fbpx

Takové máslo v chladničce rozhodně být nemusí. A taky se pak lépe roztírá. A co kečup?

Zveřejněno: 25. 2. 2021

Lednička je fajn vynález, díky ní nemusíme chodit denně do obchodu pro čerstvé potraviny. Někdy do ní ovšem dáváme věci, kterým to zrovna neprospívá. Vědci ze zemědělské fakulty University of California zveřejnili seznam potravin, které by neměly být uchovávány v ledničce, ale při pokojové teplotě. Teplota v ledničce (okolo 4° C) jim totiž může zabránit v dozrávání, nebo je dokonce poškodit. Zde je deset "nej" potravin či surovin, které do ledničky rozhodně nepatří:

1. Káva

Káva vůni nejen vyvolává, ale také pohlcuje. Pokud ji dáte do ledničky, může načichnout rybinou nebo jinými pachy. Kdyby vás tedy z nějakého důvodu napadlo dát kávu vychladit, nedělejte to.

I pro rajčata je lednička příliš chladné místo, mění v ní svoji konzistenci, ztrácejí chuť a aroma.

2. Bazalka

Bazalka v ledničce zvadne a zčerná, stejně jako mnoho dalších bylinek má být uchovávána v pokojové teplotě – ideálně ve sklenici s čerstvou vodou. Tedy pokud jí nemáte zasazenou v květináči, to je ještě lepší řešení.

3. Brambory

Brambory mají být skladovány na chladném, tmavém a suchém místě. V ledničce je na ně bohužel až moc velká zima, ze škrobu vzniká cukr a brambory mění chuť. Navíc sesychají, takže je lepší je uložit do krabice do spíže, skříně nebo do sklepa.

4. Rajčata

I pro rajčata je lednička příliš chladné místo, mění v ní svoji konzistenci, ztrácejí chuť a aroma. Vyplatí se je tedy nechat mimo lednici.

5. Avokádo

Avokádo v ledničce nikdy správně nedozraje, potřebuje k tomu teplotu okolo 20° C, tedy výrazně víc, než v ledničce je.

6. Česnek

Česnek ve vlhkých a tmavých místech klíčí, má být uchováván v opravdu suchém prostředí v propustném obalu.

Med při nízkých teplotách tuhne a krystalizuje. Potom je ho obtížné dostat ze sklenice.

7. Chléb

Chléb se v chladu vysouší a neexistuje jediný důvod, proč by měl být uchováván v ledničce. Dokonce v ní i rychleji okorá.

8. Med

Med při nízkých teplotách tuhne a krystalizuje. Potom je ho obtížné dostat ze sklenice, natož aby ho bylo možné snadno namazat na chleba nebo dát do čaje. Skladujte ho ve sklenici při pokojové teplotě a na suchém místě. Pak vydrží mnoho let.

9. Máslo

Také si myslíte, že všechny mléčné výrobky patří do ledničky? Omyl. Skladování másla při pokojové teplotě je bezpečné. Pokud tedy při výpadku elektrického proudu likvidujete znehodnocené potraviny z ledničky, máslo vyhazovat nemusíte. Nejen to, jeho skladování při pokojové teplotě je lepší, protože máslo v chladu ztuhne a obtížně se maže na pečivo nebo mísí s ostatními surovinami při vaření.

10. Kečup

Už jste si někdy všimli, že většina restaurací skladuje (nebo má u baru) kečup při pokojové teplotě? Kečup má vysokou kyselost, která ho uchovává bez chlazení, a při vyšších teplotách dokonce i lépe chutná. Pokud ale kečup používáte sporadicky, může se stát, že se po měsíci po otevření a uchovávání při pokojové teplotě zkazí. V tom případě má smysl ho dávat do ledničky kvůli prodloužení trvanlivosti.

Související…

8 superpotravin, které nesmějí chybět v žádné lednici
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Reviewed

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...