fbpx

Menopauza je nový začátek: Možná vás to překvapí, ale vlastně se na ni můžete těšit 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Co si představíte, když se řekne menopauza? Noční pocení, nadváha, nebo vrásky, za které by se nemusel stydět ani šarpej? Nic si nenalhávejme, menopauza mezi námi holkami není oblíbené téma

Zveřejněno: 9. 3. 2023

A je to obrovská škoda. Zbytečně si tak démonizujeme období, které může klidně patřit k těm nejlepším v životě. Menopauza není rozsudek smrti nad mládím ani konec zábavného světa.

Proč je vlastně menopauza tabu? Postupné vyhasnutí menstruačního cyklu ukončuje období, kdy jsme plodné a můžeme na svět přivést děti. Ztrácíme ale spolu s rolí potenciální matky zároveň pozici v práci, partnerství nebo mezi přáteli? Pochopitelně ne. Ženy po padesátce dnes řídí mezinárodní korporace, cestují po světě a vedou kurzy jógy.

Řada z nich ale o svých intimních problémech nerada mluví a menopauza může opravdu přinést nové nebo zvýraznit už stávající potíže. Podle vědecké studie v magazínu Maturitas se na důsledky menopauzy cítí 65 % dotázaných žen nepřipravených. Získejte před nimi náskok. Je to jízda, ale s dostatkem informací a přípravy není čeho se bát!

Příznaky perimenopauzy

Jak poznám, že už ji mám? Menopauza je jako definitivní ukončení menstruačního cyklu proces završený okolo 51. roku života. Jen málo žen ji však prožije jako krátký předěl.

Předchází ji tzv. perimenopauza. V těle během ní postupně ubývá estrogenu i progesteronu, tedy hormonů řídících menstruaci. Už během perimenopauzy dává tělo postupné signály odpovídající škále projevů menopauzy. Každá z nás jsme jedinečná, úbytek ženských hormonů se ale nejčastěji projevuje následujícími příznaky:

  • Nepravidelný menstruační cyklus se slabší, ale i silnější menstruací
  • Návaly horka a pocení
  • Úzkostné stavy, deprese, vztek a výkyvy nálad
  • Zhoršení kvality pleti (nejen příliš suchá pokožka, ale i akné)
  • Snížení zájmu o sex
  • Vaginální suchost
  • Bolesti hlavy
  • Poruchy spánku
  • Bušení srdce
  • Bolest nebo citlivost prsou

Je vám okolo čtyřicítky a na minuty přesný menstruační cyklus začal kolísat, nebo se občas probudíte s propoceným pyžamem? Nejspíš se nejedná o příznaky žádné vážné nemoci. Vaše tělo jen začíná postupně omezovat tvorbu ženských hormonů. A kde jsou ty dobré zprávy? Všechny popsané příznaky lze úspěšně řešit.

Poselství menopauzy: Žijte zdravěji

Zdravý životní styl je skvělé zavést v jakémkoliv věku. Pojďme si ale říct otevřeně, že ve dvaceti vás k tomu tělo nutí mnohem méně než v padesáti. Jakmile se ale postupně začnou objevovat příznaky menopauzy, není se změnou životního stylu na co čekat.

Menopauza není žádná ostuda, pohroma a už vůbec ne nemoc. Řada žen je na prahu padesátky před svou nejlepší sexuální etapou v životě.

„Spouštěče, jako je stres, kofein a nedostatek spánku, přímo ovlivňují intenzitu a frekvenci návalů horka,“ varuje magazín Good Housekeeping. Výrazné výsledky pocítíte nejen zmírněním příznaků, ale i při pohledu do zrcadla. Jaké jsou tři hlavní pilíře spokojené menopauzy?

1. Zdravá strava

Přemíra cukrů, tuku a kofeinu může rozpoutat to pravé menopauzální peklo. Nejen že nezdravé potraviny a nápoje přispívají k vyšší intenzitě příznaků, vlivem hormonální nerovnováhy se kila navíc usazují v problematických partiích víc než kdykoliv předtím. Typické je také zvýšené ukládání tuku v oblasti pasu. Fast food ani čokoláda na spravení nálady tomu rozhodně nepomůže. Na co se tedy soustředit?

