fbpx

Zuby nejsou otvírák na pivo. Jak se zaručeně připravit o chrup 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Koušete led nebo používáte zuby místo nůžek? Podle zubařů jde o nejčastější zlozvyky, kterými si lidé zbytečně ničí chrup. Co dalšího byste neměli dělat, pokud si chcete uchovat zdravé zuby i ve stáří?

Zveřejněno: 19. 12. 2023

Všichni jsme asi při návštěvě zubaře slyšeli, jak si správně čistit zuby, jak používat zubní nit či mezizubní kartáček, ale ruku na srdce – děláte to poctivě každý den? Přitom správná a pravidelná ústní hygiena patří k základní prevenci paradentózy, zánětlivého onemocnění dásní, kterou v Česku trpí 80–90 % dospělých, starších 30 let.

Mnoho lidí zdůvodňuje neutěšený stav své ústní dutiny nedostupností zubařů a cenami dentálních zákroků, otázkou však je, jak moc tomu sami věří. Zdraví zubů totiž máme především ve svých vlastních rukou. Zlozvyky, které nás pomalu ale jistě o (zdravý) chrup připravují, jsou podle zubařů velmi, velmi rozšířené. Které to jsou, sdělili webu Huffpost:

1. Kousání ledu

Obzvlášť v létě je příjemné ochladit se pár kostkami ledu v osvěžujícím koktejlu nebo kávě, spousta lidí je ale bezmyšlenkovitě rozkouše hned, jak je ucítí na jazyku. Podle zubařů hrozí, že si poškodíte sklovinu, způsobíte v zubech praskliny, nebo se vám dokonce zub rozlomí úplně. Pozor na led by si měli dát především lidé, kteří mají na zubech korunky, nosí zubní náhradu nebo rovnátka. 

2. Okusování nehtů

Nehty si často okusují děti a ještě častěji dospívající. Jak vysvětluje dětská zubařka Jennifer Sonciniová: „Když si koušete nehty, opotřebováváte si zubní sklovinu na hranách zubů. Ta hraje v jejich ochraně důležitou roli – chrání je před kazy, infekcí a citlivostí na studená, horká či sladká jídla.“ Pokud si tento zlozvyk přenesete až do dospělosti, může se jednat o znak vážnějšího onemocnění -–rozhodně byste jej tedy neměli ignorovat.

Mimoto, když už si okusujete nehty, asi si předtím nejdete pokaždé umýt ruce, že? Zkuste si představit, jak se vám všechny viry a bakterie z prstů stěhují na jazyk, dásně a zuby, a se slinami a jídlem pak do žaludku a trávicího traktu...

3. Otevírání věcí zuby

Kdo to nikdy neudělal? Většina lidí nenosí nůžky po kapsách, a tak když potřebujete otevřít sáček brambůrků nebo bonbónů, který nejde roztrhnout, jsou často řešením právě zuby. Možná patříte i mezi ty, kteří je používají místo otvíráku na lahve, ale tam je riziko poškození snad zjevné i těm největším skeptikům.

„Zuby jsou pevné a odolné, ale nejsou určeny k otevírání nebo trhání obalů. Může to vést k bolesti, zlomeným nebo popraskaným zubům nebo k poškození kořenových kanálků, což v kombinaci s nedostatečnou nebo nesprávnou hygienou může skončit nutností extrakce a vážnými zdravotními problémy,“ upozorňuje zubařka Jarrett Manningová.

4. Konzumace želé cukrovinek 

Nejen děti občas rády zhřeší a dají si gumové medvídky, kyselé žížalky nebo karamelky. Právě před těmito sladkostmi ale zubaři nejvíce varují – mohou snadno uvíznout v mezizubních prostorách, ze kterých jdou odstranit ještě hůře než ostatní potraviny: na zuby se snadno přilepí. Pravidelná a důkladná zubní hygiena je tedy, pokud máte želé sladkosti v oblibě, ještě větší nutností než obvykle. 

Čeští zubaři upozorňují, že kyselé bonbony škodí zubům paradoxně více než cukr, protože obsahují škodlivé kyseliny, které narušují sklovinu. Pokud si po jejich konzumaci zuby vyčistíte, ještě více si tím uškodíte, protože si škodlivé látky kartáčkem vtlačíte rovnou do zubní dřeně.

