fbpx

Hlasy, hmyz i kovová pachuť v ústech: Jak se nejčastěji projevují halucinace 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Lidé, kteří mají halucinace, obvykle vidí, slyší, cítí nebo jinak prožívají věci, které nejsou skutečné. Někdy jsou tyto smyslové falešné výstupy způsobeny něčím banálním, ale ve hře může být i docela vážná zdravotní příčina

Zveřejněno: 23. 9. 2022

I když je příčinu konkrétní halucinace často možné určit, vědci stále bojují s pochopením toho, jak je mozek produkuje. Podle studie z roku 2019, jež byla prováděná na myších, halucinogenní drogy způsobují, že mozková kůra přijímá stejné vizuální informace, jaké by dostávala bez jejich vlivu, ale není schopna je správně interpretovat. To je velký problém, protože některé duševní poruchy, jako je například schizofrenie, jsou silně spojeny se stejnými receptory, na které se výzkumníci zaměřili u myší. Lepší pochopení toho, jak fungují, by tedy mohlo přinést účinnější léčbu. S jakými nejběžnějšími druhy halucinací se tedy odborníci nejčastěji potkávají u lidí? A co je jejich příčinou?

1. Hmyzí promenáda

Měli jste někdy pocit, že po vás všude lezou brouci, aniž byste viděli nějaký hmyz? Pocit, že vaše kůže svrbí, je formou hmatové (dotykové) halucinace. Její další verzí je pocit pohybu v těle, jako když se posouvají orgány, nebo že se něco uvnitř snaží dostat ven.

Hmatová halucinace může mít několik příčin. Například užívání léků, které ovlivňují centrální nervový systém, nebo léků, které ovlivňují neurotransmitery, tedy chemické látky v naší nervové soustavě. Také závislí na drogách a alkoholu a zejména ti, kteří konzumují kokain nebo amfetaminy, zažívají hmatové halucinace běžně.

Příčinou může být i duševní stav. To, že zažili zrakové nebo hmatové halucinace, uvedlo v průzkumu v roce 2016 více než 50 % pacientů se schizofrenií. Vážné potíže s hmatovými halucinacemi mají také pacienti, kteří trpí neurologickými poruchami, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba nebo demence. Lidé, kteří se potýkají s vážnými případy takových halucinací, jsou často směrováni na kognitivně behaviorální terapii, která jim pomůže zvládnout emoční dopad jejich potíží.

2. Slyšíte hlasy

Lidé, kteří slyší zvuky, jako jsou hlasy, které ve skutečnosti neexistují, mají co do činění se sluchovými verbálními halucinacemi (AVH). Takové hlasy mohou oscilovat od výrazně pozitivních k nebezpečně negativním. Někdy vydávají příkazy, ale jindy je to jen neustálý komentář, často popisovaný jako „rozhlasová stanice v hlavě“.

Sedmdesát procent lidí trpících schizofrenií uvádí, že fenomén AVH důvěrně znají, stejně jako lidé s bipolární poruchou, některými typy demence, epilepsií, posttraumatickou stresovou poruchou a osoby užívající návykové látky. Fenomén AVH je ve skutečnosti častější, než si většina lidí uvědomuje, a není vždy spojen s duševním nebo jiným onemocněním.

Vizuální halucinace je nejběžnější typ halucinace u pacientů s demencí, ačkoli ji zažívají i lidé s deliriem. 

Není neobvyklé, že truchlící lidé slyší hlasy nedávno zesnulých blízkých. Důvody pro AVH jsou nejasné, ale vědci se domnívají, že souvisí s dysfunkcí mezi frontotemporálními oblastmi mozku, které se podílejí na řeči, paměti a emočních reakcích.

3. Cítíte zápach

Čichové halucinace (také nazývané „fantosmie“) se objevují, když člověk cítí něco, co tam není. Většinou jde o pachy nepříjemné, jako jsou výkaly, kouř, zvratky nebo moč.

Bohužel k tomu obvykle dochází, když čichový systém utrpěl nějaký druh poškození nervů, ať už traumatem, virem, drogou či toxinem, nebo dokonce mozkovými nádory. Další známou příčinou je epilepsie.

4. Vidíte světla nebo bytosti

Vizuální halucinace zahrnují vidění lidí, světel nebo vzorů, které nikdo jiný nevidí. Je to nejběžnější typ halucinace u pacientů s demencí, ačkoli ji zažívají i lidé s deliriem. Nepříznivě jsou jimi ovlivněni také lidé, kteří trpí schizofrenií nebo demencí, uživatelé drog nebo ti s Parkinsonovou chorobou. Kromě toho lidé často hlásí blikající světla či různé obrazce během migrény nebo během epileptických záchvatů. Lidé, kteří trpí poruchami spánku, jako je nespavost nebo narkolepsie, jsou také ohroženi.

Vizuální halucinace mohou být způsobeny problémem ve struktuře mozku člověka, poruchou mozkových neurotransmiterů, traumatickými zážitky z minulosti nebo jejich kombinací. Ať už je příčina jakákoli, je důležité na ni přijít, protože léčba je od příčiny přímo odvislá. Nesprávná léčba by situaci mohla ještě zhoršit.

5. Plavání nebo létání

Pokud se vám často zdá, že plavete nebo létáte, přičemž nejde o sen, pak jde pravděpodobně o proprioceptivní halucinaci. Lidé, kteří takovou událost zažijí, mají pocit, jako by létali nebo se vznášeli, někdy na úplně jiném místě, než je jejich skutečné tělo. Jde vlastně o „mimotělní zážitek“.

Způsoben může být smyslovou deprivací nebo přetížením, drogami (zejména halucinogeny), dokonce i silnými G-sílami, jako jsou ty, se kterými se setkávají astronauti a piloti. Mohou se také spontánně objevit díky jiným faktorům, jako je extrémní fyzická námaha, zážitky blízké smrti nebo lehký spánek během stresu nebo nemoci. Je známo, že tento typ halucinací zažívají zejména pacienti s Parkinsonovou chorobou.

6. Kovová pachuť v ústech

Lidé, kteří zažijí chuťové halucinace, obvykle hlásí nepříjemnou, často kovovou chuť v ústech bez jakéhokoli vlivu konzumovaného jídla nebo pití. Ačkoli většina z nich hledá řešení u stomatologa, příčinu tam jen málokdy zjistí.

Obvykle jsou totiž způsobeny věcmi, jako je poranění hlavy, viry, schizofrenie a systémové alergie. Za tento problém může také řada léků včetně těch běžně používaných, jako jsou aspirin, penicilin a vitamín D.

Související…

Proti alzheimeru: Odvar z liány ayahuasca podporuje tvorbu neuronů v mozku
Eva Doležalová

foto: Shutterstock , zdroj: How Stuff Works

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...