fbpx

Hypnózou ke zdravějšímu stravování. Převychovejte svůj masožravý mozek, klidně doma 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zdaleka nejen Češi mají problém s nevyváženou stravou. Australané zkouší naučit lidi zdravějším a udržitelnějším stravovacím návykům hypnoterapií

Zveřejněno: 2. 11. 2023

V reakci na australský výzkum, ze kterého vzešlo, že pouze 35 % tamních obyvatel konzumuje dostatek ovoce a zeleniny a příliš velkou část jejich kalorického příjmu tvoří zpracované potraviny a alkohol, představila firma HelloFresh první hypnózu svého druhu s názvem Retrain Your Meat Brain (Převychovej svůj masový mozek). Jedná se o sedmiminutové video, vedené hypnoterapeutem Timem Thorntonem, které má sledující přimět zvážit rozmanitost výběru bílkovin a častěji volit vegetariánská jídla.

Vzhledem k tomu, že ani v České republice není situace ohledně zdravého stravování ideální (pouze 60 % Čechů řeší vyváženost stravy), mělo by nejspíš podobné video vzniknout i u nás. A pokud nemáte problém s angličtinou, nic vám nebrání vyzkoušet ho už nyní.

Nenechte se zmást filmy

Po desetiletí byla hypnóza v populární kultuře zobrazována převážně jedním způsobem. Hypnoterapeut ve filmu byl obvykle tajemný muž v černém plášti, který si vybral z dychtivého davu dobrovolníka, kterého na pódiu přivedl do řízeného transu a lusknutím prstů ho později vrátil zpátky do reality. To je však podle Thorntona jen otřepaný stereotyp, který nemůže být dále od pravdy.

Na rozdíl od „představení,“ které hercům a filmovému štábu předepisuje scénář, však během skutečného hypnoterapeutického sezení neztrácíte kontrolu nad vlastním tělem a na konci si pamatujete, co se dělo. Můžete tedy být schopni se vrátit do reality sami, nebo toho docílit s pomocí hypnoterapeuta. Thornton v podstatě říká, že hypnoterapie je navržena tak, aby se zaměřila na velmi přirozený stav lidského vědomí.

„Všichni jsme zažili ´denní trans‘,“ říká Thornton a má na mysli náš stav mysli během okamžiků, jako jsou dlouhé noční jízdy, kdy vypneme a takzvaně „koukáme do blba“, nebo aktivní trans, známý také jako ´běžecké opojení‘. „Během hypnoterapie je klient uveden do stavu transu, který terapeutovi umožňuje navázat přímou komunikaci s podvědomou částí mysli a vzorce a chování posunout,“ vysvětluje Thornton.

„V podvědomí jsou uloženy všechny naše zvyky, vzorce, poznatky a vzpomínky, takže pokud se někdo chce změnit a je na změnu připraven, ale sám ji nedokáže uskutečnit, pak hypnóza obvykle velmi dobře funguje.“

Zhypnotizujte se sami doma

Podle Throntona se hypnoterapie používá v mnoha různých oblastech, kde pomáhá s řadou typů problematického chování a závislostí. Dokáže vyřešit nespavost, špatné stravovací návyky, nízké sebevědomí nebo kouření.

Ačkoli někteří jedinci zaznamenali výsledky již po jednom krátkém sezení, jeho úspěch může zcela záviset na motivaci a schopnosti každého jednotlivce využít své podvědomí.

Hortonova metoda, zaměřená na změnu stravovacích návyků, je navržena tak, aby rozbila mylné představy o vegetariánských pokrmech a pomohla získat otevřenou mysl, pokud jde o nahrazení masitých jídel vegetariánskými. 

Zahrnuje však úspěšná hypnóza postupný proces, nebo lze mozek lidí skutečně přeškolit lusknutím prstů? Thornton říká, že ačkoli někteří jedinci zaznamenali výsledky již po jednom krátkém sezení, jeho úspěch může zcela záviset na motivaci a schopnosti každého jednotlivce využít své podvědomí.

„Velkou většinu lidí zhypnotizovat lze, ale hloubka dosaženého transu a rychlost, s jakou je ho dosaženo, se liší člověk od člověka,“ upřesňuje. Všem, kteří jsou skeptičtí nebo se snad obávají hypnoterapii vyzkoušet, Thornton doporučuje vyzkoušet video Retrain Your Meat Brain z pohodlí svého domova: „Lidé často nevědí, kde při přípravě vegetariánských jídel začít,“ říká Thornton. „A tohle je prostě zábavný a jedinečný způsob, jak bezmasou stravu nově pojmout, pokud ji chcete zařadit do svého jídelníčku!“

Související…

Psychika rodičky ovlivňuje porod z více než 80 %, říká propagátorka hypnoporodů
Milada Kadeřábková

 

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...