fbpx

Nečekaný lék na deprese: Zmírnit úzkost pomáhá i psychedelická terapie. V čem spočívá? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nosíte s sebou temný mrak obav, kamkoliv se hnete? Úzkost či úzkostnou poruchu pomáhají zmírňovat psychedelika, studie to potvrdila u pacientů v terminálním stavu. Psychedelická terapie tak může být receptem na úzkosti, třeba i ty klimatické

Zveřejněno: 28. 11. 2023

Novinář Michael Pollan v roce 2018 překvapil, když ve své knize Jak změnit svou mysl přišel s tím, jak by psychedelické látky mohly pomáhat nevyléčitelně nemocným pacientům. Odkazoval se na studie provedené na univerzitách Johnse Hopkinse, dle kterých až 80 % nevyléčitelně nemocných pacientů hlásilo méně úzkosti a depresí.

Pollan po velkém úspěchu své knihy začal přemýšlet o tom, komu všemu by ještě psychedelika mohla pomoci. Pro The Guardian uvedl, že dále mluvil s ochránkyní životního prostředí Rachael Petersenovou, která pracovala v Institutu světových zdrojů. Tam vyvíjela software, jenž umožňuje v reálném čase sledovat požáry po celém světě a zjistit, zda se dohody o ochraně půdy dodržují, nebo ne. Byla to neuvěřitelně depresivní práce. Sledovala, jak v reálném čase Země hoří, a v důsledku toho se dostala do těžké deprese. Podstoupila psychedelickou terapii, a i když to nebyl všelék, cítila, že jí pomohl, umožnil jí resetovat se a pokračovat v náročné práci.

Větší propojenost s přírodou

„Jednou z věcí, kterou psychedelika mohou udělat, je pomoci lidem uvidět v jejich situaci více naděje. Po těchto zkušenostech mají tendenci cítit se méně izolovaní a více propojení – více propojení s ostatními lidmi, s komunitou a s přírodou. Díky tomu si uvědomila, že existuje kohorta lidí, jako je ona sama, kteří se touto problematikou zabývají už dlouho,“ vysvětlil Pollan.

To naznačuje i studie z roku 2019, která tvrdí, že lidé, kteří podstoupili byť jen jeden psychedelický zážitek, uváděli zvýšený pocit spojení s přírodou. Ten může, v kontrastu s rušným městským životem, podpořit pocit propojení s planetou a připomenout člověku, že je součástí něčeho většího. Tyto zážitky mohou také odhalit pomíjivou povahu života a naší planety.

Léčba ekoúzkosti může být složitější, protože se často netýká osobního života, ale něčeho, co ovlivňuje celou Zemi. 

Petersonová zřejmě zažívala takzvanou ekoúzkost. Ta se vyznačuje chronickými obavami o budoucnost planety. Její léčba může být složitější, protože se často netýká osobního života, ale něčeho, co ovlivňuje celou Zemi. U některých lidí je ekoúzkost poháněna obavami o budoucí generace. Jiní mají vztek na vládu, nebo strach z toho, jak daná situace ovlivní jejich budoucnost.

U některých vede k ekoúzkosti jejich vlastní osobní zkušenost. „Mnoho mých pacientů bylo postiženo dlouhodobým vystavením se kouři z lesních požárů a zažili psychickou zamlženost a podrážděnost kvůli špatné kvalitě ovzduší, nebo posttraumatickou stresovou poruchu související s evakuací z lesních požárů,“ vysvětlila doktorka Emily Willowová deníku The Washington Post.

MDMA, ketamin i psilocybin

Zvýšený výzkum psychedelik a terapie stavů, jako je posttraumatická stresová porucha a deprese, by mohly podat pomocnou ruku mnoha lidem trpícím úzkostí. MDMA je na nejlepší cestě stát se velkým jménem v léčbě posttraumatické stresové poruchy. Ketamin, který je technicky vzato disociativním anestetikem, se používá k léčbě deprese a posttraumatické stresové poruchy, a to i v Česku na Psychedelické klinice Psyon. A pak je tu samozřejmě psilocybin, psychoaktivní sloučenina obsažená v houbách, která také vykazuje působivou schopnost řešit podobné duševní stavy.

Doktorka Willowová na závěr zdůrazňuje, že psychedelická terapie nemusí být vhodná pro každého. V závislosti na konkrétním psychedelickém léku k tomu mohou existovat různé zdravotní a psychiatrické důvody, například kontraindikace s jinými léky nebo náchylnost klienta k bad tripům.

Související…

Tajemství mysli miminek odhaleno: Cítí se jako na psychedelickém tripu, tvrdí vědci
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...