčeji a jsou připraveni začít svůj den.“

Přemýšleli jste ale někdy o tom, proč je tak běžné kakat ráno, nebo zda je to nezbytné každý den?

Je nutné chodit každé ráno?

Ačkoli to může být uspokojivé, ranní kakání není ze zdravotního hlediska nezbytně nutné. Má však smysl, pokud je pravidelnou součástí vaší rutiny. Tady je důvod: tlusté střevo se po ránu dává znovu do pohybu. Večer jste snědli poslední jídlo, šli jste spát a noc jste strávili odpočinkem a trávením. Ráno je pak tělo připraveno se pročistit. „Existují důkazy, že v první hodině bdění dochází k větší kontrakci tlustého střeva. Je poměrně běžné, že cyklus probouzení souvisí s motilitou trávicího traktu,“ říká doktor Poppers.

Ranní návyky jsou v souladu s pohybem střev. Ať už se probudíte a dáte si vodu, čaj nebo kávu, tekutina sama o sobě tento pohyb podporuje. Navíc v čajích a kávě je kofein, který podle doktora Popperse dále kontrakce tlustého střeva stimuluje. Podobně působí i konzumace jídla (v tomto případě snídaně). Jídlo a nápoje mají tendenci urychlovat proces a dávají vám pocit, že už zkrátka musíte jít.

Pokud musíte jít, jděte. Ale pokud nepotřebujete, zbytečně na míse neseďte. Strávit tam 30 nebo 40 minut sezením není produktivní.

Ráno se také dává tělo do pohybu obecně: tlusté střevo je svalová trubice a pohyb svalů při ranní aktivitě – procházce, józe či běhu – trávicí trakt rozhýbají. Platí také, že jakmile si z ranních návštěv toalety uděláte jakousi rutinu, tělo bude očekávat, že se věci budou v určitou denní dobu dít. To samo o sobě posiluje návyk, říká doktor. Koneckonců, mezi mozkem a střevy existuje silné spojení. „Možná se budete cítit nejpohodlněji, když půjdete na záchod doma a ne v práci nebo ve škole. Tělo se to časem naučí,“ vysvětluje.

Pět tipů, jak si vyprazdňování usnadnit 

Ještě jednou: ačkoli kakat každé ráno je normální, není třeba se obávat, pokud vyměšujete později během dne. Ale v případě, že je ranní očista střev vaším cílem (ať už z pohodlnosti nebo proto, že to nejlépe vyhovuje vašemu rozvrhu), existuje několik věcí, které můžete udělat, abyste si udrželi pravidelnost a přešli na tu správnou rutinu:

1. Jezte dostatek vlákniny

Existují dva druhy vlákniny, rozpustná a nerozpustná, a obě hrají roli v produkci stolice, která se snadno vyměšuje. Rozpustná vláknina vtahuje vodu a během trávení želíruje (pro pohodlné vylučování), zatímco nerozpustná urychluje pohyb potravy trávicím traktem a objem stolice zvětšuje.

m shutterstock 1262205697

Zdravou stravou ke zdravé stolici! řekl by klasik. (zdroj: Shutterstock)


Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří oves, ořechy, semena, fazole a luštěniny, ovoce a zelenina. Poppers svým pacientům doporučuje, aby denně vlákniny zkonzumovali 20 až 30 gramů. Problémem konzumace příliš velkého množství průmyslově zpracovaných potravin je to, že vlákniny obsahují výrazně méně, pokud vůbec nějakou. Zasytí vás, ale tím pádem už nemáte chuť ani místo v žaludku na potraviny, které vašim střevům prospívají. 

2. Pijte více H₂O

Vodu můžete tělu dodat prostřednictvím tekutin a potravin bohatých na vodu: ovoce, zeleniny, polévek na bázi vývaru, a dokonce i ovesné kaše. Poppers nicméně upozorňuje, že nejlepší je čistá voda, a doporučuje jí denně vypít dva litry.

Poznámka: Je důležité pít více vody, pokud do svého jídelníčku přidáváte více vlákniny. Pomůže to rozhýbat střeva a zároveň minimalizovat zažívací potíže.

3. Zůstaňte aktivní

Nemusíme opakovat, že dlouhé dojíždění do práce a celodenní sezení u stolu výrazně zkracuje čas věnovaný aktivitě, což není pro vaše zdraví z mnoha důvodů dobré. Fyzická aktivita stimuluje chuť k pohybu, takže se snažte být během dne na nohou. Po obědě nebo večeři si dejte desetiminutovou procházku, v kanceláři se občas postavte či projděte, odpoledne si zacvičte doma nebo si zajděte třeba na lekci jógy.

4. Vytvoření rutiny

„Své tělo a mozek můžete trénovat dobrými i nedobrými způsoby,“ říká Poppers. Zařaďte čas na toaletu do své běžné rutiny v čase, který vám bude nejvíce vyhovovat. „Díky biologické zpětné vazbě se vaše tělo naučí, že je ráno a je čas jít vylučovat,“ říká.

Pokud musíte jít, jděte. Ale pokud nepotřebujete, zbytečně na míse neseďte. „Strávit tam 30 nebo 40 minut sezením není produktivní,“ říká doktor.

5. Dřepujte

Jedním z nejlepších nástrojů, které můžete použít, je záchodová stolička. Poppers vysvětluje, že sezení na záchodě se zvednutýma nohama do dřepu vás nastaví do anatomicky vhodnější polohy, která vašemu tělu pomáhá při průchodu stolice.

poop

Správná pozice usnadňuje vyprazdňování. (zdroj: Chillin)


Jak zjistit, jestli je vaše stolice „normální“?

Poppers nerad uvádí přesné číslo, kolikrát za den nebo týden byste na stolici měli jít. Nejdůležitější je vědět, jaké jsou vaše základní návyky, a věnovat pozornost jakýmkoli změnám a zažívacím potížím. Podle amerického Národního institutu pro diabetes a nemoci trávicího ústrojí a ledvin se nicméně za zácpu považuje méně než tři vyprázdnění za týden.

Můžete se také podívat na Bristol Stool Chart a analyzovat konzistenci své stolice, abyste zjistili, zda je v pořádku. Ideální je hladká, měkká a připomínající klobásu.

Pokud je váš současný režim konzistentní a nemáte žádné alarmující příznaky, jako je bolest břicha nebo nadýmání, nechtěný úbytek hmotnosti nebo krvácení z konečníku, pak se nemusíte snažit věci měnit.

Také, pokud obvykle vyměšujete ráno, ale nyní se potýkáte s nepříjemnými obtížemi v oblasti trávicího traktu, neznamená to, že jste v pořádku jen proto, že chodíte na záchod pravidelně. Dr. Poppers doporučuje navštívit svého lékaře a nechat se vyšetřit, pokud se vaše rutina sama od sebe změní nebo se u vás výše zmíněné příznaky objeví. V opačném případě se prostě nechte unášet proudem. A nezapomeňte spláchnout.

Související…

Střevní mikroflóra se dědí z generace na generaci. Mikroby dokážou i léčit
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, Chillin, zdroj: Humnutrition

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...