fbpx

Zveřejněno: 4. 11. 2017

Venku je chladno, sychravé počasí začíná být na denním pořádku a na nás padá melancholie. Ano, podzim je tu v plné síle. V tomto (ne)čase je třeba začít myslet více na sebe. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které posilují imunitu, zahřejí, ale zároveň nezaútočí na vaši linii.

S příchodem podzimu dáváme sbohem lehkým salátům, lahodnému ovoci, čerstvým citronádám a nahrazujeme je pokrmy a nápoji tučnějšími. Což sice není na škodu, ale je dobré vědět, jak jídelníček vhodně uzpůsobit tomuto ročnímu období, abyste na jaře nebyli jako kuličky. Navíc vhodným výběrem potravin posílíte i imunitní systém, který může být oslabený.

Teplá a výživná strava

„V zimě je lepší vyhnout se studeným zeleninovým salátům, zeleninu raději tepelně upravit a dopřávat si co nejvíce lokálních a sezónních potravin. A to i přesto, že díky konzervačním metodám si v dnešní době můžeme dopřát prakticky cokoli,“ radí nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová a dodává, že na podzim nastává čas na dušení, pečení nebo přípravu teplých polévek. „Do jídelníčku raději zařaďte potraviny teplejší a výživnější, např. houby, oříšky, semínka, nebo vejce, dále koření, jako je skořice, hřebíček, zázvor, chilli apod. Chcete-li sportovat, je nutné mít dostatek energie pro hubnutí a tvoření svalů,“ doplňuje hlavní trenérka fitness center pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová. A jaké potraviny by tedy neměly chybět na podzimních talířích?

repa shutterstock 141560074

Červená řepa je skvělá v kombinaci s kozím sýrem.

Červená řepa

Červená řepa je typická podzimní potravina, která při správném skladování vydrží hned několik týdnů. Můžete z ní připravit klasický boršč, který je bohatý na vitaminy a minerální látky, můžete ji vařit, péct, odšťavnit, připravit placky, ideální je kombinace naložené červené řepy, medu a kozího sýru nebo ji můžete společně s další kořenovou zeleninou použít jako přílohu k pečenému masu. Je bohatým zdrojem draslíku a vitaminu C. Bulva červené řepy zároveň obsahuje velké množství vlákniny, ale pozor na nezanedbatelné množství sacharidů. „Zvláště diabetici by si tak na konzumaci většího množství řepy měli dát pozor,“ varuje nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Batáty

U nás ještě nejsou zcela známé, je to velká škoda. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten. Středně velká brambora obsahuje skoro 50 % z jeho doporučené denní dávky. Navíc je také bohatá na vlákninu a vitamin C.

Růžičková kapusta

Její hlavní výhodou je posílení imunitního systému, což je v chladných dnech k nezaplacení. Kromě toho patří mezi účinné antioxidanty. Obsahuje totiž vysoké množství vitaminu C. Kromě vitaminů a minerálních látek je i výtečným zdrojem vlákniny. Jejím problémem je však nadýmavost. Není tedy doporučována lidem po operacích, kojícím ženám nebo lidem se zažívacími potížemi. Nadýmavost lze ale snížit dušením kapusty a kombinací s vhodným kořením, například s kmínem, koriandrem nebo zázvorem.

kapusta shutterstock 614820494

Věděli jste, že konzumace kapusty zpomaluje stárnutí?

Kapusta

Jde o potravinu s vysokým obsahem různých živin. Jde o silný antioxidant, obsahuje draslík a vitamin C. Díky kombinaci všech důležitých vitaminů a minerálních látek oddaluje pravidelné pojídání kapusty proces stárnutí, bojuje proti rakovinovému bujení, snižuje cholesterol a podporuje imunitní systém.

Chilli papričky

„Obsahují látku kapsaicin, který zrychluje metabolismus a pomáhá spalovat tuky,“ vysvětluje trenérka Hollerová. Mimo to, jedna opravdu pikantní paprička vás zahřeje více než horká podzimní koupel. Ti, kteří jsou „zmrzlíci“ a teplý svetr a kabát jim nestačí, by si měli dopřávat pálivá jídla.

Dýně

Jakákoli dýně je doslova zásobníkem betakarotenu a zároveň i skvělým zdrojem důležitých vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Přesto se stále spousta lidí této typicky podzimní zelenině vyhýbá. Lze ji připravovat naslano i nasladko, vařit, péct nebo restovat, je dobře stravitelná v polévkách, jako pyré, ale přidávat ji můžete třeba i do rizota nebo kuskusu. Nehledě na to, že obsahuje důležitou vlákninu, která pomáhá správnému zažívání.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...