fbpx

Tichý zabiják: Cholesterol dokáže zkrátit život až o deset let 2 fotografie
zdroj: Ruku na srdce

Každý druhý člověk zemře v Česku kvůli tomu, že má v nepořádku srdce a cévy. A cholesterol je jedním z nejdůležitějších faktorů, který to ovlivňuje

Zveřejněno: 26. 5. 2022

„Jste zdravý jako rybička, máte jen trochu zvýšený cholesterol. Začněte cvičit a zdravě jíst, bude to v pořádku.“ Schválně, kolik z vás tohle od lékaře slyšelo? A kolik z vás začalo se svým životním stylem (v tomto případě to znamená zdravě jíst a trochu se hýbat) něco dělat?

Ano, tipujete správně. Moc takových mezi námi není. Vysokou hladinou cholesterolu (měla by se pohybovat pod 3 mmol/litr) trpí sedm z deseti obyvatel Česka. A právě zlehčování závažnosti problému je průšvih. Vysoký cholesterol totiž nebolí, pro většinu obyvatel se tak jedná pouze o číslo na lékařském formuláři o rozboru krve, a mají proto tendence varování lékařů ignorovat.

Povedlo se nám zvýšit střední délku života, nyní potřebujeme zvýšit délku kvalitního života bez nemocí.

Pokud se už tedy na toto téma vůbec baví. Devět z deseti obyvatel ví, že cholesterol může zdraví negativně ovlivnit, přitom polovina Čechů se svým lékařem na toto téma nikdy nemluvila. Zda je to ta polovina, která v důsledku nemocí srdce a oběhového systému zemře, se můžeme jen dohadovat, ale korelace bude zajisté vysoká.

Když je toho moc, je to třeba léčit

Není ale důležité jen to, kdy zemřeme, ale také to, jak kvalitní život do té doby budeme žít. „Ve Švédsku žije s chronickou nemocí člověk v průměru šest let, u nás 20 let,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. „Povedlo se nám zvýšit střední délku života, nyní potřebujeme zvýšit délku kvalitního života bez nemocí.“ I když je základní pravidlo „jez zdravě a víc se hýbej“ samozřejmě platné, ne vždy to musí stačit. Změna stravovacích návyků dokáže snížit cholesterol v průměru o 10 až 15 %.

Tělo si totiž 60 až 80 % cholesterolu vyrábí samo a pouze 20 % si bere ze stravy. Je to ale velmi, velmi individuální údaj. „Pokud přijde do ordinace mladý člověk, který sportuje a jí vegetariánskou stravu, pak už není co snižovat. Pokud přijde řezník, který jí každý den tlačenku, klobásy a vepřoknedlozelo, k tomu kouří a pije alkohol, můžeme se bavit o 40 až 50 % snížení cholesterolu,“ dodává Michal Vráblík.

cholesterol

Optimální hodnotu stanovuje tedy praktický lékař nebo specialista, a to na základě mnoha faktorů: věk, pohlaví, genetické predispozice, hodnota krevního tlaku, kouření, celková hladina cholesterolu, pohybová aktivita, další onemocnění… Těch faktorů je prostě spousta a odborný náhled je opravdu základem pro to, abychom neumírali zbytečně předčasně.

„Když je hodnota cholesterolu příliš vysoká, s úpravou životosprávy už si nevystačíme. Spolehlivě a v požadovaném rozsahu pak sníží cholesterol jen farmakologická léčba. V některých případech je jedinou možností, jak si zkvalitnit a prodloužit život,“ dodává Michal Vrablík.

Lidé, čtěte a choďte na prohlídky!

To, že máte v nepořádku cholesterol, většinou nijak nepoznáte. Důsledky se dostaví najednou, nečekaně a pak už může být pozdě. „Aterosklerózu máme všichni, záleží jen na tom, jak rychle se u nás projeví,“ říká Michal Vrablík. Ale na infarkt nás nikdo dopředu neupozorní. Takže co pro sebe můžeme udělat?

Zaprvé, žít zdravě ještě opravdu nikdy nikoho nezabilo. Zadruhé, chodit na prohlídky taky ne. Zatřetí, více se zajímejte, co má vliv na to, jak dlouho budete žít. To, že jsme první na světě v konzumaci piva a uzenin, je sice hezké, ale jen do chvíle, než to s námi na ulici sekne. Češi vědí, že vysoký cholesterol je svinstvo, ale mají tendenci to ignorovat a zlehčovat. Nedělejte to. To nejmenší, co můžete udělat, je něco si o tom přečíst. A o cholesterolu a rizicích se toho nejvíc dozvíte na webu www.jaknacholesterol.cz.

Související…

Čtyři lžíce olivového oleje denně mohou ochránit vaše srdce
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock a Ruku na srdce, zdroj: Ruku na srdce

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...