fbpx

Milionům lidí na celém světě by mohla hrozit nebezpečná úroveň tepelného stresu, tedy stavu, kdy nadměrné teploty mohou způsobit kolaps orgánů

Zveřejněno: 16. 9. 2020

Už nejde jen o obyvatele rozvojových zemí. Mnoho lidí dnes dělá práci, při které jsou vystaveni životu ohrožujícím podmínkám. Jde o zemědělce, stavební dělníky, zaměstnance továren, ale jak ostatně v posledních měsících ukazuje nemoc covid-19, dokonce i nemocnic. Globální oteplování může pro ně a jejich organismus v létě přinášet až příliš horké dny. A to nejen v létě.

Lékař Jimmy Lee pracuje v dusivém horku tropického Singapuru, stará se o pacienty s covidem-19. Klimatizace na jeho pracovišti nemůže být v provozu, jelikož by pomáhala šíření viru, lékaři jsou proto z horka nepřiměřeně podráždění, příliš mezi sebou nekomunikují.

Nepropustné vrstvy ochranných prostředků kromě ochrany před virem také zabraňují odpařování potu.

Ochranné pomůcky jim komplikují dýchání a celá osmihodinová směna se vleče. Přehřátí organismu lékařů může ovlivnit jejich schopnost rychlého rozhodování. A varovné signály tepelného stresu, tedy nevolnost a mdloby, mohou přerůst ve zhroucení.

Když tělo nechladí

Co je to tepelný stres? Jde o stav, kdy se tělo nedokáže správně ochladit, takže jeho teplota neustále stoupá na nebezpečnou úroveň a klíčové orgány mohou zkolabovat. Nastává, když se tělo nemůže zbavit přebytečného tepla pocením, jelikož je vzduch moc vlhký. Lee a další singapurští lékaři zjistili, že nepropustné vrstvy ochranných prostředků kromě ochrany před virem také zabraňují odpařování potu. Podle doktorky Rebeccy Lucasové, která se zabývá fyziologií na University of Birmingham, se příznaky tepelného stresu mohou vyvíjet od mdlob a dezorientace po křeče a selhání střev a ledvin.

S růstem teplot je pravděpodobná také intenzivnější vlhkost, což znamená, že nebezpečné kombinaci tepla a vlhkosti bude vystaveno více lidí.

Systém známý jako Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) měří nejen teplotu, ale také vlhkost a další veličiny tak, aby poskytl realističtější popis podmínek k životu. V padesátých letech je použila k vypracování pokynů pro zajištění bezpečnosti vojáků americká armáda. Hodnoty, při kterých američtí vojáci měli přestat se cvičením, jsou v případě singapurských lékařů často překračovány. V indickém Čennaí se pracovníci v solných dolech musejí potýkat s ještě horší situací, rekordní hodnoty pak byly naměřeny v místních ocelárnách.

Jaký dopad na extrémně zatěžované zaměstnance bude mít změna klimatu? S růstem teplot je pravděpodobná také intenzivnější vlhkost, což znamená, že nebezpečné kombinaci tepla a vlhkosti bude vystaveno více lidí.

Stres pro více než miliardu lidí

Britský meteorolog Richard Betts připravil počítačové modely, které ukazují, že počet dní s WBGT nad 32 stupňů Celsia se bude zvyšovat v závislosti na emisích skleníkových plynů. Riziko pro miliony lidí, kteří již nyní musí pracovat v náročné kombinaci extrémního tepla a vysoké vlhkosti, podle něho poroste. Lidé se prostě vyvinuli pro život v určitém rozmezí teplot a některé podmínky jsou pro nás zkrátka už moc.

Studie publikovaná začátkem tohoto roku varuje, že tepelný stres by mohl do roku 2100 ovlivnit až 1,2 miliardy lidí na celém světě, což je čtyřikrát více než nyní. Co v boji proti tepelnému stresu radí doktor Lee? Prý je dobré se před prací hodně napít a dělat si přestávky, při kterých je dobré také pít. Singapurští lékaři hodlají ochranné pomůcky vyměnit za takové, které jim umožní pocení. Ti, co pracují venku, by měli častěji vyhledávat stín. Teplotnímu stresu se každopádně bude odolávat hůř, pokud se planeta bude dál oteplovat.

Související…

Marie Šabacká: Grónsko sice bylo zelené, ale planeta byla tehdy celkově chladnější
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...