fbpx

Dopamin je zodpovědný za vznik pocitu odměny a potěšení. Jak podpořit jeho tvorbu?

Zveřejněno: 5. 3. 2023

Dopamin pomáhá kontrolovat centrum odměny a potěšení v mozku. Usnadňuje nám také regulaci pohybu a emocí, díky čemuž můžeme odměnu nejen vnímat, ale také udělat vše pro to, abychom ji získali. Dobrou zprávou navíc je, že jeho množství v těle můžeme navýšit. Zde jsou tipy, jak na to.

1. Nebuďte závislí

Závislost nám nabízí okamžité potěšení. Drogy, alkohol, sex, pornografie, nakupování apod. mají ale z dlouhodobého hlediska negativní dopad na produkci dopaminu.

2. Sepište si check-list na malé úkoly

Hladina dopaminu roste, když si zorganizujeme své povinnosti a když je dokončujeme. Nezáleží na tom, jak velké či malé jsou. Proto si vytvořte „to do list“ i z těch největších zbytečností a pravidelně si odškrtávejte splněné úkoly. Když si reálně vyznačíte, že máte hotovo, vyprodukujete více dopaminu, než když na to jenom pomyslíte.

3. Něco vytvořte

Spisovatelé, malíři, sochaři, zpěváci, tanečníci i jiní umělci to dobře znají. Když jsou v procesu tvorby, vstupují do tzv. flow – tvoří a zbytek světa pro ně neexistuje. To jim umožňuje dopamin. Najděte si koníček, ve kterém budete tvořit něco hmatatelného: zkuste malovat, opravovat auta, fotografovat... cokoliv, co pro vás bude zajímavé.

jak si zlepsit naladu shutterstock 552299959

Tvořte! Když se dostanete do takzvaného stavu "flow" dopamin se rozproudí žilami.

4. Cvičte

Cvičení nám pomáhá s uvolňováním stresu, s udržením zdraví a produktivního věku a navíc nám zvyšuje hladinu dopaminu. Při pohybu se uvolňují i další neurotransmitery, např. serotonin a endorfiny. Nejlepší je, že aktivita nemusí být náročná. Stačí se projít nebo vyjít schody.

5. Vizualizujte své úspěchy

Velice podobný princip jako u bodu 2. Pořiďte si kalendář, do kterého si zapíšete každotýdenní úkoly a cíle. Pokud se třeba snažíte cvičit 2x týdně, poznačte si to a vždy si odškrtněte, že máte splněno.

6. Zvyšte množství tyrosinu

Z chemikálií, které tvoří dopamin, žádná není důležitější než tyrosin. Ten udržuje vaši mysl ve stálé pozornosti a dodává tělu energii. Proto je důležité, abyste ho měli dostatek. Najdete ho např. v mandlích, avokádu, banánech, hovězím, kuřeti, čokoládě, kávě, vejcích, zeleném čaji, mléce, melounu či jogurtu.

7. Poslouchejte hudbu

Uvažovali jste někdy nad tím, proč vám hudba zlepšuje náladu? Je to opět tím, že zvyšuje hladinu dopaminu. Podle vědců má poslech hudby stejný efekt, jako když jíte své oblíbené jídlo nebo sledujete vaši zamilovanou televizní show.

jak si zlepsit naladu shutterstock 519463513

Hudba zvyšuje hladinu dopaminu ve vašem těle, proto jí poslouchejte co nejčastěji.

8. Meditujte

Lidský mozek je citlivý na různé druhy závislostí. Jedna z nich je zvyk nad věcmi příliš přemýšlet, který způsobuje rozhodovací paralýzu, kdy si nejsme schopni vybrat A ani B a jenom stojíme a neděláme nic. Vědci konečně dospívají k tomu, co buddhisté vědí už tisíce let: meditace je důležitá pro zdravou mysl. Hladinu dopaminu zvyšuje i modlitba nebo sebereflexe.

9. Vezměte si doplňky

Občas čelíme časové tísni a nemáme čas meditovat, cvičit ani poslouchat hudbu. Naštěstí existují přírodní doplňky, které nám mohou pomoci. Tady jsou některé z nich: Acetyl-l-tyrosin - zdravá dávka této látky vám usnadní produkci dopaminu, Kurkumin - aktivní složka obvykle obsažená v kari a kurkumě, Ginkgo biloba - ohromně populární doplněk, který nejenom zvyšuje hladinu dopaminu v mozku, ale navíc vám ho i udrží déle v oběhu a L-theanin - zvyšuje několik neurotransmiterů v mozku včetně dopaminu. Jeho skvělým zdrojem je zelený čaj.

10. Toxické očištění

Jakkoliv je lidské tělo úžasné, kumuluje v sobě toxiny a bakterie, které nabourávají nejenom náš imunitní systém, ale taky produkci dopaminu. Tady je několik tipů, které vám pomůžou vyčistit váš organismus: jezte fermentované jídlo, dobře spěte a vyhýbejte se mastným a sladkým jídlům.

Související…

Sestavte si vyrovnanou dietu pro lepší náladu
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Power of Positivity

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...