fbpx

Pijete jako duhy? Zestárnete dřív, než stačíte říct borůvkovej koláč 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nebuď zvědavý, budeš brzo starý, říkalo se kdysi. Podle nové studie by to ale spíš mělo být "nebuď opilý, budeš brzy starý". Alkohol ve velkém množství a po dlouhou dobu urychluje biologické stárnutí

Zveřejněno: 9. 8. 2022

Ať si výrobci lihovin dělají reklamy sebevíce nápadité, vědecká fakta mluví neúprosně a jasně. Pití alkoholu zrychluje proces biologického stárnutí. Pravidelné víkendové chlastací orgie vám zkrátí život až o šest let, říkají vědci z University of Oxford. A tvrdí: Čím méně toho vypijete, tím menší bude pravděpodobnost, že vás skolí alzheimer nebo rakovina.

Výsledky největší studie o vlivu alkoholu na DNA, které zveřejnil časopis Molecular Psychiatry, zaujaly ještě jednou věcí. Konzumace malého množství alkoholu nemá na stárnutí vliv. To až ty noci, kdy ztrácíte telefony, probouzíte se v cizích bytech, případně doma na podlaze s hlavou v ledničce, vám poškozují nenávratně tělo.

Alkohol a DNA se nemají v lásce

Předchozí studie o vlivu konzumace alkoholu na DNA dospěly k závěru, že pití alkoholu v míře větší než malé způsobuje zkracování telomer, koncových částí chromozómů. Jenže vědci nedokázali z izolovaných studií správně stanovit, zda za to může chlast sám o sobě, nebo jestli za to může třeba socioekonomický status. Tedy jestli třeba bohatí lidé, kteří si mohou dovolit zdravé věci, na tom nejsou lépe. V rámci této studie byla vyhodnocena genetická informace téměř čtvrt milionu Britů. Studie se zaměřila právě na telomery, ochranné "kryty" na konci chromozomů, které brání poškození DNA během buněčného dělení. Telomery se ale postupem času zkracují, takže ochrana je stále nižší, až ve finále buňka odumře, protože se už nemůže dál dělit.

Zkracování telomer může podle vědců třeba za Alzheimerovu chorobu, rakovinu, nebo kardiovaskulární choroby – na druhém a třetím místě jsou mimochodem nejčastější příčiny úmrtí v Česku. A pozor. Délka telomer by mohla být podle vědců lepším ukazatelem délky života než samotný aktuální fyzický věk. Čím je člověk starší, tím jsou telomery kratší. Když ale hulíte jako fabrika, chlastáte jak prokopnutý kýbl a cpete do sebe prasárny, budou se vám prostě telomery zkracovat rychleji.

Podle Světové zdravotnické organizace je škodlivé užívání alkoholu příčinou více než 200 různých chorob a nesčetného množství úrazů. Alkohol je také přímou příčinou 5 % všech úmrtí.

Když vědci zkoumali délku telomer, ptali se účastníků studie: Kolik jste toho vypili, než jsme vám vzali vzorky? Závěr je jasný. Rekreační konzumace alkoholu (obligátní láhev vína v pátek večer, ze které vy i váš protějšek upijete jednu skleničku a pak posedmé usnete u rozkoukaného prvního dílu šesté série Hry o trůny) vám telomery nezkrátí. Když bychom chtěli hovořit exaktněji, jedná se v případě "rekreační konzumace" o méně než 17 jednotek týdně, přitom 20 jednotek jsou dvě sedmičky vína.

Podle autorů studie je to důkazem toho, že existuje spodní práh čili množství alkoholu, které musíte pít, abyste na to doplatili. Myšlenka, že existuje "práh poškození", přitom není nová. To, že míra poškození se nezvyšuje s každou vypitou skleničkou, už bylo jasné z předchozích studií. Nikdo ale do této chvíle netušil, že po dosažení a překročení hranice 17 jednotek za týden vaše DNA začíná degradovat velice rychle, a když budete pít 32 jednotek alkoholu týdně, bude váš reálný věk o tři roky vyšší než u někoho, komu je sice stejně let jako vám (biologický věk), ale pije pouze 10 jednotek týdně.

Stačí o kapku míň

Pokud opravdu "chlastáte první ligu", zkuste se zamyslet ještě nad jednou věcí. Čím jsou vaše buňky reálně starší, tím větší je riziko toho, že se budete v pozdějším věku potýkat s vážnými či dokonce smrtelnými nemocemi. Ano, známe to, říká se, „koho Bůh miluje, ten umírá mladý“, nebo „je lepší shořet než vyhasnout“. Ale tahle hesla jsou aktuální přesně do doby, než začnete mít zdravotní problémy. Uklidňovat vás může fakt, že i malé snížení spotřeby alkoholu by mohlo výrazně snížit zdravotní rizika. „Výsledky studie jsou nadějí pro ty, kteří to s omezením alkoholu myslí vážně,“ říká Anya Topiwalaová, psychiatrička Oxford University a hlavní autorka nového výzkumu.

Jak přesně právě alkohol urychluje stárnutí, to vědci zatím nevědí. Alkohol má totiž ničivý vliv téměř na všechny části organismu od dehydratace po neurologické změny v mozku až k poškození životně důležitých orgánů, jako jsou játra nebo trávící systém. Podle spoluautorů studie je nejpravděpodobnějším podezřelým acetaldehyd, toxický vedlejší produkt rozpadu etanolu. Acetaldehyd poškozuje DNA a snižuje hladinu antioxidačních látek.

Příčinná souvislost mezi konzumací alkoholu a zkracováním telomer sice nebyla přímo prokázána, podle závěrů studie ale existuje velmi silné podezření, že tomu tak je. Navíc zrychlené zkracování telomer bylo zjištěno pouze u těch, kteří aktuálně pijí, a nikoli u těch, kteří pili dříve nebo vůbec nikdy. Navíc gen pro metabolismus alkoholu, který je pojmenovaný AD1HB, byl nejsilnějším genetickým prediktorem původní délky telomer.

Každý den trošku?

Studie sice neporovnávala zdravotní dopady nárazového pití a pravidelného popíjení, podle Topiwaly ovšem alkohol každý den působí daleko více destruktivně. Nejvíce postižení byli ti ze zkoumaných, kteří byli závislí na alkoholu. A podobné výsledky přinesla i analýza struktury mozku alkoholiků. „Kolik toho vypijete, to je samozřejmě extrémně důležité,“ říká Topiwalaová, která se specializuje na neurobiologii stárnutí.

„Studie ukazuje jasné souvislosti mezi konzumací alkoholu a stárnutím a poukazuje na možnou souvislost mezi alkoholem a Alzheimerovou chorobou,“ podotýká Richard Piper, výkonný ředitel organizace Alcohol Change UK. „Máme k dispozici neustále se zvětšující objem vědeckých poznatků, které ukazují, jak přesně alkohol poškozuje zdraví a kolik lidí kvůli němu umírá.“

Související…

Deset procent amerických seniorů pije jako zamlada: Jaký mají důvod?
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Discover Magazine

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...