fbpx

Léky na cukrovku a zázračné hubnutí. Žádné kouzlo, ale nebezpečí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Léky, které zpomalují vyprazdňování žaludku tím, že se vážou na receptory regulující rychlost putování potravy trávicím traktem, jsou celosvětově velmi žádané zejména poslední dva roky. Vypadá to zázračně, je v tom ale háček

Zveřejněno: 13. 2. 2024

Zhubla. Moje kamarádka Káča až zázračně rychle zhubla, a když se jí zeptám, jak to udělala, že najednou může nosit oblečení své dcery, jen se na mě koukne a s klidem řekne: „No co, píchám si injekce. Dala mi je moje doktorka.“

Slyšeli jste i vy někdy o Ozempicu nebo podobném přípravku? Pokud ne, pak vás s tímto „zázrakem na hubnutí“ seznámíme. Je totiž nasnadě, že ačkoli nabízí žádoucí efekt, jeho užívání vyžaduje také pečlivé zvážení dlouhodobých důsledků a alternativ.

Jak se ale zdá, Ozempic a léky jemu podobné jdou na dračku i přes jejich vysokou cenu. Známý je i případ, kdy důchodkyně s cukrovkou odmítla jeden z takových přípravků „na hubnutí“ vrátit a přetáhla lékárníka holí.

Fenomén Ozempic

Přípravek Ozempic byl na americký trh společností Novo Nordisk uveden pro léčbu diabetu 2. typu už v roce 2018. Hranice jeho užití výhradně cukrovkáři však záhy padly, jako vedlejší účinek přípravku byla uváděna také možná redukce hmotnosti. Off-label použití za výhradně tímto účelem na sebe tedy nenechalo dlouho čekat, Ozempic rychle „přeskočil“ hranice kontinentů a rozšířil se po celém světě, kde jej ale lidé „na hubnutí“ začali vyžadovat.

Propagační video výrobce

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vydala upozornění pro pacienty a zdravotnické pracovníky v EU ohledně přijatých hlášení o výskytu padělaných per Ozempic na trhu EU. „Ano, tato kauza je stále živá, a dokonce jsem s ní přišla i osobně do styku. Jako praktická lékařka několika svým pacientům Ozempic předepisuji. Jedna z mých pacientek, která chtěla zhubnout, si podobný „pseudoOzempic“ nechala shánět ještě jinou cestou. A ukázalo se, že to Ozempic nebyl. Problém je v tom, že tyto padělané výrobky nemusí obsahovat správné složky, takže představují významné zdravotní riziko pro pacienty, kteří se na přípravek Ozempic spoléhají při léčbě diabetu,“ řekla pro Flowee praktické lékařka Adriana H. 

EMA v témže prohlášení zejména lékařům důrazně doporučovala kontrolovat pravost přípravku Ozempic a hlásit jakékoli podezření na padělání úřadům, aby byla zajištěna bezpečnost pacientů a integrita dodavatelského řetězce léčiv.

Zkratka k hubnutí se může změnit v maratónský běh

Paní doktorka upozornila, že pokud máte v úmyslu přípravek Ozempic užívat, je důležité si uvědomit, že místo rychlého hubnutí byste si také mohli přivodit závažné problémy.

Lékař George Kramb říká: „Ozempic je především injekční lék na předpis pro zlepšení hladiny cukru v krvi u dospělých s cukrovkou 2. typu. Působí tak, že napodobuje hormon glukagonu, podobný peptidu-1, zaměřuje se na oblasti mozku, které regulují chuť k jídlu, čímž napomáhá kontrole hladiny cukru v krvi a sekundárně přispívá ke snížení hmotnosti.“ Kramb nicméně zdůrazňuje, že je důležité Ozempic užívat zodpovědně a pod lékařským dohledem, a varuje před jeho nežádoucími vedlejšími účinky.

Ozempic zvyšuje uvolňování inzulinu, snižuje produkci cukru v játrech a potlačuje chuť k jídlu, což může vést k sekundárnímu úbytku hmotnosti. Wegovy byl speciálně schválen pro regulaci hmotnosti u dospělých a dospívajících ve věku 12 let a starších, kteří trpí obezitou nebo nadváhou.

Faktické zkušenosti zahraničních uživatelů se značně liší, a tak jsem začala pátrat ve svém okolí. Má kamarádka Káča tvrdí, že za týden zhubla 6 kg, a dušuje se, že jí je skvěle. I jí přípravek předepisuje její praktická lékařka, Káča zaplatí kolem 2300 korun za měsíční kúru a podstupuje toto martyrium pokaždé, když potřebuje rychle zhubnout kvůli nějaké významné události. „Ona mě ale sleduje, odebrali mi krev, podstoupila jsem vyšetření,“ obhajuje se, když jen nechápavě kroutím hlavou, že sama sobě píchá injekce.

Jiná moje známá, říkejme jí třeba Marta, si také nechala přípravek předepsat a ani ona nebojuje s obezitou nebo s cukrovkou 2. typu. „Musela jsem s aplikací ale přestat, protože jsem měla skoro dva týdny velmi těžkou zácpu a strašně mi bušilo srdce,“ připustila.

Vedlejší účinky Ozempicu, zdá se, jsou skutečné. Jak to tedy celé funguje?

