fbpx

První příznaky abstinence poznáte už po 12 hodinách. A nejhorší bývají po dvaceti hodinách

Zveřejněno: 5. 2. 2023

Bez šálku kávy si mnozí nedokážou představit začátek dne. Podle statistik jde o 75 až 80 procent lidí. A studie ukazují, že až čtvrtina z nich je na kofeinu závislá. Patříte mezi ně i vy? A jak poznáte, jestli jste nebo nejste na kofeinu závislí?

Americká psychiatrická asociace tvrdí, že závislost na kofeinu poznáte hlavně podle abstinenčních příznaků. Ty se mohou dostavit po náhlém vysazení kofeinových nápojů, které běžně pijete každý den. Této problematice dokonce věnovala celé páté vydání Diagnostického a statistického manuálu duševních poruch, zkráceně DSM-V nebo DSM 5.

Pohoda, štěstí a energie

Američtí psychiatři vycházejí ze skutečnosti, že kofein působí jako stimulant centrálního nervového systému. Zjednodušeně řečeno stimuluje mozek a navozuje pocity pohody, štěstí, bdělosti a dostatku energie. Někteří jedinci mohou být na tyto účinky citlivější, respektive si na ně mohou vypěstovat závislost. Vědci se zatím domnívají, že hlavní příčinou jsou genetické faktory.

Rizikové jsou pravidelné vysoké dávky kofeinu, pohybující se v rozmezí 750–1 200 mg denně.

Zvýšená, tedy každodenní konzumace kofeinu je naopak spojována s mnoha nežádoucími vedlejšími účinky. Patří mezi ně poruchy spánku, pocity úzkosti a deprese, podrážděnost, nervozita, potíže se soustředěním, poruchy myšlení, také svalové záškuby, pálení žáhy a potíže se srdcem. Obzvláště náchylní jsou k těmto vlivům děti a dospívající, jejichž centrální nervový systém se stále vyvíjí, a tím pádem je zranitelnější.

Jaké je kritické množství

Je známo, že tělo si postupně zvyká na dávky pravidelně podávaných léků. Vytvoří si na ně toleranci a vyžaduje stále víc a víc. Tak nějak vzniká závislost. Výzkumníci se domnívají, že podobně organismus reaguje i na kofein. Rizikové jsou v tomto směru pravidelné vysoké dávky kofeinu, pohybující se v rozmezí 750–1 200 mg denně. V závislosti na značce a typu kávy se obsah kofeinu v jednom šálku typicky pohybuje kolem 95 mg.

Symptomy abstinence se obvykle objevují 12 až 24 hodin po poslední dávce kofeinu. Nejhorší bývají po 20 až 51 hodinách.

Abstinenční příznaky se obvykle hlásí o slovo spolu s neschopností cokoliv vykonat bez pravidelné dávky drogy. V tomto případě kofeinu. Třeba v šálku kávy. Pokud bez něj skutečně nedokážete fungovat, možná se řadíte mezi onu čtvrtinu závislých.

kafe 342113666

Pokud si při pohledu na tuto fotografii musíte dát kafe, měli byste začít přemýšlet. Nejlépe u čaje

Symptomy abstinence se obvykle objevují 12 až 24 hodin po poslední dávce kofeinu. Nejhorší bývají po 20 až 51 hodinách a mohou trvat dva až devět dní. Kromě neschopnosti pokračovat v pokusech o vysazení se nejčastěji objevuje bolest hlavy. Přidružuje se také únava, ospalost, snížená ostražitost, nedostatek energie, špatná nálada a nespokojenost, neschopnost koncentrace na cokoliv a deprese. Fyzické účinky mohou zahrnovat projevy podobné chřipce, jako je nevolnost, zvracení, bolesti či ztuhlost svalstva.

Začněte více pít. Vodu

Pokud u sebe nějaké takové projevy abstinence zaznamenáte, mělo by být prvním krokem nápravy zvýšení příjmu tekutin. Vysazujte kofein postupně a nahraďte zpočátku jeden kofeinový nápoj jedním nekofeinovým. Pokud například ráno pijete tři šálky kávy, zkuste jeden vyměnit za bylinný čaj nebo horkou vodou s citronem.

Do každodenní rutiny také zařaďte pravidelný pohyb – jedná se o přirozený stimulant centrálního nervového systému. I kdyby se mělo jednat o půlhodinovou procházku nebo kratší protažení každou hodinu. Každý začátek se počítá. A pokud cítíte, že situaci sami nezvládáte, klidně se běžte poradit s lékařem. Určitě nebudete prvním ani posledním pacientem závislým na kofeinu.

Související…

Trápí vás závislost na cukru? Zde je 5 tipů, jak s ní zatočit
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: HealthLine

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...