fbpx

Šéfové zdravotnických výborů v americkém Kongresu vydali zprávu, která dokazuje, že společnost Purdue Pharma prodává nezákonné látky přímo pod patronací Světové zdravotnické organizace. Devětatřicet amerických států už podalo žaloby

Zveřejněno: 27. 5. 2019

Amerikou hýbe skandál, který se týká Světové zdravotnické organizace (WHO) a její dosud neposkvrněné pověsti. Purdue Pharma, soukromá farmaceutická společnost, která se proslavila dezinformacemi při propagaci svých léků s opiáty, má podle massachusettské demokratky a republikána z Kentucky Světovou zdravotnickou organizaci omotanou kolem prstu.

Katherine Clarková, massachusettská republikánka, a Hal Rogers, republikán z Kentucky, požadují od WHO vysvětlení ve zprávě, která byla Kongresem zveřejněna ve středu 15. května. Ta popisuje několik organizací a jednotlivců, kteří skrze financování propojují společnost Purdue a WHO.

Clarková a Rogers ve zprávě informují o významném riziku, které by mohlo vyvolat celosvětovou krizi zdravotnictví.

Politici organizaci viní ze slepého posilování marketingu výrobce nebezpečných opioidních analgetik, jehož zaměstnanci byli v minulosti z trestné činnosti usvědčeni, a dokonce za ni stíháni. Jedná se právě o společnost Purdue Pharma.

Žalují WHO

Rogers je jedním ze zakladatelů a také předsedou Výboru pro zneužívání léků na předpis. Clarková je členkou Výboru pro zneužívání léků na předpis i podvýboru Rozpočtového výboru pro práci, zdravotnictví a sociální služby, vzdělávání a příbuzné agentury.

Oba kongresmani uvedli, že zmiňovanou zprávu zveřejnili poté, co generální ředitel WHO ignoroval dopis, který mu poslali v roce 2017 a v němž jej informovali o nebezpečných a klamných taktikách společnosti Purdue Pharma.

WHO dává firmě důvěryhodnost

Clarková a Rogers ve zprávě informují o významném riziku, které by mohlo vyvolat celosvětovou krizi zdravotnictví. Důvodem je nepřiměřený vliv farmaceutické společnosti na směrnice WHO. Politici uvádějí, že jsou silně znepokojeni skutečností, že po „epidemii“ užívání opioidů, která USA v roce 2017 stála 50 tisíc životů a desítky miliard ročně, se viník Purdue Pharma pokouší o totéž, ale v celosvětovém měřítku.

Pokyny opakují dávno vyvrácená tvrzení, že „se není třeba obávat náhlé smrti nebo závislosti na opioidech“ a že „nebezpečí závislosti na drogách je menší než 1%“.

Nadmíru znepokojující je, že důvěryhodná mezinárodní agentura WHO propůjčuje opioidnímu průmyslu svůj hlas a důvěryhodnost. Členové Kongresu Světovou zdravotnickou organizaci obviňují kvůli změnám směrnic, které hrají farmaceutické společnosti do karet. Například stále platné pokyny z roku 2011 opakují dávno vyvrácená tvrzení, že „se není třeba obávat náhlé smrti nebo závislosti“ na opioidech a že  „nebezpečí závislosti na drogách je menší než 1%“. A jsou tu i další problémy, které farmaceutickou firmu a WHO spojují.

Jde zase jen o peníze

Pokud jde o financování, poukazuje zpráva na několik organizací, které od společnosti Purdue získávají finanční prostředky a zároveň je dále poskytují WHO. Jedná se třeba o mezinárodní skupinu Mundipharma, která nemalým obnosem přispěla společnosti American Pain Society (APS). Ta zase byla dárcem prostředků pro rozvoj pokynů WHO na rok 2011 a 2012 o předepisování opioidů pro dospělé, a dokonce i pro děti.

Plán společnosti Purdue z roku 1996 deklaroval její cíl umístit volitelný opioid na druhou příčku žebříčku léků proti bolesti.

APS informace odmítá komentovat. A podobně reaguje i WHO, kterou Rogers a Clarková vyzvali ke zrušení těchto dezinformačních pokynů. Zároveň žádají o komplexní vysvětlení, proč vnitřní kontroly organizace těmto pokynům nezabránily, nezrušily je a nevydaly světu varování o tom, že dokumenty jsou nepravdivé, chybné a nebezpečné.

Jaký je plán Purdue Pharma?

Zmiňovaná zpráva také rozvedla rozpočtový plán společnosti Purdue z roku 1996, který deklaroval její cíl umístit volitelný opioid na druhou příčku žebříčku léků proti bolesti. Tento žebříček přitom vytváří právě WHO.

Související…

Pět nejnávykovějších látek podle odborníků? Vede heroin, nikotin je třetí
Milada Kadeřábková

Plán společnosti uvádí, že záměrem bylo na tento post dostat její lék OxyContin. Právě jeho propagace včetně oficiálních příbalových letáků byla semeništěm klamných tvrzení a dezinformací, které se týkaly složení a samotných účinků. Reakce? Jak víme, žádná. Purdue Pharma i Světová zdravotnická organizace zatím mlčí.

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...