fbpx

Covid-19 podle WHO lidstvo ještě rozhodně nemá pod kontrolou. Naznačují to ukazatele posledních týdnů, podle kterých počty nakažených po celém světě stouply nejvíce za poslední dva měsíce

Zveřejněno: 6. 4. 2021

Česko není jediné, komu nový čínský koronavirus dává v současnosti dost na frak. I když se nám daří podstatně hůře než ostatním státům, pravdou podle britského deníku The Guardian zůstává, že i přes veškeré snahy se postupující koronavirovou pandemii lidstvu dosud nedaří ovládnout. Počet nových případů nakažení celosvětově poprvé za dva měsíce první březnový týden zase vzrostl, došlo k tomu v Severní a Jižní Americe, Evropě, jihovýchodní Asii a ve východním Středomoří. A lépe prý podle Světové zdravotnické organizace hned tak nebude.

Předseda Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus tuto skutečnost označil za zklamání, které ale není překvapivé. Za jeden z možných důvodů přitom považuje rozvolňování opatření ve chvílích, kdy se zdálo, že pandemie ustupuje.

Pandemie letos neskončí

Michael J. Ryan, výkonný ředitel programu naléhavých případů zdravotnické nouze ve WHO k tomu na nedávné tiskové konferenci v Ženevě řekl, že „navzdory zpomalení šíření covidu-19 v některých zemích důsledkem očkování je předčasné a nereálné domnívat se, že pomůže odstranit tragédii a strach ze situace a zmírnit tlak na nemocnice“. Podle něj tak není pravděpodobné, že by se lidstvo s pandemií zvládlo vypořádat do konce roku 2021.

Vakcíny sice mohou pomoci zachránit životy, nikoliv však celkovou situaci.

Velkou naději ale i Ryan do očkování přece jen vkládá. Domnívá se, že by mohlo snížit nejen počet hospitalizovaných, ale i počet úmrtí. A také přispět ke snížení rizika přenosu infekce. Všechny faktory by měly průběžně urychlovat řízení pandemie. I tak by se ale státy neměly v řešení pandemie spoléhat pouze na vakcíny, které sice mohou pomoci zachránit životy, nikoliv však celkovou situaci. „Základem boje s pandemií nadále zůstávají opatření v oblasti veřejného zdraví,“ zdůrazňuje Ryan.

Přístup k vakcínám je nerovný

WHO teď ve snaze o zkrocení pandemie vybízí k tomu, aby všechny země táhly za jeden provaz a podílely se na společném úsilí o celosvětové potlačení šíření nového čínského koronaviru. Tendros v tomto směru kritizuje nerovnost v přístupu k vakcínám, uvítal například první dávky podané v Africe prvního března, konkrétně na Pobřeží slonoviny a v Ghaně.

„Politováníhodné ale je, že k tomu došlo téměř tři měsíce poté, co některé z nejbohatších zemí světa zahájily své očkovací kampaně,“ dodává. Za stejně politováníhodné považuje i skutečnost, že některé země nadále upřednostňují očkování mladších a zdravějších dospělých s nižším rizikem onemocnění před zdravotníky a staršími lidmi.

Související…

Editor odborného lékařského časopisu The Lancet vysvětluje účinek ruské vakcíny Sputnik V
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...