fbpx

Pocit chladu vás dovede k vlastní podstatě, říká Ledový muž 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Posílení imunitního systému, navození kvalitnějšího spánku, zlepšení duševního zdraví, výraznější koncentrace. To je jen malý výčet benefitů, které získáte, pokud na sebe začnete aplikovat terapii chladem

Zveřejněno: 6. 1. 2023

Mužem, jehož jméno metoda terapie chladem nese, je třiašedesátiletý Nizozemec Wim Hof, přezdívaný také Ledový muž. „Chlad je nemilosrdný, ale spravedlivý. Dovede tě až ke kořenům tvého já. Přestaneš přemýšlet, emoce odejdou a ty jen přežíváš. To tě přivede k esenci duše. Dostaneš se na jinou úroveň vědomí, než je běžné. A to tě osvobodí,“ říká v krátkém dokumentu.

Ledový rekordman

Hof, který pomocí své vlastní metody dokáže regulovat svou tělesnou teplotu, je známý také tím, že dokázal překonat hned několik světových rekordů.

V roce 2007 například zaběhl půlmaraton na sněhu a ledu s časem 2:16:34, a to úplně bos. Mezi jeho další nejznámější rekordy a extrémní výkony patří například pobyt v ledové lázni o délce 1 hodiny a 52 minut nebo výšlap do 7 000 m. n. m. na Mount Everest bez kyslíkové bomby. Maraton za polárním kruhem v letním oblečení, výstup na Kilimandžáro v šortkách nebo maraton v poušti Namib bez vody jsou tím pádem počiny, které už asi nikoho příliš nepřekvapí.

Co Hofova metoda obnáší

Skládá se ze tří pilířů: dýchání, chladová terapie (otužování) a meditace. Správné vystavení chladu odstartuje podle Hofa kaskádu zdravotních výhod, včetně nahromadění hnědé tukové tkáně a následného úbytku tuku, vyvážené hladiny hormonů v těle, lepší kvality spánku a produkce endorfinů, které přirozeně zvednou náladu.

Dechové cvičení spočívá zjednodušeně řečeno v kombinaci hlubokého dýchání střídaného se zadržováním dechu. Hlubokými nádechy přijímáme do plic větší množství vzduchu a tedy vyšší množství kyslíku, což se projeví na zkvalitnění fyziologických procesů v těle.

Metoda je jednoduchá, ale nemusí být nutně snadná. Po několika týdnech se možná nebudete cítit dobře nebo vás přepadnou pocity smutku. Mějte se svou myslí a tělem trpělivost. Léčí se, takže je jen pozorujte, myslete na to, že to vše je součást procesu, a pokračujte. Bude to stále snazší. - Wim Hof

Je ale nutné zmínit, že Hofova dechová cvičení nejsou vhodná pro každého. Vzhledem k tomu, že dochází k přechodně zvýšené činnosti srdce, neměly by je praktikovat osoby trpící srdečním onemocněním, vysokým krevním tlakem nebo chronickým onemocněním plic.

Otužování může být různé. Lze například absolvovat ledovou sprchu či koupel, nebo si ke koupání najít přírodní zdroj: vhodnou vodní nádrž, potok nebo řeku. Třetím pilířem je meditace s cílem zlepšit sebekontrolu, vůli a naučit se vnímat lépe svoje tělo a pocity.

Krok za krokem

Kýžený efekt bude mít (ostatně jako vždy) Hofova metoda pouze tehdy, pokud bude prováděna správně. To vyžaduje pevné odhodlání, zvláště v případě vystavení chladu. Ne každý musí být nutně schopen nebo ochoten to podstoupit samostatně, ani v jednom případě však není třeba házet flintu do žita – po celém světě včetně České republiky se pořádají certifikované kurzy, které s nácvikem jeho metody pomohou.

