fbpx

Trápí vás závislost na cukru? Zde je 5 tipů, jak s ní zatočit 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Cukr je jedna z mála drog, kterou stále většinová společnost považuje za běžnou součást života. Pokud s ní chcete skoncovat, poradíme vám, jak na to

Zveřejněno: 31. 1. 2023

Cukr svou přezdívku bílý zabiják nedostal jen tak pro nic za nic. Poděkovat mu můžeme mimo jiné za obezitu, zubní kazy, demineralizaci i překyselení organismu. Proč ho do sebe dál sypeme ve velkém? V těle se chová podobně jako například heroin.

Rozhodli jste se říct sbohem sladkým limonádám, dortíkům, a dokonce i „zdravým“ potravinám, jako je zapékané sladké müsli? Skvělá volba! Na konci tohoto boje se sladkým budete mnohem zdravější a plní energie. Proč mluvíme o boji? Konzumace cukru vyvolává závislost. Vzpomeňte si na všechna léta s cukrem i své obvyklé denní „dávky“. Abstinenční příznaky po vysazení cukru trápí většinu lidí, kteří s ním sekli.

„Individuálně podle své závislosti můžete pociťovat různé abstinenční příznaky – od točení hlavy přes podrážděnost či únavu,“ říká Brooke Alpertová, dietetička a autorka knihy Sugar Detox. Dobrá zpráva? Všechny tyto příznaky jsou dočasné a řešitelné.

Pomohou umělá sladidla?

Umělá sladidla se často tváří jako zdravá volba ke špatnému cukru. Skutečnost? Většina z nich, jako je aspartam, sacharin nebo sukralóza, obsahuje skutečně méně kalorií, ale náš návyk na sladké rozhodně nevyřeší.

„Pro lidi, kteří se snaží provést malé změny ve svém jídelníčku, jsou umělá sladidla někdy dobrým odrazovým můstkem, ale nejsou trvalým řešením,“ říká lékařka Michelle Hauserová z Harvard Medical School. Některá jsou až tisícinásobně sladší než cukr a mohou dlouhodobě vyvolávat ještě větší chuť na sladké. Nelžeme si tedy do kapsy o jejich zdravotních přínosech – nejlepší je zkrátka sladké utnout bez náhražek.

Krok za krokem

První dny bez cukru jsou podle Alpertové nejhorší, ale zároveň je klíčové se přes tuto nepříjemnou fázi přehoupnout bez jediného bonbónku. V opačném případě můžeme začít s odvykačkou znovu.

Jak tedy udělat za vztahem s bílým zabijákem definitivní tečku?

1. Jezte vyváženou stravu, pravidelně

„Vyhýbejte se cukru a jezte tyto potraviny, které se tráví pomaleji. Pomohou vám vyrovnat hladinu cukru v krvi a nebudete mít neustále výkyvy a pády,“ radí Hauserová. Celozrnné obiloviny, dostatek zeleniny a ovoce, zdravé oleje a zdroje bílkovin. To je přesně to, z čeho potřebuje váš organismus doplnit zásobu minerálů a vitamínů.

Druhá stránka věci je pravidelnost. Nevynechávejte snídaně, obědy ani svačiny, pokud jste na ně zvyklí. Příliš dlouhé hladovění nastartuje chutě na sladké nebo tučné pokrmy, kterým se těžko odolává. Nejlepší je tří až pětihodinový rozestup mezi jednotlivými jídly.

2. Sladkosti musí z domu

Že je škoda vyhazovat ty drahé belgické pralinky, nebo kilové balení Nutelly? Ale no tak. Sladkosti nestačí schovat do horní police skříně a nepomohou ani neobvyklé skrýše. Budou to ta první místa, která navštívíte, až vás bude honit večer mlsná. Všechny výrobky s obsahem cukru musí nekompromisně z domu.

3. Pozor na skryté cukry

Čtěte etikety a dávejte pozor na skryté cukry, které často bývají v rádoby „zdravějších“ alternativách potravin. Typicky to bývají třeba nízkotučné jogurty. „Když výrobce odstraní tuk, přidá zpátky téměř všechny kalorie v cukru,“ varuje Hauserová.

Dalším trikem může být obsah hned několika zdrojů cukru – glukózový sirup, třtinový nektar nebo fruktóza. Výrobci tím většinou obchází fakt, že by byl jinak ve složení výrobku cukr na prvním místě.

4. Snídejte

Sytá a vyvážená snídaně je nejlepším bojovníkem proti chutím na sladké během dopoledne. Vhodnou snídaní jsou vločky, vejce a ovoce.

5. Připravte si první pomoc

Najeli jste na cukr-free rutinu, a přesto se vám sbíhají sliny při představě oblíbené čokoládové tyčinky? Jenom jednu a výjimečně… vždyť to nikdo nevidí. Kdepak, vydržte! Ve slabých chvilkách pomohou následující triky:

  • Vezměte si žvýkačku. Žvýkání po chvilce efektivně odbourává chuť na jídlo.
  • Dejte si ovoce nebo oříšky. „Mějte po ruce ovoce, když vás přepadne chuť na cukr. Získáte tak vlákninu a živiny spolu s trochou sladké chutě. Zásobte se pro tyto slabé chvilky potravinami, jako jsou ořechy, semínka a sušené ovoce,“ radí certifikovaná specialistka na závislosti Judy Chambersová.
  • Jděte se proběhnout. Pokud vás sžírají myšlenky na sladké, jeden ze způsobů je pročistit si hlavu mimo místo, kde právě jste. Stačí i rychlá procházka, nebo oběhnout blok.

Sladký život bez cukru

Proč tohle všechno dělat? Výhody života bez cukru jsou mnohem větší než utrpení při cestě ze závislosti na něm. Jde o naše zdraví, štíhlost a kondici, ale také o lepší náladu bez větších výkyvů.

Naše strava plná cukru nás doslova zabíjí. Takový je závěr studie přednesené na výročním sjezdu Americké kardiologické asociace (AHA). Její autoři přičítají cukru 180 000 úmrtí ročně, a to zejména sladkým nápojům, v nichž se cukr snadno ztratí. Limonády a ovocné nápoje ale samozřejmě nejsou jediným zdrojem cukru. Podle AHA průměrný Američan denně zkonzumuje 22 až 30 lžiček přidaného cukru, doporučených je přitom pouze 6 lžiček. „Ve skutečnosti nepotřebuje vaše tělo vůbec žádný přidaný cukr,“ dodává doktorka Hauserová.

„Škodlivé účinky cukru jsou způsobeny především přibýváním na váze z přidaného cukru v potravinách a nápojích,“ vysvětluje Hauserová. „Většina úmrtí souvisí se srdečními chorobami, rakovinou a cukrovkou.“

Za nás je to dostatek důvodů, proč si už další kávu neosladit. Jdete do výzvy stravování bez cukru s námi?

Související…

Cukr: legální droga s děsivými následky
Lukáš Vincour

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...