fbpx

Život není fér. A tak chybujme znovu a lépe. Hlavně vpřed 1 fotografie
zdroj: Freepik

Když nás stíhá pohroma za pohromou, často si říkáme, že život není spravedlivý a nemá nás rád. Ale co když ten „trest“ je vlastně dar? I držkopád umí být cestou vpřed, když víte, jak ho zpracovat. Jak se to naučit?

Zveřejněno: 11. 11. 2023

Jasně, život nenakládá všem rovným dílem. Každému však prý přesně tolik, kolik je dotyčný schopen unést. A přesně ví, proč to dělá. Vše je o zkušenostech, které nezískáme jinak, než právě procesem zvládání výzev, které nám život předkládá. Čím bolestnější a nepřekonatelnější se tyto výzvy jeví, tím více nám však mohou dát. Dokonce i za předpokladu, že na to momentálně nahlížíte jakkoli skepticky.

Na první pohled to skutečně může znít nespravedlivě. Někteří lidé si najdou práci svých snů jedna dvě a stejně rychle dosáhnou všech svých ostatních snů a cílů, zatímco jiní se dlouho a těžce snaží vydobýt si v životě své pevné místo.

Způsob, jakým reagujete

Navzdory všeobecnému přesvědčení jsou neúspěch a výzvy málokdy způsobeny „zlomyslnou náhodou“, a to dokonce i tehdy, když se z vás stane bezdomovec nebo vás třikrát po sobě vyhodí z práce. Špatné a bolestné věci se nám dějí, abychom se naučili tomu, čemu se naučit máme a musíme. Abychom se naučili ovládat své emoce, neutíkali z boje a nedělali unáhlené závěry. Zkrátka, abychom se stali silnějšími verzemi sebe samých.

V životě až tak nezáleží na tom, co se nám děje, na čem ale určitě záleží, je, jak na to či ono budeme reagovat. Jestli se zhroutíme, jestli se vzdáme svých snů a zabředneme do negací, nebo jestli se odrazíme ode dna – silnější, zkušenější a odolnější a rozhodneme se to nevzdat.

Život je neustálý koloběh výzev. Klid od něj nečekejte, ten nenastane nikdy. Naopak: pokaždé, když se něčemu naučíte, když nějakou lekci zvládnete, přijde další, méně či více bolestná, která vás opět prověří. A buďte si jistí, že prověří.

Opakovat stále stejné chyby je začarovaný kruh, který vede do stejného výchozího bodu beznaděje. Že ne? Zkuste se na to podívat matematicky: výsledek rovnice se také změní pouze tehdy, nastane-li změna proměnných.

S každou výzvou, kterou zvládneme, s každým „klackem“, který nám život hodí pod nohy a nám se povede jej překročit, však budeme sílit. Stanou se z nás komplexnější osobnosti, vědomé si své vlastní podstaty. A o to přesně jde. Naučit se stát pevně ve svém vlastním středu, mít se rád, vážit si sám sebe. 

Až potom upadnete znovu, už vás to nebude tak bolet, ani vás to tolik nepřekvapí. Zkrátka už budete vědět, že to dáte, protože i naposled se vám to povedlo.

Kvalita nad kvantitou

Lekcí, které na své cestě životem zažijete, je celá řada. Příkladem jsou vztahy. Respektive rozchody. Každý toužíme po dokonalém partnerovi, nejlepší kamarádce, skvělé partě, kde se nikdo nebude pomlouvat. Realita ale bývá jiná.

Správné rozhodnutí, koho do svého světa vpustíme, totiž nezáleží pouze na nás. Ne každý odhalí svou pravou tvář hned na začátku. Ne každý to s vámi bude myslet dobře, ne každému bude záležet na vašem dobru. Proto dejte vždy přednost kvalitě nad kvantitou.

Výzvou, se kterou se jistě setkáte, je upřímnost. Ne každý ji umí. Ne každý je schopen upřímný být. A ruku na srdce, ne vždy jsme schopni upřímného člověka „ustát“. Jenomže i tady je nutné se učit. Přijmout konstruktivní kritiku, protože skuteční přátelé nám ji sdělí proto, aby nám pomohli. Abychom vyrostli a někam se posunuli. To se v případě, že vám lidé budou jen pochlebovat, stát nemůže.

Život je jako sinusoida. Jednou je nahoře, podruhé dole. A vy samozřejmě s ním. To proto, abyste se naučili užívat si úspěch a z neúspěchu nedělali doživotní drama. Abyste pochopili, že život není pouze černý a bílý, ale hraje všemi odstíny barevného spektra.

Životní výzvy nás učí, že nic netrvá věčně, a proto bychom na ničem neměli lpět. Ať už jsou to vztahy, rodinní příslušníci, práce nebo koníčky, vždy je dobré udržet si jistý nadhled. Brát život takový, jaký je.

Ta nejlepší škola

Skvělou školu nám dají také chyby. Ty, kterých se dopustíme. Dělat chyby je totiž v pořádku. Jediné, co je potřeba dodržet, je chyby zbytečně neopakovat. Naopak: snažit se dělat pokaždé jiné – nové a lepší, které nás vždy něčemu naučí. Opakovat stále stejné chyby je začarovaný kruh, který vede do stejného výchozího bodu beznaděje. Že ne? Zkuste se na to podívat matematicky: výsledek rovnice se také změní pouze tehdy, nastane-li změna proměnných. Pokud, a to je ve vašich silách, ke změně „vašich“ proměnných nedojde, výsledkem bude další stejná chyba. A taková chyba už bude volbou.

Související…

Máte problém uznávat své chyby? Psycholog radí, jak se naučit bojovat s vlastním egem
Michal Švehla

 

foto: Freepik, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...