fbpx

Všechno, co potřebujete vědět o bělení zubů. Jedlou sodou to nezkoušejte, varuje zubařka 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jak bělení zubů funguje, co barvu zubů ovlivňuje a jak správně vybrat, která metoda je pro vás nejlepší? Zubařka Petra Švecová také varuje před často volenou domácí metodou, která vám spolehlivě zlikviduje zubní sklovinu.

Zveřejněno: 20. 3. 2024

Bělení zubů má v dnešní době stoupající trend. Úsměvem děláme první dojem, není proto divu, že naše zuby a jejich vzhled jsou pro mnohé prioritou. Zeptali jsme se proto MDDr. Petry Švecové na to, co proces bělení obnáší, jak se k němu správně postavit a proč nejsou přírodní metody to pravé ořechové.

Jak funguje bělení zubů?

Bělení zubů je chemický proces, kdy se na zuby aplikuje přípravek (nejčastěji gel), který obsahuje určité koncentrace peroxidu vodíku (6–40%) nebo karbamid peroxidu (3–35%), tedy oxidačních činidel, které dokáží projít skrz zubní sklovinu a chemickými reakcemi zesvětlují barvu zuboviny (= dentinu). 

Podstoupit jej mohou zdraví lidé se zdravými zuby. Základem pro bělení je tedy vaše poctivá péče o zuby a dobrý zdravotní stav. „Ani těhotenství nebo kojení není překážkou, bělící látka se totiž za předpokladu, že je bělení prováděno správně, vůbec nedostává do kontaktu s dásněmi a nemá, jak by se mohla dostat do krevního řečiště, tedy k dítěti nebo do mateřského mléka,“ dodává MDDr. Švecová.

Peroxid vodíku nebo karbamid peroxid jsou látky, které zuby dokáží vybělit, protože spouští oxidační proces, který mění barvu zuboviny. Nabízí se tři základní metody, jak chemickým způsobem dosáhnout bělejšího úsměvu. 

Ordinační bělení

Ordinační bělení se provádí přímo v ordinaci zubaře nebo dentální hygienistky a celá procedura netrvá déle než hodinu a půl. Na dásně se nejdříve nanáší ochranná bariéra, aby nedošlo k jejich popálení, a poté se aplikuje bělící gel, který obsahuje vyšší (ale stále bezpečné) koncentrace peroxidu vodíku.

Překvapit vás může následná zvýšená citlivost zubů, především na tepelné podněty – pití horké kávy, čaje nebo studených nápojů. Tato citlivost je však dočasná a netrvá déle než dva dny.

Někdy se používá také lampa nebo laser, ale nikdy nebylo prokázáno, že s jejich pomocí lze dosáhnout lepších výsledků. Celkově je ordinační bělení dražší variantou a spíše se od ní v současnosti ustupuje, protože při použití více koncentrovaných účinných látek může způsobit výraznější citlivost zubů.

Domácí bělení

Druhá (a dnes preferovaná) možnost je bělení zubů v pohodlí domova. Dentální hygienistka nebo zubař vám buď sejmou otisky vašich čelistí a ve spolupráci se zubní laboratoří vyrobí nosiče přesně na míru, nebo modernější metodou nosiče vyrobí pomocí naskenování čelistí. Do těchto přenosných nosičů si doma aplikujete bělící gel a nosiče nasadíte na zuby. Přesné schéma bělení vám vysvětlí v ordinaci, proces se opakuje přibližně 14x. Nosiče vám po bělení zůstávají, takže je můžete používat opakovaně. Výhodou je kromě pohodlí také nižší pořizovací cena a vyšší šetrnost k vašim zubům – používají se totiž nižší koncentrace účinných látek.

Kombinované bělení

Jak už název napovídá, kombinují se předešlé dvě metody. Nejčastěji tak, že nejdřív bělíte doma pomocí gelů v nosičích, a velké finální (do)bělení do požadovaného odstínu pak probíhá v ordinaci.

Bezpečnost a nežádoucí účinky

Používané koncentrace účinných látek jsou klinicky ověřené a nezpůsobují žádné poškození zubů, bělení peroxidem vodíku i karbamid peroxidem je tedy bezpečné a bez rizik. Překvapit vás může následná zvýšená citlivost zubů, především na tepelné podněty – pití horké kávy, čaje nebo studených nápojů. Tato citlivost je však dočasná a netrvá déle než dva dny. Lidé, kteří mají s bělením zubů zkušenosti, popisují, že zuby jakoby „trnuly“. Zubařka radí: „Pokud se citlivost objeví, hlavně pokračujte v dobré hygieně zubů, základem totiž je mít zdravé zuby bez kazů.“

Po aplikaci jedlé sody působí zub chvíli světleji, protože se mechanicky odstraní vnější pigmenty, broušením skloviny ale více prosvítá zubovina, která udává vlastní barvu zubu. V zubní sklovině se také mohou vytvářet malé trhlinky, ve kterých se paradoxně barevný pigment o to více v budoucnu usazuje.

„Dejte si také pozor, pokud vás v blízké době čeká aplikace zubní korunky. Vybělit zuby byste si případně měli před tím – korunka se totiž nevybělí,“ upozorňuje zubařka. Dodává, že na to by váš zubař měl myslet a před samotným bělením vás upozornit.

Co je bílá dieta a proč ji dodržovat?

