fbpx

Britský prestižní medicínský magazín vydal začátkem února výsledky odborné studie ruské vakcíny. Jak toto posuzování probíhá a proč je Sputnik V zřejmě bezpečná a plně funkční vakcína, vysvětlil pro CNN šéf časopisu

Zveřejněno: 5. 3. 2021

Moderátorka CNN Becky Andersonová se ptá Richarda Hortona, šéfredaktora předního britského lékařského časopisu The Lancet, na odborné hodnocení (peer-review) ruské vakcíny Sputnik V. Magazín hodnocení vydal 2. února a vakcínu v něm v podstatě vychválil s tím, že se zdá "bezpečná a efektivní".

Becky Andersonová: Chtěla bych říct, že reakce na ruskou vakcínu byla velmi skeptická a v mnoha případech také výsměšná. Překvapily Vás pak výsledky odborného hodnocení Sputniku V? 

Richard Horton: Máte naprostou pravdu. Ruská vakcína Sputnik V byla schválená loni v srpnu, prezident Putin osobně ohlásil v televizi, že jeho dcera bude jednou z prvních, kteří tu vakcínu dostanou. Celý svět si myslel, že to bylo uspěchané rozhodnutí, že nebylo dostatečně vědecky podložené a že vakcína byla schválena příliš rychle. Ovšem ta studie, kterou jsme publikovali, je přelomová. 

sputnik profimedia 0588154554

Rusové zvolili velmi originální přístup: vakcína se skládá ze dvou dávek a každá z nich je jiná, používají odlišný adenovirový vektor. Tím se má dosáhnout extrémně silného posílení imunity. A vypadá to, že se jim to povedlo, protože ochranná efektivita vakcíny je hodně přes 90 %. Což znamená, že v současné době máme tři odlišné vakcíny a každá z nich má ochrannou efektivitu přes 90 %. Ruská vakcína je jednou z nich. 

Becky Andersonová: Mohl byste nám popsat, jak probíhá proces odborného hodnocení (peer review)? Co to znamená, když publikujete studii v Lancetu? 

Richard Horton: Co se vakcín týče, první výsledky se většinou netýkají efektivity, ale přinášejí údaje o imunitní reakci. To přesně jsme měli k dispozici s ruskou vakcínou a s oxfordskou AstraZenecou. Dostaneme data, ty přezkoumají naši lidé, vědci, lékaři, definujeme kritické výhrady a studii pošleme třem či čtyřem externím poradcům, kteří jsou ověřenými odborníky v daném oboru. Až dostaneme jejich reakci, tak se rozhodneme, jestli studii publikujeme, nebo ne. A pokud se rozhodneme, že ano, pak se obrátíme zpátky na autory – stejně tak jsme to udělali s oxfordskými i s ruskými vědci. 

Ruští vědci byli velmi vstřícní a citlivě reagovali na naši kritiku. Co se týče bezpečnosti vakcíny, byli velmi transparentní – my víme, že Sputnik V nemá žádné závažné vedlejší účinky, ale pouze málo toho víme o těch středně závažných a málo závažných. 

Řekneme jim, aby studii revidovali podle posudků, které máme k dispozici, a pak jim nabídneme odborné hodnocení podruhé. Výsledek pak považujeme za nejlepší dostupnou studii. Musím přiznat, že ruští vědci byli navzdory mezinárodnímu skeptickému přístupu naprosto fantastičtí a skvěle se s nimi spolupracovalo. Byli velmi vstřícní, citlivě reagovali na naši kritiku, a co se týče bezpečnosti vakcíny, byli velmi transparentní.

Becky Andersonová: Takže podle vašeho srovnání mají ruské vakcíny stejnou úroveň jako Pfizer, AstraZeneca? 

Richard Horton: Jsou na úplně stejné úrovni, dodržují stejné standardy z hlediska kvality testování a spolehlivosti údajů o efektivitě vakcíny. Je tam jeden zádrhel, a to jsou data o bezpečnosti vakcíny. V této chvíli nemáme k dispozici úplná data, proces jejich sběru stále probíhá.

Víme, že Sputnik V nemá žádné závažné vedlejší účinky, ale pouze málo toho víme o těch středně závažných a málo závažných. S touto výhradou bych si dovolil tvrdit, že vakcína by měla nakonec dostat zelenou pro používání. Samozřejmě, spousta  zemí si ji už objednala – například země Latinské Ameriky, Středního Východu nebo i Evropy. 

lancet profimedia 0557067418

Související…

Virolog Libor Grubhoffer: Nejde jen o nás nebo o EU. Očkování je zájem celé planety
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, CNN, zdroj: CNN

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...