fbpx

Nebezpeční milovníci kávy? Psychopati milují hořkou chuť, varují vědci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Sklony k psychopatii mohou podle výsledků rakouské studie odhalit preference určitých pochutin. Autoři tvrdí, že mezi lidmi s temnou osobností vede hořká chuť

Zveřejněno: 17. 7. 2022

Bez ranní nebo odpolední kávy si leckdo život nedokáže vůbec představit. A skuteční „kafaři“ si vedle typické vůně libují právě v charakteristické hořké chuti, která dokáže v kombinaci s kofeinem pořádně nakopnout. Podobně je na tom třeba tonik, jehož hořkost v horkých dnech na rozdíl od mnohdy přeslazených limonád, tvářících se jako „domácí“, příjemně osvěží. Zajímavé je, že právě sklony k preferenci oblíbených hořkých nápojů mohou odhalit skryté temné stránky osobnosti. Přišli na to autoři studie, jejíž výsledky byly publikovány v odborném žurnálu Apetite.

Vědci z Institutu psychologie na universitě v rakouském Innsbrucku se zaměřili na to, jaké potraviny a chutě lidé preferují a co to může vypovídat o jejich osobnosti. Zjistili, že upřednostňování hořké chuti je spojeno nejen se zmiňovanou psychopatií, ale také s narcismem a sadismem uplatňovaným v každodenním životě. Naproti tomu jedinci, kteří hořkou chuť rádi nemají a přednost dávají potravinám a nápojům slaným, sladkým nebo kyselým, mají obecně tendenci být příjemnější.

V rámci průzkumu byl 500 mužům a ženám ukázán seznam potravin nejrůznějších chutí. Mezi sladkými, slanými, hořkými, kyselými a pikantními pochutinami se vedle kávy a toniku objevovaly třeba ředkvičky, dále neslazené kakao nebo ocet. Respondenti měli za úkol seznam projít a ohodnotit, jak jim která položka chutná. Souběžně s tím jim byl autory studie proveden test osobnosti, měřící zastoupení agrese, sobectví, psychopatie a narcismu.

Preference hořkých chutí jsou spojeny s nepřátelskými myšlenkami i chováním. Obzvláště silné asociace byly nalezeny s každodenním sadismem.

Tímto způsobem innsbručtí badatelé zjistili, že hořké a výrazné (pikantní) chutě byly obzvláště atraktivní pro jedince s temnějším typem osobnosti, pro něž je typické, že rádi vyhledávají senzace, vzestupy a pády, které přinášejí určité extrémní životní situace. Jinými slovy rádi riskují, pouštějí se do nejrůznějších nebezpečí a užívají si chvíle, v nichž se ocitají „na hraně“.

Pozor na ně?

„Vysoká citlivost na hořké sloučeniny je u lidí trvale spojována se zvýšenou emocionalitou. Lidé se zájmem o senzace vyhledávají pikantní a hořká jídla, naproti tomu ti, kteří tyto chutě nemusejí, bývají klidnější a uvolněnější,“ popsali ve studii své závěry hlavní autoři Christina Sagioglouová a Tobias Greitemeyer. Preference hořkých chutí jsou podle nich dále kauzálně spojeny s nepřátelskými myšlenkami i chováním, obzvláště silné asociace pak byly nalezeny s každodenním sadismem.

Pokud by to měla být skutečně pravda a všichni „kafaři“ by vykazovali tendence k psychopatii, žili bychom ve velmi nebezpečném světě. Nezbývá proto než doufat, že autoři se budou podobným bádáním ještě věnovat a minimálně kávu ze seznamu rizikových pochutin vyloučí. 

Související…

Pět neznámých důsledků pití kávy: Nutí nás víc nakupovat a zvyšuje práh bolesti
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: PsyBlog

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...