Při bělení je zub „otevřený“ a více vnímavý k okolním pigmentům, během procesu je tedy důležité dodržovat tzv. „bílou dietu“ a vyhnout se intenzivně barevným pokrmům a nápojům, jako jsou např. káva, černý čaj, červené víno, červená řepa, borůvky, kari, kurkuma, sójová omáčka aj. Vrátit se k nim můžete až dva týdny po skončení bělící kúry, aby nedošlo k ovlivnění výsledného barevného odstínu.

K mírnému ztmavnutí barvy však může dojít i poté, právě při časté konzumaci těchto barevných potravin a nápojů. Původní barva, kterou jste měli před bělením, se však již nikdy nevrátí. 

Přírodní metody aneb čím si zuby nebělit

Přírodní metody slibují, že vám zuby vybělí rychle a levně. Musíte však mít na paměti, že účinnost těchto metod je omezená a při jejich použití může dojít i k nevratnému poškození zubů. S MDDr. Švecovou jsme rozebraly nejčastější přírodní metody, a proč nejsou z dlouhodobého hlediska příliš vhodné.

Jedlá soda

Proč ne? „Jedlá soda působí abrazivně, to znamená, že odírá sklovinu. Po její aplikaci působí zub chvíli světleji, protože se mechanicky odstraní vnější pigmenty, ale paradoxně broušením skloviny více prosvítá zubovina, která udává vlastní barvu zubu.

Dle platných předpisů mohou bělící prostředky v EU obsahovat maximálně 0,1 % peroxidu vodíku, což je velmi nízká koncentrace, a výsledný efekt je tak minimální.

Nejdříve tedy může jedlá soda působit, že funguje, ale broušením skloviny se zub nenávratně ničí. V zubní sklovině se také mohou vytvářet malé trhlinky, ve kterých se paradoxně barevný pigment o to více v budoucnu usazuje,“ varuje MDDr. Švecová.

Kokosový olej

Oil pulling je poslední dobou velmi populární a spočívá v tom, že si kokosový olej až 30 minut převalujete v ústech. „Kokosový olej ale nemá žádnou specifickou vlastnost, díky které by mohl fungovat. Pro vybělení potřebujeme látku, která rozloží barviva v zubovině, a tuky tuto schopnost opravdu nemají. Maximálně vytváří jemnou ochrannou bariéru, která omezuje přilnutí bakterií k zubu. Kokosový olej však není ani vhodnou jedinou metodou čištění zubu, základem je vždy důkladné mechanické odstranění plaku kartáčkem,“ komentuje MDDr. Švecová dále.

Kyselina citronová

Opět se ptáte proč? „Kyselina narušuje zubní sklovinu, naleptává ji a je k zubům i dásním extrémně agresivní. Jedlá soda a kyselina citronová dohromady je nejhorší možná kombinace,“ vysvětluje MDDr. Švecová a pro zajímavost dodává, že tak vlastně vzniká i zubní kaz – bakterie zubního plaku vytváří své vlastní kyseliny, kterými demineralizují sklovinu, a tím ji nenávratně poškozují. 

Barevné potraviny

Kurkuma, jahody, černé (aktivní) uhlí, popel, kari... Všechny tyto metody jsou vlastně založené na tom, že když zuby obarvíte a následně vyčistíte, působí „jakoby bělejší“, protože jste ošizeni barevným kontrastem.  

„Setkala jsem se s tím, že lidé bělí zuby černým uhlím. Jak mají černé dásně, tak zuby působí bělejší díky kontrastu. Také to obrušuje sklovinu, takže se jedná o stejný princip, jako při bělení zubů jedlou sodou,“ potvrzuje zubařka.

Fungují volně prodejné prostředky?

Ani volně prodejné přípravky na bělení zubů, které pořídíte na internetu nebo v drogerii, nejsou příliš efektivní. Dle platných předpisů totiž mohou bělící prostředky v EU obsahovat maximálně 0,1 % peroxidu vodíku, což je velmi nízká koncentrace, a výsledný efekt je tak minimální. Ty, které peroxid vodíku neobsahují vůbec, „fungují“ na principu soli, barev nebo alkoholu. „Alkohol působí v zubu dehydrataci a dehydratovaný zub je vždycky opticky bělejší. Opět ale nedochází k rozkladu barviv zuboviny, takže se vůbec nelze bavit o bělení. Když zub vodu natáhne zpět, vrací se i původní odstín,“ dodává MDDr. Švecová.

Do této skupiny patří i bělící zubní pasty. Pomáhají sice odstraňovat povrchové pigmentové skvrny nebo mohou přispět k udržení již vyběleného odstínu, ale nejsou vhodné pro každodenní používání. „Při častém používání obrušují sklovinu a celkově je to opět kontraproduktivní. Ve výsledku můžou být bělící pasty pro zuby až nebezpečné.“

Vybělením zubů cesta za krásným úsměvem nekončí

Bělení zubů je cesta, která vyžaduje správné vedení a péči. Pokud je provedeno odborníky, je bezpečné a s minimálními riziky. V momentě, kdy dosáhnete svého vytouženého odstínu a vaše zuby budou zářit jako perličky, nezapomínejte na to hlavní. „Zuby je nejdůležitější hlavně dobře a poctivě čistit,“ uzavírá MDDr. Švecová.

A mějte na paměti, že skutečná krása úsměvu se neskrývá jen v jeho (bílé) barvě, ale i v jeho upřímnosti a záři, kterou přináší do světa.

Související…

Zuby nejsou otvírák na pivo. Jak se zaručeně připravit o chrup
Aneta Šebková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...