Výživová poradkyně Hana Mojžíšová doporučuje ženám v přechodu upřednostnit přirozené a čerstvé potraviny na úkor polotovarů. Správnému jídelníčku by měly vévodit kvalitní bílkoviny a tuky, doplněné čerstvou zeleninou a celozrnnými obilovinami. Sójové výrobky (tempeh, tofu) a otruby obsahují fytoestrogeny, které přirozeně zvyšují klesající hormonální hladinu. Semínka, ořechy a tučné ryby jsou zase zásobárnou vitamínu E a omega mastných kyselin. Listová zelenina je spolu s luštěninami přírodním zdrojem kyseliny listové.

2. Více pohybu

Omezit nárůst váhy a ztrátu svalové hmoty, ale také si zlepšit náladu a sílu svých kostí. To jsou hlavní důvody, proč si dopřát střední aerobní aktivitu nejméně 150 minut týdně nebo 75 minut intenzivní aerobní aktivity týdně.

„Ideální je střídat více pohybových aktivit, protože se pak jedná o různou zátěž pro svaly, klouby a celý kardiovaskulární systém. Tělo si nepřivykne pouze na jednu aktivitu. Právě díky střídání zvyšujete fyzickou zdatnost a urychlujete i metabolismus, takže lépe spalujete,“ radí lektorka a cvičitelka metody FitPainFree Hana Toufarová.

Můžete tančit, cvičit jógu, běhat nebo chodit plavat. Nezapomeňte i na silový tréning, ten je v menopauze důležitým spojencem v boji proti řídnutí kostí.

3. Potravinové a jiné doplňky

I přes zdravý životní styl se vám stále nedaří být s menopauzou kamarádka? Výrazně omezující projevy se dají řešit i medikací, kterou předepisuje lékař. Než ale sáhnete po lécích, zkuste přírodní přípravky bez vedlejších účinků. Jsou k dostání v každé lékárně nebo v obchodech s bylinkami. Nejčastěji jde o doplňky stravy obsahující komplex fytohormonů, vitamínů a minerálů.

Za problémy se sníženým libidem často stojí snadno řešitelná vaginální suchost. Používání lubrikantů s kyselinou hyaluronovou vrátí zpátky potěšení ze sexu.

Překvapující fakta o menopauze

  • Trvá průměrně přes sedm let: Menopauza oficiálně začíná jako absence posledních dvanácti menstruačních cyklů. Podle studie JAMA Internal medicine však průměrná doba menopauzálních příznaků trvá 7,4 let a zahrnuje 3 roky před poslední menstruací a 4,5 let po ní.
  • Pozor na neplánované těhotenství: Až s odstupem času víte, který menstruační cyklus byl ten skutečně poslední. Některé ženy mohou otěhotnět pouhých pár cyklů před přechodem. Chybějící menstruace může být příznakem menopauzy, stejně jako těhotenství. „Mnohé ženy přistupují k antikoncepci po čtyřicítce velmi bezstarostně. Zažil jsem ale i pár překvapivých těhotenství u žen ve věku 44 let. Stále jste plodná – jen mnohem méně,“ uzavírá Dr. De La Torre.
  • Estrogen není jen hormon menstruace. Ovlivňuje celé naše tělo – od způsobu ukládání tuku, přes funkci štítné žlázy, až po naši náladu a spánek. Mimo jiné pomáhá řídit hladinu cholesterolu a udržuje naše cévy pružné. To je i důvodem, proč bychom se měly v menopauze snažit udržovat kardiovaskulární systém v kondici a pravidelně chodit na preventivní prohlídky.

Mluvte o ní

Menopauza není žádná ostuda, pohroma a už vůbec ne nemoc. Je přirozenou součástí našeho života a pro mnoho žen je po dlouhých letech silné a bolestivé menstruace požehnáním. Bála jste se většinu života neplánovaného otěhotnění? Už nemusíte. Řada žen je na prahu padesátky před svou nejlepší sexuální etapou v životě.

Hledáte informace a zkušenosti na jednom místě? Tabu ohledně přechodu boří citlivý podcast Menopauza není pauza. Známá česká herečka Eva Holubová se svou dcerou Karolínou řeší menopauzu z mnoha různých pohledů spolu s odborníky v oblasti psychologie, sexuologie nebo dermatologie.

Související…

Vyřeší vaginální terapie potíže při menopauze? Je to jen placebo, tvrdí vědci
Jan Handl

 

foto: Shutterstock , zdroj: Good Housekeeping

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...