fbpx

Z bankéřky instruktorkou jógy. Nebojte se křižovatek na vrcholu kariéry 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jste na vrcholu kariéry, dobře vyděláváte a máte nakročeno k dalším pracovním postupům. Přesto nejste s životem spokojení. Seznamte se s příběhy těch, kteří z minuty na minutu svůj život změnili. Rozhodně nelitují.

Zveřejněno: 2. 3. 2024

Představte si právníka, který se změní ve stand-up komika, bankéře, který se stane instruktorem jógy, nebo softwarového inženýra, který se začne věnovat profesionálnímu sochání sýrů. Jde to? Rozhodnout se na vrcholu kariéru pro totální změnu a vrhnout se za svým snem do neznáma?

Po úspěchu touží mnoho z nás, přitom si však pod tímto slovem může každý představovat něco jiného. Pro někoho je to láska a šťastný vztah na celý život, pro jiného kariéra a materiální statky, pro většinu z nás jejich zdravá kombinace. Každopádně kariéra může mít vrchol, kde ´z nebe´ prší pomyslné konfety ve formě peněz nebo povýšení.

Ale počkejte, co kdybych vám řekla, že právě na tomto vrcholu se rozhodnete říct: „Kašlu na to, jdu za svým snem!“ Je to sice rozhodnutí, díky kterému bude vaše kariéra nejspíš vypadat jako horská dráha navržená rozpustilým jednorožcem, ale... jdete za svým snem!

Jak se to stane? Je to krok, který vyžaduje dvě věci: rozhodnout se a mít odvahu to dotáhnout do konce.

Šplhání k oblakům a pak pád – do vody

Pomalu šplháte po firemním žebříčku s grácií horské kozy. Z každého kroku se ozývá sladký zvuk úspěchu a vy s každým povýšením boucháte lahev šampaňského, jako byste měli narozeniny. Ale někde hluboko uvnitř se ozývá šepot – zlomyslný hlásek, který říká: „Co když tvůj sen není v kanceláři u stolu, ale na pláži na Bali, kde učíš plachtění, potápění, jógu nebo třeba jen děláš online?“

„Po letech, kdy jsem se pohybovala ve světě reklamy pod vysokým tlakem, řídila jsem kampaně a byla v zajetí timingu, jsem zjistila, že toužím po životě, který by se odehrával spíše v prostředí přírodních živlů než v uzavřených kancelářích. A protože jsem střelec, rozhodla jsem se rychle. Dala jsem výpověď a vyměnila kostýmky za neopreny v létě a lyžařské bundy v zimě. Každé léto teď pracuju jako instruktorka kite surfingu a každou zimu zase jako lyžařská instruktorka,“ říká usměvavá Lucie Potočná, která si tuto kariérní horskou dráhu projela. A nelituje: „Vzrušení z jízdy na vlnách a klid při sjíždění zasněžených svahů mě naplňují pocitem svobody a štěstí, které jsem nikdy předtím nezažila. Každý den teď přináší nové dobrodružství, což je v ostrém kontrastu s předvídatelností mé předchozí kariéry. Nikdy jsem se necítila živější a spokojenější, i když samozřejmě po finanční stránce jsem někde úplně jinde. Dřív mi ale nikdo nezáviděl, teď jo. Peníze mi sice pár lidí přálo jen na oko, ale teď každý doslova slintá nad mými fotkami z tropického nebo zasněženého ráje.“

Lucie si svůj sen splnila. A nelze to říct jinak, že na to prostě „měla koule“.

Anebo promyšlený tah s přípravami…?

Jednou z nejhmatatelnějších obav, spojených s opuštěním stabilní kariéry, je finanční nejistota, která cestu za snem provází. Finanční plánovači i kariérní koučové zdůrazňují, že je důležité se na tento přechod připravit. Klíčovým krokem je vytvoření finanční záchranné sítě, přehodnocení osobního a rodinného rozpočtu a plánování potenciální proměnlivosti příjmů. 

