fbpx

Vyřeší vaginální terapie potíže při menopauze? Je to jen placebo, tvrdí vědci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Australská studie naznačuje, že laserová léčba suché vaginy, jejího svědění a bolesti nepřináší kýžený efekt. Odborníci se domnívají, že vlastně nepřináší nic než pouhý placebo efekt. Ženy po menopauze ji přesto využívají čím dál častěji

Zveřejněno: 16. 10. 2022

Výzkum australských specialistů naznačuje, že nákladné laserové ošetření, které má pomáhat ženám s postmenopauzálními vaginálními problémy, jako je suchost, svědění a bolest při sexu, nemusí být účinnější než pouhé placebo. Podle britského institutu National Institute for Health and Care Excellence vaginální laserová terapie zahrnuje vložení laserového zařízení do pochvy. To ohřívá vaginální stěnu a vytváří malé otvory neboli „mikrotraumata“.

Propagátoři terapie tvrdí, že tato léčba stimuluje produkci kolagenu, což pomáhá zmírnit postmenopauzální vaginální potíže. Postup, který někteří označují jako „laserové omlazení vaginy“, je stále častěji nabízen po celém světě, stojí balík a jako pozitivní vedlejší účinek bývá uváděna i léčba inkontinence. Jedna nejmenovaná klinika ve Velké Británii nabízí podle deníku The Guardian tři takové terapie za 1 775 liber, tedy za více než 53 tisíc korun.

Primární léčbou u žen s genitálními příznaky spojenými s menopauzou by mělo být doplňování chybějícího estrogenu.

Zatímco některé studie naznačují, že tato technika může pomoci při řešení postmenopauzálních vaginálních potíží, nový australský výzkum prokázal, že alespoň jeden typ, nazvaný „laserové ošetření frakčním oxidem uhličitým“, nepřináší o nic víc než placebo efekt.

Terapie „jenom jako“

Australští vědci v časopise Jama popisují, jak prováděli studii u postmenopauzálních žen s vaginálními problémy. Srovnávali výsledky ze tří standardních ošetření frakčním oxidouhličitým laserovým systémem s výsledky ze simulovaných ošetření, při kterých byl systém provozován za velmi omezeného výkonu, tedy na úrovni placeba.

Výsledky „léčby“ 38 účastnic „laserové skupiny“ i čtyřiceti v „placebo skupině“ byly v obou případech pozitivní. Dvanáct měsíců po „léčbě“ obě skupiny hlásily zlepšení symptomů svých potíží. Mezi těmito dvěma skupinami nebyl ani žádný rozdíl, ať už z hlediska závažnosti symptomů, kvality života nebo vaginální tkáně.

„Problém s těmito příznaky spočívá v tom, že se vyskytují u poloviny všech žen po menopauze, a je obtížné je zvládnout pomocí standardní léčby,“ prohlásil profesor Jason Abbott, spoluautor studie z University of New South Wales v Sydney. „Je tedy také důležité, abychom podrobili všechny léky, zákroky a léčby, které se těchto žen týkají, velmi přísným vědeckým testům, než budou komerčně dostupné.“

Hlavní je estrogen

Podle australské studie by každopádně ony „laserové techniky“ měly být využívány s velkou opatrností. Doktorka Leila Frodshamová, specialistka na gynekologii a psychosexuální medicínu, uvedla, že primární léčbou u žen s genitálními příznaky spojenými s menopauzou by mělo být doplňování chybějícího estrogenu.

„Pokud jde o ženy, které vyzkoušely neúspěšně jinou standardní léčbu, pak je použití laserových technik ve výzkumném prostředí zcela odůvodněné. V současné době se ale zdá, že jsou používány v první linii bez předchozího využití jiných možností,“ konstatuje Frodshamová.

Související…

Přechod bez zebry: Jak v pohodě přežít klimakterium?
Rudolf Kudela

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...