fbpx

Aplikace eRouška vám řekne, že máte větší riziko nákazy, zatímco CovidPass může naopak sloužit jako důkaz, že nikomu nic nehrozí od vás

Zveřejněno: 21. 9. 2020

Počty nakažených rostou v poměru k celkovému počtu obyvatel rychleji než na jaře ve Španělsku. To nejmenší, co můžete pro své zdraví udělat, je chránit sebe i ty okolo vás. Kromě pravidla „tří R“, čili rouška-rozestupy-ruce (dezinfikovat), si můžete nainstalovat také dvě základní aplikace. Protože zdraví máte jen jedno, že? Upozorňujeme, že cílem tohoto článku není diskutovat nad tím, zdali jsou přijatá opatření nadbytečná nebo naopak málo přísná. K tomu slouží jiné platformy a jiné články. A také upozorňujeme, že obě aplikace jsou zdarma.

Vylepšená eRouška

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo do obchodů AppStore a Google Play aplikaci eRouška ve verzi 2.0. Ta první z jara letošního roku čelila výhradám jak technického rázu (velmi rychle vybíjela baterku), tak námitkám k ochraně soukromí a zabezpečení dat. Druhá verze pak obě chyby elegantně eliminuje. Aplikace, o níž jsme nedávno mluvili s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, používá technologii bluetooth LE, která zaručuje nízkou spotřebu elektřiny, násobně nižší než například při prohlížení sociálních médií nebo při přehrávání hudby.

A co se soukromí týče, oproti první verzi, kde se pracovalo s polohou vašeho telefonu, je eRouška 2.0 prakticky „neškodná“. „K nikomu (ani státu, ani nějakému provozovateli) se nedostávají žádné informace – žádné telefonní číslo, žádné polohové informace. Tohle poznáte podle toho, že při instalaci eRouška nic takového nechce a nevyžaduje ani žádná dodatečná práva,“ konstatuje publicista Daniel Dočekal na webu 365tipu.

eRoušku 2 chtějí i firmy. Na rozdíl od první verze funguje, říká vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci a šéf národní agentury NAKIT Vladimír Dzurilla.

A jak to funguje? Aplikace ve vašem telefonu přes bluetooth zaznamenává, se kterými jinými telefony s nainstalovanou eRouškou jste se za posledních 14 dní setkali – nezaznamenává se ani číslo vašeho telefonu (nemá se jak zaznamenat, aplikace nefunguje přes SIM kartu), ani poloha (aplikace ji nezná). Když má někdo pozitivní test na covid, sdělí to své aplikaci a ta pak všem telefonům, které má v paměti za zmíněné poslední dva týdny, rozešle zprávu: Potkali jste někoho nakaženého. „Aplikace to pošle jen těm telefonům, se kterými jste byli blíž než dva metry a déle než patnáct minut. Neřekne uživateli, kdo to byl, ani kde ho potkal, jen je upozorní, že potkal nakaženého a měl by si zajít na test,“ vysvětluje jednoduše Jakub Horák, český marketér, producent a publicista.

erouska.infografika

Neexistuje žádný centrální server s uloženými údaji, zprávy si posílají aplikace v mobilech mezi sebou. „Aplikace jede na systému Apple a Android a ty opravdu nikam do Česka neudávají, co tam probíhá. A pokud aplikaci smažete, nikdo se to nedozví,“ píše dále Jakub Horák. „Zásadní informace jsou u Googlu a Applu a jsou šifrované, bezpečné, náhodné a chráněné. Jestli nevěříte Googlu a Applu, tak byste neměli používat jejich telefony,“ dodává Daniel Dočekal. Další informace o aplikaci najdete na webu erouska.cz nebo na serveru 365tipu.

CovidPass jako „bezinfekčnost“

CovidPass slouží pro ty, kteří potřebují jakýmkoliv způsobem prokázat, že nejsou šiřiteli koronaviru. Aplikace umožňuje uživatelům jednoduché objednání v nejbližší laboratoři na test na covid-19 a následně se kdykoliv a kdekoliv zabezpečeně a nezfalšovatelně prokazovat svojí bezinfekčností. Laboratorní výsledek testu je ukládán do zabezpečené databáze, do které následně uživatel umožňuje jednorázový přístup prostřednictvím linku předaného QR kódem. Nasazení aplikace do AppStore i Google Play se připravuje, v současné době funguje CovidPass jako web optimalizovaný pro mobilní telefony.

Je tedy plně na uživateli, komu a kdy přístup k informaci o bezinfekčnosti umožní, tedy například kontrole na hranicích, kontrole při vstupu na hromadnou akci, kontrole při vstupu do zaměstnání a podobně. Žádná třetí strana nemá k datům v databázi přístup, ten máte pouze vy a je jen na vás, komu svá data poskytnete. Když se tedy návštěvník i provozovatel (hospoda, restaurace, stadion, kino…) navzájem prokážou svou bezinfekčností, není důvod jim bránit v provozování jejich služeb. Vynikajícím řešením je CovidPass také pro zaměstnavatele, kteří potřebují zajistit stabilní provoz svých firem a výrobních závodů. Dá se integrovat do docházkového systému a zaručit třeba vstup pouze pro ty, kteří prokazatelně nešíří koronavirus.

covidpass ilustracka

Aplikace umožňuje nejen vyhledat nejbližší odběrné místo, ale také rovnou rezervovat čas na test. A ani CovidPass nezaznamenává vaši polohu, nezjišťuje informace o kontaktech ani jiná data, tedy kromě osobních dat, která uživatel se souhlasem aplikaci poskytne a která jsou nezbytná pro provedení testu a identifikaci uživatele. Další informace naleznete na stránkách covidpass.cz.

Související…

Adam Vojtěch z karantény: Zdravotnictví vlastně elektronizujeme v přímém přenosu
Zdeněk Strnad

foto: eRouška a CovidPass, zdroj: CovidPass

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...