fbpx

Není úplně dobré nakupovat hystericky a pak se teprve zamýšlet. Nebo si ten bungee jumping vaše tchyně opravdu přála?

Zveřejněno: 13. 12. 2018

Možná už je trochu pozdě, ale i necelé dva týdny před Štědrým dnem je nutné připomenout, že dostatečná časová rezerva je hlavním klíčem k úspěchu. Nejenže se vyhnete hektickým nákupům v přeplněných obchodech a čekání na zpožděné poštovní zásilky, ale jistě také vymyslíte daleko nápaditější způsoby, jak své milé u vánočního stromečku potěšit. A jak tedy na to?

Poradíme vám pět kroků, jak se během svátků neschvátit a jak také neschvátit rodinný rozpočet, který začíná (a většinou také končí) ve vaší peněžence.

1. Správný výběr

Situace: Týden do Vánoc a vy pořád přemýšlíte, co letos nadělíte rodině pod stromeček. Ponožek i omlazujících krémů mají všichni zásoby, a tak jste tentokrát skutečně v nouzi. Také se vás to týká? Tak nákupy opravdu nenechávejte na poslední chvíli.

Když zalovíte v paměti, jistě na něco přijdete. Anebo se při nejbližším setkání s nimi zaposlouchejte znovu.

Ještě dnes si v klidu sedněte a vzpomeňte si, o čem jste v poslední době se svými blízkými mluvili. Nezmínil se náhodou váš partner o nové navigaci do auta nebo sportovním oblečení, které se mu zalíbilo? Neposteskli si rodiče mezi řečí, že jim odchází televize nebo že by si rádi zase zašli do divadla? Když zalovíte v paměti, jistě na něco přijdete. Anebo se při nejbližším setkání s nimi zaposlouchejte znovu. Protože dárek, který pořídíte díky tomu, že jste o něm slyšeli obdarované mluvit, potěší dvakrát. Jednak proto, že si ho sami – třeba i nevědomky – přáli, a také proto, že je důkazem toho, že jste jim skutečně naslouchali.

2. Nakupujte postupně

Další výhodou časové rezervy pro nákup vánočních dárků je možnost rovnoměrněji si rozložit výdaje. Upřímně, valná část zaměstnavatelů už třinácté platy nerozdává a na vánoční bonusy také není vždycky spolehnutí. Takže nejlepší cestou, jak kvůli Vánocům nezbankrotovat, je nákupy i útratu předem naplánovat.

Alternativou pro ty, kteří ještě nemají o výběru jasno, je pak stará dobrá obálková metoda.

Když začneme bodem jedna tohoto článku, tedy pečlivým výběrem dárků, kvalita jednoznačně převáží nad kvantitou. Tak například místo pěti zbytečností můžete koupit jednu či dvě hodnotné věci, aniž byste vy nebo vaši blízcí měli pocit, že je to málo. A druhou výhodou je, že s takovým výdajem počítáte předem a můžete si peníze odložit například už z říjnové výplaty. Když si takto rozvrhnete dárky i pro ostatní členy rodiny, nemusíte do koruny utratit celý předvánoční plat.

slevy 733659046

Vánoční slevy jsou často smyšlené. Ty pravé slevy přicházejí až po Vánocích, kdy se obchodníci snaží zbavit neprodaného zboží


„Alternativou pro ty, kteří ještě nemají o výběru jasno, je pak stará dobrá obálková metoda. Například už v létě můžete začít pravidelně odkládat určitou sumu a našetřit tak na vánoční dárky. Předejdete tak případnému pokušení vzít si na dárky krátkodobou půjčku a zbytečně se připravit o další peníze za přemrštěné úroky nebo ještě hůř za penále kvůli pozdnímu splacení,“ říká Anna Bláhová, šéfka zákaznické péče na Zonky.

3. Zařizujte včas

Nakupovali jste loni dárky na internetu a nechali si je posílat poštou? Pak možná máte také tu nepříjemnou zkušenost, že pod stromečkem polovina z nich chyběla. Kvůli přetížení obchodníků i dopravců totiž nestihly včas doputovat k vašim dveřím a i ten nejnápaditější dárek tak poněkud ztratil „glanc“.

I toto vyřešíte dostatečným časovým předstihem. Zboží, které objednáte v říjnu, s největší pravděpodobností před Vánoci dorazí třeba i z daleké Číny a navíc získáte prostor pro případnou reklamaci či výměnu.

4. Pozor na omyly

Uvážlivým výběrem se vyhnete také nepříjemným okamžikům, kdy obdarovaného dárkem spíš zaskočíte, než potěšíte. Stát se to může zejména v případě, že se rozhodnete blízké překvapit živým zvířecím mazlíčkem. Děti možná zajásají, ale jejich rodičům můžete přidělat starosti a zvířátko vystavit nebezpečí, že skončí třeba v útulku.

Let balonem nebo bungee jumping nemusí být po chuti všem, přestože vám se to může zdát jako ten nejlepší nápad.

Příliš vhodné není ani pořizování nejrůznějších adrenalinových zážitků, u kterých nemáte jistotu, že je vaši blízcí přivítají. Let balonem nebo bungee jumping nemusí být po chuti všem, přestože vám se to může zdát jako ten nejlepší nápad pod sluncem.

Dobrou trefou nemusí být ani nákup oblečení nebo obuvi. Nikomu nejspíš nebude příjemné zjištění, že se po sváteční večeři jaksi nevejde do konfekční velikosti, kterou nosil ještě loni… Takové dárky proto raději předem konzultujte anebo vsaďte na dárkové poukazy, díky kterým si obdarovaní mohou zboží vybrat sami. Právě pro nákup oblečení, kosmetiky nebo bot jsou přímo ideální.

5. Tříkrálový boom

A teď k tomu, co je i dva týdny před Vánocemi ještě aktuální. Například ve Španělsku byste o Štědrém dni hledali dárky pod stromečkem marně. Tam si na ně lidé musí počkat až do 6. ledna, tedy do svátku Tří králů. V posledních letech se tento zvyk svým způsobem rozšířil i do střední Evropy. Ne že by Štědrý den přestal být štědrým, ale o něco skromnějším možná ano. Řada lidí totiž s nákupy dárků vyčkává až na povánoční výprodeje.

Související…

Deset nejinteligentnějších dárků, které můžete potkat pod stromem
Komerční článek

Ale je to skutečně tak výhodné? Nebo obchodníci jen ze dne na den shodí bohatě nastřelené marže na polovinu a lákají tak zákazníky na „velké slevy“? Toť otázka. Odpovědí na ni ale může být opět předem naplánovaný nákup. Zaprvé tak pořídíte skutečně to, co si vaši blízcí přejí, a ne to, co je zrovna v akci. A zadruhé se preventivně vyhnete přemrštěným cenám, které zpravidla rostou úměrně tomu, jak se blíží svátky.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...