fbpx

Děti nemají rády, když se rodiče věnují mobilům víc, než jim, píše Anastázie Harris

Zveřejněno: 6. 12. 2018

Před několika měsíci vzbudila v Anglii senzaci osmiletá školačka. Řekla ve třídě, že její největší sen je, aby nikdy nebyly vynalezeny mobilní telefony. Vysvětlila: „Máma se na mě už ani nedívá, pokud mě tedy nefotí. Jinak jenom textuje, očima je přilepená k svému mobilu. Pořád. Jako kdybych mámu ani neměla…“

Kupte si Průvodce budoucností. Knihu o tom, co nás nemine.
Tyto tipy dnes mohou být pro někoho zajímavé, proto zde přidáváme odkaz na knihu, kterou mimořádně nabízíme v elektronické podobě za 100 Kč. Stačí si o ni napsat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Jen Beasonová učí v americké Louisianě druháky. Zeptala se jich, co by chtěli, aby nikdy nebylo vynalezeno. Čtyři její žáci napsali: „mobilní telefon“. Jednu z odpovědí, kterou zveřejnila na sociálních sítích, sdílely statisíce lidí: "Mí rodiče jsou na mobilu každý den, je to špatný zvyk. Nemám to ráda.“

mobile phone mum

Mí rodiče jsou na mobilu každý den, je to špatný zvyk. Nemám to ráda


Dětský stesk dospělé poněkud zaskočil. Všichni žijí s pocitem, že každé dítě ze všeho nejvíc touží... po mobilu. Na malou plastikovou krabičku jsme napojeni tak intenzívně, že jsme si ani nevšimli, jak rychle jsme zdegenerovali. A stejně jako v Andersenově pohádce muselo teprve dítě říct naplno, že král je nahý.

Převrácený svět

V parku prosperujícího městečka nedaleko Londýna jsem pozorovala středostavovskou matku, jak se snaží zabít své vlastní dítě. V parku tlačila kočárek do kopce a tak urputně se věnovala psaní zpráv, že si ani nevšimla, že se kočárek převrací a miminko z něj vypadává na zem.

Máma se na mě už ani nedívá, pokud mě tedy nefotí. Jinak jenom textuje, očima je přilepená k svému mobilu.

Jednou z nejznámějších ilustrací viktoriánské Anglie namaloval William Hogarth, obrázek se jmenuje Gin Lane. Jednou ze zobrazených postav je matka opilá do té míry, že si ani nevšimla, že jí z náruče vyklouzlo dítě. Mateřský pud je jeden z nejsilnějších a přebít ho můžou jenom drogy, alkohol a zjevně i mobil. Svět tiše přemáhá závislost nebezpečnější než gin. Nikdy jsem nic děsivějšího neviděla.

517px william hogarth gin lane

Za Williama Hogartha dokázal mateřský pud překonat jen alkohol. Dneska to je i mobil


 Ve městě Tunbridge Wells je charita, která se desetiletí zabývá pomocí rodinám s nízkým příjmem. V posledním roce se ale potýká s úplně novými problémy. Malé děti mají nápadně často potíže mluvit, nevyslovují, nepoužívají nočník… S ničím podobným se pracovníci charity dosud nesetkali. Zjistili, že matky jsou tak závislé na sledování mobilních telefonů, že už ani nekrmí děti z lahvičky.

Držák na lahev

Jednoduše malé miminko vrazí mezi několik polštářů a dalším polštářem podepřou lahev. Vysvětlování používání nočníku taky zabírá drahocenný čas, matky jednoduše dítě nechají až do školy chodit v plínách. Nejhorší ale je, že zmizela komunikace mezi matkou a dítětem. Máma se na miminko dostatečně nesměje, nežvatlá s ním, nehraje si, neukazuje mu svět. Veškerou pozornost upíná k mobilu, podobně jako alkoholička k láhvi nebo holka na drogách k fetu.

Související…

O knize, která předpověděla bitvu Seznamu s Babišem
Jan Müller

Školy, které zakazují žákům, aby si nosili s sebou mobily, mají průměrně lepší studijní výsledky než školy, které chytré telefony tolerují, nebo je dokonce používají ke studiu. Rodiče se často nechávají zatlačit do rohu s tím, že dítě má právo na přístup k technologii. To je nesmysl. Technologie a přístup k ní je privilegium, ani Bill Gates svým dětem nedovolil mobil, dokud nebyly na střední škole. Mozek dítěte není dostatečně vyvinutý, aby si věděl rady se závislostí. A sociální sítě byly od začátku vytvořeny s tím, že vzbuzují závislost uživatele, motivují ho, svádí k neustálé elektronické přítomnosti.

Mobil je jako vzduchovka – tu taky nedáte šestiletému ani osmiletému dítěti.

Pokud chcete mít mentálně stabilní a zdravé dítě, musíte ho nemilosrdně omezovat od okamžiku, kdy mu dáte mobil do ruky. A taky musíte mít setsakra dobrý přehled o tom, co s ním dělá. Mobil je jako vzduchovka – tu taky nedáte šestiletému ani osmiletému dítěti. Vzduchovku můžete dát do ruky dvanáctiletému, ale jenom s tím, že u něj budete stát a trpělivě mu vysvětlíte, jak s ní má zacházet.

foto: Shutterstock, Wikimedia Commons, zdroj: WKBW

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...