Ostatním nabízí Hof několik rad, jak začít a neskončit dříve, než se dostaví výsledky:

  • Rozhodněte se, že to je to, co chcete dělat, a rozhodněte se pro to naplno.
  • Nespěchejte. Možná budete chtít začít s dechovými cvičeními obden, nebo studenou sprchou dvakrát týdně. Správné tempo je to vaše.
  • Vyhraďte si prostor a čas. Najděte si klidné místo, kde se meditaci a dechovým cvičením budete věnovat. Sdělte rodině nebo spolubydlícím, jak je pro vás důležité mít vámi zvolený čas a prostor skutečně jen pro sebe. Zasloužíte si to.
  • Připravte se na to, že to může být divoká jízda. Jak říká sám Hof: metoda je jednoduchá, ale nemusí být nutně snadná. Po několika týdnech se možná nebudete cítit dobře nebo vás přepadnou pocity smutku. Můžete mít mnohem intenzivnější sny. To je běžné. Během tohoto období mějte se svou myslí a tělem trpělivost. Léčí se, takže je jen pozorujte, myslete na to, že to vše je součást procesu, a pokračujte. Bude to stále snazší.
  • Neberte to smrtelně vážně: zpívejte si hloupé písničky, abyste vydrželi první studené sprchy, přemýšlejte, jak můžete do procesu začlenit zábavu a smích. Koneckonců: na konci procesu z vás nemá být asketa, ale silný, zdravý a šťastný člověk!

Zkušenost je nepřenosná

Lidé, kteří Wim Hofovu metodu vyzkoušeli, dle vlastních slov nelitují. Například sedmadvacetiletá cestovatelka Lucie prý díky ní získala vnitřní klid, naučila se zpomalit tep svého srdce a naslouchat sama sobě.

profimedia 0110380477

Dnes třiašedesátiletý Wim Hof je nejlepším důkazem účinnosti své metody. (zdroj: Profimedia)


„Dříve jsem svůj čas nevyužívala efektivně. Ničilo mě, že plýtvám svým časem a nijak se nerozvíjím, byť jsem k tomu měla prostor. A tak jsem jednoho dne řekla dost a napsala jsem si tabulku s aktivitami, které rozvíjí ducha i tělo. Jednou z nich byla Wim Hofova metoda. Vstávala jsem brzy ráno a jako první dýchala podle Wima. Postupně jsem si začala všímat toho, jak se moje ztuhlé tělo začalo při dechových cvičeních uvolňovat. Po nějakém čase z toho vznikla velmi hluboká meditace,“ popisuje.

„Ani s otužováním to zpočátku nebylo snadné. Nejprve to bylo utrpení, ale postupem času jsem se uvolnila a ten pocit si užívala až k euforii. Studená voda člověka skutečně probere. Ne jen v ten daný moment. Myslím tím celkově. Vše jsem vnímala hlouběji a intenzivněji.“

Není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem

Hofova metoda slibuje spoustu zdravotních benefitů. Skoro by se mohlo zdát, že pro Hofa neexistuje nemoc, se kterou by si neporadil.  Na svých webových stránkách dokonce uvádí, že jeho metoda je spojena s potlačením symptomů nemocí, jako jsou revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba, astma, sarkoidóza, vaskulitida nebo některá autoimunitní onemocnění.

Možná také proto jsou Hofova tvrzení ohledně jeho metody terčem kritiky a dle některých balancují na hranici šarlatánství. V České republice vzbudilo kontroverzi zejména jeho vystoupení na festivalu Colours of Ostrava 2022, kde zpochybnil moderní medicínské metody a naznačil, že jeho metoda může být efektivní například i pro léčbu rakoviny.

Jedinečnost Ledového muže je nezpochybnitelná a blahodárné účinky otužování na lidský organismus také. Pro Hofa by ale výše zmíněné „šarlatánství“ mohlo být časem zničující.

Související…

Kde získat lepší imunitu pro děti? Ať si hrají v lese a hrabou se v hlíně
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, Profimedia , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...