fbpx

Deset procent amerických seniorů pije jako zamlada: Jaký mají důvod? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Studie vedená mezi americkými seniory nad 65 let ukazuje, že více než 10 procent z nich flámuje minimálně jako v dobách, kdy pařili na vysokých školách

Zveřejněno: 15. 4. 2022

Nadměrné pití alkoholu bylo nejen ve Spojených státech často považováno hlavně za součást studentského života. Toto rizikové chování se ale mezi studenty amerických vysokých škol mezi lety 2005 a 2014 snížilo a nyní převládá mezi lidmi od 25 do 34 let. No a mezi lidmi nad 50 let roste. Nový výzkum navíc zjistil, že 10,6 % seniorů starších 65 let lze označit za závislé pijáky a to je toto číslo prý ještě podhodnoceno.

Nadměrné pití je spojeno s autonehodami, domácími požáry, jež končí smrtí, sebevraždami, mrtvicemi, srdečními chorobami a rakovinou. U starších lidí také zvyšuje riziko pádů, které mohou končit špatně.

Nejsilnější pijáci se do výzkumu nemuseli dostat, jelikož je pravděpodobné, že nemají kde bydlet.

Nová studie, publikovaná v časopise Journal of American Geriatrics Society, zahrnuje údaje o pití alkoholu na vzorku 10 927 Američanů starších 65 let. Vědci použili pro definici minimálního prahu nadměrného pití čtyři alkoholické drinky pro ženu a pět pro muže v jednom dvouhodinovém časovém úseku v posledním měsíci. Hodnota 10,6 % ze seniorů, kteří definici splňují, je vyšší než dříve zjištěných 7,7 až 9 %, ale doktor Benjamin Han z kliniky NYU Langone Health upozorňuje, že není jasné, zda senioři skutečně více pijí, nebo nárůst sledovaného čísla způsobila změna vyhodnocování údajů a metod jejich zpracování.

Potvrzený trend

Z obdobné studie Benjamina Hana a jeho kolegů z roku 2017 vyplývá, že nadměrné pití alkoholu vzrostlo mezi lety 2006 a 2014 u lidí ve věku 50 a více let o 19,2 %. Další studie z roku 2017 vedená Bridget Grantovou z National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism za využití odlišných dat zjistila, že vysoce rizikové pití vzrostlo u lidí ve věku 65 a více let od roku 2001 do roku 2013 dokonce o 65,2 %. Vysoce rizikové pití bylo definováno jako týdenní konzumace (oproti posledním 30 dnům) čtyř drinků pro ženy nebo pěti pro muže v jeden den (místo ve dvouhodinovém období).

Ze seniorů s nadměrným pitím má 41,4 % vysoký krevní tlak,     23,1 % kardiovaskulární onemocnění a 17,7 % má cukrovku.

„Existují přesvědčivé důkazy o tom, že u seniorů stoupá míra nadměrného pití,“ prohlásil Frederic Blow, ředitel Addiction Center na Michiganské univerzitě. I on provedl podobný výzkum a potvrzuje, že časté pití je u starších Američanů běžným jevem. Proč tolik amerických seniorů pije, není jasné. Vědci uvádějí, že dříve se spotřeba alkoholu po středním věku snižovala.

Další studie z roku 2016 v časopise Alcohol Research potvrzuje, že generace zvaná baby boomers (Američané ve věku 55 až 75 let) konzumuje alkohol více než jejich předchůdci ve stejném věku. Nová analýza ukazuje, že 58,3 % pijáků většího množství alkoholu jsou muži a že budou mít s větší pravděpodobností nižší vzdělání a příjmy a půjde o Afroameričany. Zajímavý je také fakt, že ti nejsilnější pijáci se do výzkumu nemuseli dostat, jelikož je pravděpodobné, že nemají kde bydlet.

Zhoršující se nemoci

Průzkumy prý navíc vykazují asi poloviční spotřebu alkoholu, než se skutečně prodá. Ze seniorů s nadměrným pitím má 41,4 % vysoký krevní tlak, 23,1 % kardiovaskulární onemocnění a 17,7 % má cukrovku. Vědci tvrdí, že každá z těchto nemocí je pitím zhoršována a i na pohotovostech se pijáci vyskytují častěji.

Nadměrné pití zesiluje u chronických konzumentů alkoholu poškození jater, a jelikož játra produkují a ukládají živiny a další látky nezbytné pro jiné orgány, mohou mít onemocnění jater způsobená konzumací alkoholu dominový účinek na funkci srdce, ledvin a cév. Nadměrné pití častěji než dvakrát týdně potom zvyšuje pravděpodobnost výskytu symptomů nespavosti o 84 %.

Související…

Proč jsou nejlepší zaměstnanci BMW ve věku 50+ a nejlepší psychologové babičky
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Medium.com (Elemental)

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...