fbpx

Kamerky, které budou sledovat pasažéry, snad půjdou zakrýt, doufají vizionáři. Jak to bude s hygienou? Možná pomůže igelit

Zveřejněno: 6. 12. 2018

Představte si situaci: Vracíte se nad ránem opilí z baru s nejčerstvějším předmětem zájmu, zavoláte si Uber a ten dorazí bez řidiče. Budete mít ještě důvod si společnost brát domů, nebo vám vystačí půlhodinka ve vypůjčeném autě? Už jen docela příjemná vyhlídka toho, že opadne trapas, který se bude skládat z ranních zdvořilostí a příznaků kocoviny, možná leckoho přesvědčí. Co když ale podobný nápad bude mít každý druhý pasažér?

Související…

Už ani krok. Jídlo si objednáme z 3D menu. Doručí ho dron či samořídící auto
Klára Ponczová

Samořídící auta údajně přinesou mnoho futuristických výhod. Města s nimi budou zase o něco chytřejší a ulice o něco bezpečnější. Britští vizionáři identifikovali ještě jednu potenciálně příjemnou výhodičku, kterou autonomní vozy přinesou: Více sexu. Nikdo z pasažérů se totiž nebude muset soustředit na jízdu a nikdo při ní nebude pasažéry šmírovat.

Bez řidiče bezpečněji

Mnoho společností jako třeba Uber, Lyft a Alphabet už autonomní dopravní prostředky intenzivně vyvíjí. Několik havárií samořídících vozidel sice testování zpomalilo, celková bezpečnost se ale má zvýšit. Předejít by se prý mělo až 90 % všech dopravních nehod.

Málo výzkumů se ale soustředilo na to, jak tato vozidla změní turismus a noční život.

Samořídící vozidla by se měla na vozovkách velkých měst začít pohybovat už od roku 2025 a optimistické předpovědi značí, že by se do té doby měla stát i primárním dopravním prostředkem po celém světě. Málo výzkumů se ale soustředilo na to, jak tato vozidla změní turismus a noční život. A ty se asi změní hodně.

Pohoda bez volantu

Vozidla pomohou lidem třeba v případech, kdy budou na řízení příliš unavení nebo zmatení z provozu v neznámém městě. Ani v případě řízení v cizí zemi si tedy řidiči s jinými dopravními pravidly hlavu lámat nemusí. Turisté se také budou moct soustředit na pozorování krajiny místo silnice.

Konkurence poroste i restauračním a ubytovacím zařízením, pravděpodobně se vynoří mnoho pojízdných jídelen a hotelů.

Také sex a prostituce budou díky sdíleným automobilům a taxi čím dál častější a dostupnější, myslí si výzkumníci Debbie Hopkinsová a Scott Cohen, kteří se futuristickou dopravou zabývají. Auta by sice měla mít monitorovací zařízení, která budou kontrolovat, zda v nich pasažéři nesouloží nebo neberou drogy, pravděpodobně ale nebude tak těžké kamery zakrýt. 

Restaurace na kolech

Takové soukromé vozy možná začnou být využívány i ke komerčním účelům, není tak těžké si představit třeba amsterdamský Red Light District "on the move". Konkurence poroste i restauračním a ubytovacím zařízením, pravděpodobně se vynoří mnoho pojízdných jídelen a hotelů.

Třeba už se budou samořídící auta umět i sama nějak umýt.

Otázkou je, jak moc budou samořídící taxi oblíbená, když bude všeobecně známo, že v nich lidé mají sex? Chtělo by se vám usedat do taxi, na jehož sedačkách se před vámi vystřídaly desítky párů? Třeba už se ale budou samořídící auta umět i sama nějak umýt. A to i zevnitř. Anebo si budeme prostě nosit igelity. Rozložitelné, samozřejmě.

foto: Shutterstock, zdroj: USA Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...