5. Pití alkoholu

To, že nadměrné množství alkoholu škodí játrům, nebude asi pro nikoho žádné překvapení. Mimoto ovšem zvyšuje riziko rakoviny, narušuje kvalitu spánku a nepříznivě působí na kvalitu zubů: „Alkohol způsobuje sucho v ústech a snižuje produkci slin, a protože úlohou slin je pomáhat čistit ústa, chránit zuby a neutralizovat kyseliny, jejich snížená produkce může riziko vzniku zubních kazů zvyšovat,“ říká Manningová.

6. Používání kartáčků s tvrdými štětinami

Podle zubařky Natalie Petersonové by lidé měli volit kartáčky s měkkými štětinami. „Zubní kartáčky s tvrdými a středně tvrdými štětinami mohou být velmi abrazivní, takže mohou způsobit poškození skloviny a ústup dásně. Jakmile k tomu dojde, je těžké to napravit,“ vysvětluje.

Pohled to není pěkný, ale pokud by vás přeci jen zajímalo, jak se tyto stavy v ústech projevují, hledejte pojmy „kuřácká melanóza“, „palatinální leukokeratóza“, „reverse smoking“ a „xerostomie“.

Na obalu kartáčku se tedy poohlížejte po nápisu „soft“ nebo „ultra soft“, chybu určitě neuděláte ani tehdy, pokud zabrousíte mezi kartáčky určené pro děti. Ty se vám také budou možná lépe držet v ruce. 

7. Kouření

„Já bych nikdy nekouřila ani jinak neužívala tabák,“ říká Manningová. „Nejenže kouření může vést k vážným zdravotním problémům, může způsobit vážné problémy i v ústech, změnu barvy zubů a v extrémních případech i rakovinu ústní dutiny.“

Mezi nezhoubné nálezy na sliznicích dutiny ústní u pacientů závislých na tabáku patří zbarvení sliznic, suchost v ústech, stejně jako u nadměrného pití alkoholu, a také záněty slinných žláz, kdy se v případě tzv. „reverzního kouření“ hovoří o potenciální změně ve zhoubné bujení. Pohled to není pěkný, ale pokud by vás přeci jen zajímalo, jak se tyto stavy v ústech projevují, hledejte pojmy „kuřácká melanóza“, „palatinální leukokeratóza“, „reverse smoking“ a „xerostomie“. 

8. Špatná zubní hygiena

Ne, chodit pravidelně k zubaři nestačí, ten totiž už jen řeší napáchané škody. Dvakrát ročně byste měli navštívit i dentální hygienu, abyste problémům předcházeli.  A stejně tak je důležité, abyste dodržovali vše, co vám hygienista doporučí. To znamená každodenně čistit mezizubní prostory zubní nití či mezizubním kartáčkem, případně používat další doporučené přípravky. Pokud na dentální hygienu nechodíte z finančních důvodů, zjistěte si, zda vám na ni nepřispívá vaše zdravotní pojišťovna.

O důležitosti každodenního čistění zubů snad není vůbec třeba diskutovat, nicméně pokud vám dělá problém vzít kartáček do ruky dvakrát denně, vyčistěte si je alespoň večer. „Nikdy, nikdy, nikdy nechoďte spát bez vyčištěných zubů,“ říká Sonciniová a vysvětluje, že je potřeba zabránit bakteriím, aby se přes noc rozmnožily. „Můžete strávit celý den bez vyčištěných zubů, ale pokud si je nevyčistíte před spaním, je to to nejhorší, co můžete svým ústům udělat.“

9. Nedostatečná prevence

„Rutinní zubní prohlídky jsou zásadní pro udržení zdravé ústní dutiny a pro včasné zachycení zubních problémů,“ upozorňuje Manningová. „Pravidelné prohlídky by měly být přizpůsobeny každému jednotlivému pacientovi, jeho rizikovým faktorům a celkovému zdraví zubů,“ dodává Petersonová.

V současné době mají lidé starší 18 let v České republice nárok na jednu preventivní prohlídku, hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, ročně. Výjimku mají děti a těhotné ženy, které mají na prohlídku nárok dvakrát ročně.

Související…

Čištění zubů po orálním sexu má zdravotní rizika. Experti vysvětlují důvod
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Huffington Post

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...