fbpx

Přemýšlíte o nové kariéře? Britské univerzity nabízí studium magie, designu luxusních jachet nebo budování nových světů 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vaše výstřední koníčky máte odteď možnost posunout na další úroveň

Zveřejněno: 8. 10. 2023

Exeterská univerzita ve Velké Británii využila nedávného nárůstu zájmu o magii a okultismus a otevřela nový postgraduální studijní obor, který se bude věnovat otázce čarodějnictví a magie a jejich vlivu na společnost i vědu napříč historií.

Jsi čaroděj, Harry

Zprávu o přijetí do studia vám sice nepřinese sova, ale do nového jednoletého oboru už je nyní možné se přihlásit. První semestr má být zahájen v září 2024. Kurz bude vycházet z historie, literatury, náboženství, filozofie, sociologie, psychologie nebo archeologie a jeho cílem bude ukázat roli magie jak v západním, tak východním světě. Studenti budou mít možnost detailně zkoumat nevšední témata jako význam draků v západní literatuře a umění, legendu o králi Artušovi, zobrazování žen ve středověku či filozofii psychedelik.

Vedoucí kurzu profesorka Emily Seleveová zastává názor, že tímto krokem je možné zvrátit tendence moderní společnosti odvracet se od studia magie a okultismu, které je možné posledních několik desítek let pozorovat.

Zájem o magii roste

„Magie je jedním z nejvýznamnějších oborů, které se v současné době studují,“ uvádí Seloveová. Nedávný nárůst zájmu o magii a okultismus v akademickém prostředí i mimo něj leží v centru nejnaléhavějších otázek naší společnosti. Dekolonizace, zkoumání alternativních epistemologií, feminismus a antirasismus jsou jádrem tohoto programu.“

 Kromě kurzu čarodějnictví nabízejí britské univerzity i některé další poměrně zvláštní studijní obory. Na své si přijdou třeba fanoušci psilocybinu, LSD nebo MDMA.

„Mnoho lidí během svého života provádí různé rituály, ať už se jedná například o nošení amuletu pro štěstí, krájení jablek na Vánoce, nebo neholení se v den důležitého zápasu. Povrchní pohled na naši vlastní víru a víru lidí kolem nás nám ukazuje, že magie je součástí našeho každodenního života,“ říká Seloveová.

O kurz je dle slov profesorky velký zájem, přičemž univerzita měla obdržet už více než tisíc přihlášek ke studiu. Tato čísla potvrzují rostoucí zájem o folklór a čarodějnictví, který se projevil mimo jiné i během sčítání lidu ve Velké Británii v roce 2022. To ukázalo, že výrazně vzrostl počet lidí, kteří se považují za pohany. Šamanismus se zase stal nejrychleji rostoucím náboženstvím.

Další podivné obory

Kromě kurzu čarodějnictví nabízejí britské univerzity i některé další poměrně zvláštní studijní obory. Na své si přijdou třeba fanoušci psilocybinu, LSD nebo MDMA. Pro ty si Exeterská univerzita připravila studium v oboru psychedelik. Ten byl v Británii prvním svého druhu a vznikl i přes to, že v zemi zatím nebyla nikomu udělena licence k léčbě právě touto formou.

Jestliže pak kolem sebe zrovna máte nedostatek bohatých lidí a moc vás to trápí, Solent University pro vás má řešení. A tím není nic jiného než magisterské studium designu superjachet, jehož hlavní výhoda bezpochyby spočívá v tom, že studenti budou mít příležitost v rámci plnění úkolů na luxusních jachtách trávit přímo moře času.

A pokud drogy ani jachty nejsou váš šálek kávy, ale zajímá vás herní design, nebo máte menší god complex, možná vás zaujme možnost naučit se vytvářet zcela nové světy a jejich obyvatele. Na umělecké univerzitě v Leedsu totiž najdete magisterský obor zaměřený na budování světa s designem bytostí. Svoje znalosti budou moct absolventi navíc uplatnit nejen v oblasti herního designu, ale i ve filmovém průmyslu.

Související…

Do sauny v kulichu? Nebojte se být za blázna, zpříjemní vám to život
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: BBC

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...