Ozempic nebo Wegovy – dvě verze téhož?

Sláva přípravku Ozempic je do značné míry dána jeho mechanismem účinku, který zahrnuje GLP-1 hormon. Ten reguluje chuť k jídlu a hladinu cukru v krvi, což nejen pomáhá při zvládání cukrovky, ale také napomáhá výraznému úbytku hmotnosti. A právě proto se k Ozempicu začali uchylovat lidé, kteří bojují s obezitou.

V roce 2021, tedy tři roky poté, co byl Ozempic uveden na trh, schválilo kanadské ministerstvo zdravotnictví pro hubnutí přípravek Wegovy, semaglutid ve vyšších dávkách. Oba léky napodobují hormon GLP-1, který ovlivňuje chuť k jídlu a příjem kalorií, ale vzhledem k rozdílnému dávkování a cílovým výsledkům uspokojují odlišné potřeby pacientů.

Wegovy je v podstatě Ozempic, ale je určen, alespoň v Kanadě, primárně pro snížení hmotnosti. I jeho dostupnost se však může lišit, a navíc obvykle vyžaduje lékařský předpis.

Přínosy přípravku Ozempic, jako je výrazný úbytek hmotnosti a lepší kontrola hladiny cukru v krvi, jsou nepopiratelné. Má ale i svou temnou stránku – rizika, včetně nádorů štítné žlázy, diabetické retinopatie a pankreatitidy. 

Navzdory společné účinné látce jsou tyto léky schváleny k různým účelům a dávkují se odlišně. Ozempic zvyšuje uvolňování inzulinu, snižuje produkci cukru v játrech a potlačuje chuť k jídlu, což může vést k sekundárnímu úbytku hmotnosti. Naproti tomu Wegovy byl speciálně schválen pro regulaci hmotnosti u dospělých a dospívajících ve věku 12 let a starších, kteří trpí obezitou nebo nadváhou, s alespoň jedním souvisejícím onemocněním, jako je vysoký krevní tlak, diabetes 2. typu nebo vysoká hladina cholesterolu. Dávkování Wegovy je vyšší než u přípravku Ozempic, což odráží jeho zaměření na podporu hubnutí spíše než na primární kontrolu hladiny cukru v krvi. 

Přínosy přípravku Ozempic, jako je výrazný úbytek hmotnosti a lepší kontrola hladiny cukru v krvi, jsou nepopiratelné. Má ale i svou temnou stránku – rizika, včetně nádorů štítné žlázy, diabetické retinopatie a pankreatitidy. Proto může být doslova životně důležité pečlivě zvážit všechna pro a proti.

„Vzhledem k možnosti výskytu závažných nežádoucích účinků a nutnosti dlouhodobého závazku je konzultace se zdravotnickými pracovníky před zahájením užívání přípravku Ozempic zásadní. Tím je zajištěn individuální přístup, zohledňující individuální zdravotní stav a cíle,“ řekla pro Flowee lékařka Zuzana Jedličková. „Pacienti dle mých informací hlásili různé vedlejší účinky od minimálních problémů, jako jsou zvracení, nechutenství, průjmy či bušení srdce nebo horečka, až po závažnější komplikace, což zdůrazňuje potřebu individuálního lékařského poradenství.“

Po zázračných injekcích zatoužili i Češi

O zázračném prostředku na hubnutí jsme se samo sebou doslechli i v české kotlině, a to zhruba před rokem a půl. Už v roce 2023 psala česká média o tom, že se na našem trhu objevují i jiné, nelegální verze Ozempicu. Ministerstvo zdravotnictví se nakonec na jaře loňského roku rozhodlo dočasně zakázat předepisování Ozempicu mimo případů cukrovky.

Jak tehdy uvedla mluvčí SÚKL Klára Brunclíková, přípravky typu Ozempic a Wegovy se objevily na českém černém trhu, poté byla ale jejich ilegální distribuce zcela zlikvidována, na rozdíl od Irska nebo Francie

Kromě výše zmíněných přípravků se na českém trhu objevila i tzv. Saxenda, díky níž dle médií někteří „pacienti“ zhubli během pár týdnů i zázračných 20 kilogramů. Saxenda stojí v lékárnách necelé 3000 korun za tři aplikační pera s 90 dávkami (cca na měsíc).  Šílenství po léku po hubnutí si dokonce vyžádala i jedno již zmíněné napadení lékárníka holí. V oběhu byly i zcela nelegální přípravky, které šlo od originálu rozlišit podle odlišného vzhledu aplikačního pera.

V současné době je na trhu k dostání kromě Saxendy i Mysimba či Rybelsus ve formě tablet, které jsou dle lékařů méně účinné.

Pokud jste se i vy ocitli v osidlech léků na zázračně rychlé hubnutí, doufám, že jste tak učinili pod lékařským dozorem. Nezapomeňte, že Ozempic, původně určený na boj proti cukrovce 2. typu, se do hledáčku těch, kteří hladoví po hubnutí, dostal nikoli záměrně, ale díky náhodě.

Související…

Zhubli jste? Nová studie odkrývá myšlení jedinců, kteří si novou váhu udrží
Michaela Gaislerová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...