Na vrcholu kariéry se často dostává do popředí touha po autenticitě a souladu se svými skutečnými vášněmi. Lidé touží po životě, který odráží jejich hodnoty, a to někdy znamená sejít z dobře vyšlapané cesty.

Pro ty, kdo poslouchají věčně praktický hlas rozumu, máme příběh Markéty. Pohybovala se ve světě financí a nejistota pro ni byla něco nepředstavitelného.

„Na vrcholu úspěšné kariéry ve finančnictví, kde mě denně provázela čísla a tabulky, jsem objevila nečekanou vášeň pro pletení. Rytmický tanec jehlic a pocit příze, vinoucí se mezi mými prsty, mi nabídl meditativní únik z každodenní rutiny,“ vzpomíná Markéta. „Začala jsem navrhovat a plést svetry a postupně jsem přidávala další pletené módní výrobky: čepice, rukavice, šály nebo plédy. Cokoli. Přechod od financí k módě nebyl jen změnou kariéry; byla to proměna, která mi umožnila vyjádřit svou kreativitu a navázat úplně jiný kontakt s ostatními. Každý kousek, který vytvořím, je příběhem, utkaným z nití. Je jako hmatatelné znázornění mé cesty od rigidní struktury financí k plynulému, barevnému světu pletení.“

Markéta na to ale přeci jen šla jinak než Lucie. Propočítala si, kolik let ještě musí pracovat, aby byla zajištěná i v případě neúspěchu svého nového snového byznysu. Splatila hypotéku, ještě čtyři roky pracovala a pak si ve čtyřiceti konečně svůj sen splnila. Její online byznys začal během pěti let postupně fungovat a pak už bylo možné spolehnout se jen na něj.

Křižovatka je přirozený vývoj

Na vrcholu kariéry se často dostává do popředí touha po autenticitě a souladu se svými skutečnými vášněmi. Lidé touží po životě, který odráží jejich hodnoty, a to někdy znamená sejít z dobře vyšlapané cesty. Většinou jde o směs touhy po cestování, snahy o získání smysluplných zážitků a vzpoury proti monotónnosti tradičních kariérních cest.

V určitém okamžiku se mnoho profesionálů ve svém oboru a mnoho úspěšných lidí ocitne na křižovatce, kde si musí vybrat, zda budou pokračovat ve své dosavadní cestě nebo se rozhodnou pro skok do neznáma.

Koučka Melissa Kirková se v článku pro Psychology Today zamýšlí nad tlakem, který může honbu za takzvaným „smyslem života“ provázet. „Život, zaměřený na učení, růst, pomoc druhým, propojení a přítomnost, může být naplňující, aniž by bylo nutné honit se za úzce definovanou vášní nebo účelem. Takový přístup poukazuje na problémy spojené s orientací ve společenských očekáváních a osobních touhách,“ říká.

Koučka Elizabeth Perry naopak vyjmenovává důvody, proč za svými sny jít. Podle ní například nebudete v budoucnu litovat, že jste to nezkusili, vystoupíte ze své komfortní zóny, což je samo o sobě prvním krokem k pozitivní změně, nebo objevíte nové cesty k dosažení pocitu životního naplnění.

Opuštění úspěšné kariéry je cesta, která může vyvolat významnou krizi identity. Navzdory výzvám je však pro mnohé konečnou odměnou hluboké osobní naplnění, které z realizace snu plyne. Často vede k většímu pocitu smysluplnosti a možnosti pozitivně ovlivnit ostatní. Ať už se jedná o založení nového podniku, napsání románu nebo změnu povolání v souladu s osobními hodnotami, akt cesty za snem může vést k bohatšímu a spokojenějšímu životu.

Takže se nadechněte a naplánujte si, kdy a kterou cestou se za svým snem vydáte – stojí to za to!

Související…

Přemýšlíte o nové kariéře? Britské univerzity nabízí studium magie, designu luxusních jachet nebo budování nových světů
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...