fbpx

Jsou probiotika pro náš imunitní systém skutečně přínosem? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Někdy se probiotikům říká "dobré bakterie". Napomáhají trávení jídla, útočí na patogeny v těle a ukazuje se také, že ulevují od průjmů a projevů ulcerózní kolitidy. Jejich další příznivé účinky na zdraví jsou předmětem probíhajících výzkumů. Jednou z konkrétně zkoumaných oblastí je vliv probiotik na imunitu

Zveřejněno: 9. 7. 2022

Je logické, že probiotika napomáhají odstraňování trávicích obtíží. Více než polovina buněk, které jsou zdrojem protilátek, se nachází ve střevech a dalších orgánech trávicího systému. Pokud je vaše střevní mikroflóra v pořádku (a množství prospěšných bakterií je vůči dalším organismům v rovnováze), pravděpodobnost zdravotních obtíží se výrazně snižuje.

Příznivý účinek probiotik na imunitní systém je předmětem probíhajících výzkumů, které o tom však prozatím neposkytly dostatek přesvědčivých důkazů. Souhrnná zpráva, zveřejněná v říjnu 2020 v magazínu Nutrients, přinesla přehled známých faktů o probioticích, a to speciálně ve vztahu k respiračním onemocněním.

Její autoři uvádí, že užívání probiotik má přímou souvislost s nižší mírou výskytu a mírnějším průběhem infekcí dýchacího traktu jak u dětí, tak u dospělých. Současně však připouští, že dosud provedené výzkumy nebyly dostatečně rozsáhlé. Studie ze srpna 2021 také naznačuje, že by probiotika mohla bránit infekci koronavirem.

Která jsou nejlepší?

Probiotika možná užíváte, aniž byste o tom věděli. Většina z provedených výzkumů se zaměřila na následující kmeny:

  • Acidophilus běžně přítomný v jogurtu, mléce, misu a tempehu, imunitní systém pozitivně ovlivňuje, alespoň dle metaanalýzy zveřejněné v magazínu Food Bioscience v srpnu 2020.
  • Bifidobacterium v jogurtu, kefíru, misu, tempehu, nakládané zelenině, kimchi, v některých octech a vínech, v kysaném zelí a kváskovém chlebu. Zmírňuje záněty a podle studie z roku 2017 podporuje imunitu.
  • Všechny jogurty s aktivními probiotiky obsahují Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus (L. bulgaricus) a S. thermophilus. Obě tyto látky jsou spojovány s příznivými účinky na imunitní systém.

Analogicky pak můžeme identifikovat potraviny, jejichž pravidelná konzumace imunitnímu systému naopak škodí. Je to alkohol, cukr a průmyslově vysoce zpracované potraviny.

Zdravý člověk nemá zapotřebí užívat probiotické doplňky stravy, nelze jimi ani nahrazovat zdravou stravu nebo kvalitní spánek. Nejlepší volbou je konzumovat potraviny, které probiotika přirozeně obsahují.

Vše z toho je příčinou zánětlivých procesů, které jsou sice přirozené, ale pokud probíhají příliš dlouho, mohou způsobit přechod některých chorob a stavů do chronické formy. Jde například o deprese či srdeční onemocnění.

Jsou doplňky stravy efektivní?

Ačkoliv se v mnoha potravinách přirozeně vyskytují, prodávají se probiotika také jako doplněk stravy a přidávají se do potravin, kde je běžně nenajdeme – například do pomerančového džusu nebo burákového másla. Lepší něco než nic, nicméně  konzumace potravin, jež probiotika přirozeně obsahují, je nejlepší volba.

Probiotika by tedy podle dosavadních poznatků mohla na imunitní systém příznivý účinek mít, nicméně záleží na jejich typu, zdravotním stavu daného jedince a dalších faktorech. Zdravý člověk bez konkrétních obtíží nemá zapotřebí probiotické doplňky stravy užívat a současně nemůže spoléhat na to, že jimi lze nahradit zdravou stravu nebo kvalitní spánek.

Nejlepším způsobem, jak si udržet zdravou střevní mikroflóru, je konzumace pestré stravy. „Pokud nejíte, jste podvyživení, tím pádem váš imunitní systém nemůže fungovat správně,“ říká Pieter Cohen, který působí na Harvard Medical School. Ten zároveň doporučuje doma připravovaná jídla založená na ovoci, zelenině, obilovinách a oříšcích. Podle studie z března 2020 je kvalita střevní mikroflóry odvislá také od objemu přijímané vlákniny.

Související…

Proč jsou in takzvané superpotraviny? Nestačila by prostě mrkev nebo řepa?
Romana Slaninová

foto: Shutterstock , zdroj: Everyday Health

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...