fbpx

Máte vlastní byt? A mohli bychom ho vidět? V podnájmu zestárnete rychleji 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Samozřejmě ne každý si v dnešní době šílených cen může dovolit koupit vlastní byt či dům. Pokud ale přemýšlíte, zda zůstat v podnájmu či jít do vlastního, máme pro vás výsledky vědeckého výzkumu. A ten říká, že bydlení v nájemním domě je spojeno s rychlejším biologickým stárnutím

Zveřejněno: 28. 10. 2023

Nový výzkum zjistil, že nekvalitní nájemní bydlení a stres s ním spojený souvisí s rychlejším biologickým stárnutím. Nájemníci obecně žijí v horších podmínkách než vlastníci a častěji se potýkají s problémy, jako je chlad, vlhkost a havarijní stav. Navíc ve velké míře zažívají vyšší míru stresu, který pramení zejména ze strachu, že nebudou schopni platit nájemné, a z hrozícího vystěhování.

Studie, kterou provedli britští vědci z University of Essex a University of Adelaide, zkoumala vzorky krve 1 420 lidí a ptala se na jejich bytovou situaci za posledních deset let. Při analýze všech údajů výzkumníci zohlednili potenciálně vlivné faktory: pohlaví, národnost, úroveň vzdělání, socioekonomický status, stravování, kumulovaný stres, finanční potíže, městské prostředí, hmotnost (BMI) a kouření.

Protože se biologické stárnutí zrychluje současně s tím chronologickým, byla zohledněna i tato skutečnost. Zahrnuty byly také psychosociální prvky, jako jsou náklady na bydlení, nedoplatky a také informace o samotném bydlení, jako je vlastnictví, typ budovy, státní finanční podpora dostupná nájemníkům, přítomnost ústředního topení jako ukazatele dostatečného tepla i fakt, zda šlo o bydlení městské nebo venkovské. 

Horší než kouření či nezaměstnanost

Od všech respondentů průzkumu byly následně shromážděny informace o jejich zdravotním stavu a odebrány vzorky krve pro analýzu metylace DNA (ukazatel změn DNA). Výzkumníci poté zjistili, že bydlení v nájemním domě je spojeno s rychlejším biologickým stárnutím. Z výsledků také vyplynulo, že negativní vliv pronájmu na rozdíl od přímého vlastnictví (bez hypotéky) byl téměř dvakrát větší než vliv nezaměstnanosti. Byl také o 50 % vyšší než v případě, že respondent kouřil.

Politiky zaměřené na snížení stresu a nejistoty spojené s nájmem, jako je ukončení vystěhovávání bez zavinění, omezení zvyšování nájemného a zlepšení podmínek, mohou do jisté míry přispět ke snížení těchto negativních dopadů.

„Naše zjištění, že nájemní bydlení je spojeno s téměř o polovinu rychlejším stárnutím než v případě kouření a dvakrát rychlejším stárnutím než v případě obezity, naznačuje, že naše výsledky mohou mít klinický význam,“ píší autoři studie

Proces biologického stárnutí lze naštěstí zvrátit. „Politiky zaměřené na snížení stresu a nejistoty spojené s nájmem, jako je ukončení vystěhovávání bez zavinění, omezení zvyšování nájemného a zlepšení podmínek, mohou do jisté míry přispět ke snížení těchto negativních dopadů.“

Výzkumníci zároveň naznačují, že jejich zjištění budou pravděpodobně relevantní pro bydlení a zdraví i v dalších zemích s podobnou politikou bydlení, jako je v Británii.

Není to ostatně poprvé, co se ukázalo, že pronájem má negativní vliv na zdraví. V listopadu 2022 byla zveřejněna studie, která naznačila, že soukromí nájemníci trpí dvakrát častěji než majitelé domů úzkostnými stavy, zatímco výzkum zveřejněný organizací Shelter v roce 2021 zjistil, že na zdraví každého pátého nájemníka má škodlivý vliv právě jeho bydlení. 

Související…

Komunitní spolubydlení snižuje pocity osamění i náklady na život
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Iser.essex.ac.uk

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...