fbpx

Nejdrsnější praktiky „šmejdů“. Jak poznáte, že se na vás snaží vydělat? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Ty nejlepší věci jsou zadarmo, zpívají v jedné své písni Chinaski. A něco na tom bude. To, že za nějaký „zázrak“ z internetu utratíte nehoráznou sumu, ještě neznamená, že se pak opravdu dostaví kýžený výsledek. Bohužel, často je to právě naopak

Zveřejněno: 28. 10. 2023

Když si otevřete Google, Instagram nebo jakýkoliv časopis, každý den tam na vás číhá nejnovější várka „skvělých vychytávek“, bez kterých se zkrátka nemůžete obejít. Ať už je to doplněk stravy, nová superpotravina, přístroj, který z vás za měsíc udělá hollywoodskou krásku, nebo super efektivní dieta, která vás zaručeně zbaví všech neduhů i nadbytečných kil, jsme neustále zaplavováni nabídkou nových produktů, do nichž prý zaručeně stojí za to investovat.

Co stojí mezi námi a krásnější pletí, jasnějším myšlením, nebo lepší náladou? Podle marketerů jen jeden rychlý nákup. Přesto naprostá většina těchto nabídek nesplní ani zlomek svých slibů. Tady jsou červené vlajky, že daný produkt či nabídka pravděpodobně nebude to pravé ořechové:

1. Udělá to za vás

Čím větší příslib, tím větší pravděpodobnost, že nebude naplněn. Každá nabídka, která vás ujišťuje o neuvěřitelných výsledcích (obzvlášť, pokud zároveň vy sami nemusíte dělat téměř nic), ať už se jedná o výrazný úbytek váhy, nebo pilulku, která vám do týdne zvýší IQ, je téměř stoprocentně podvod. Za každou změnou v životě stojí náš čas a úsilí, s ničím jiným moc počítat nelze.

2. Je to extra rychlé řešení

Jen málo co křičí „jsem podvod“ tak výrazně jako produkty a nabídky, které vás zaručeně hned spraví, uzdraví, vylepší, nebo vám pomůžou rychle zbohatnout. Cokoliv, co vám nabízí naprostý obrat během mrknutí oka, je celkem jistě nějaká všivárna.

Každá nabídka, která vás ujišťuje o neuvěřitelných výsledcích (obzvlášť, pokud zároveň vy sami nemusíte dělat téměř nic), ať už se jedná o výrazný úbytek váhy nebo pilulku, která vám do týdne zvýší IQ, je téměř stoprocentně podvod.

3. Líbivé a prázdné fráze

Je snadné nechat se nalákat ke koupi produktu, když za ním stojí „odborník“. Ještě přesvědčivější to může být, když to doporučuje celebrita, nebo když produktu vysloví důvěru celá řada lidí na sociálních sítí. Jasně, když se jedná o kus nábytku nebo oblečení, tak to třeba dává smysl, ale jakmile se jedná o něco, co má ovlivnit vaše zdraví či život, nemělo by vám to stačit. Pravdou je, že mnoho „prospěšných“ produktů na trhu je založeno na neexistujících nebo neuvěřitelně omezených údajích. Takže když vám někdo slibuje lepší náladu nebo jasnější myšlení, pátrejte po nějakém vědeckém potvrzení a nenechte se opít rohlíkem.

Co funguje?

Spousta produktů na trhu je minimálně podezřelá. To ale neznamená, že neexistují opravdu funkční metody, jak na svém zdraví, psychice pracovat. Nicméně většinou to jsou velmi jednoduché věci, které často vůbec nesouvisí s nákupem žádného módního nebo průlomového produktu.

Základ, na kterém záleží nejvíc:

  • Kvalitní spánek: Dobrý spánek je rychlým a účinným pomocníkem pro lepší soustředění, paměť i náladu. Navíc je spojen s dlouhodobě lepším zdravím mozku.
  • Pravidelné cvičení: Fyzická aktivita je jedním z nejvíce prozkoumaných a prokázaných způsobů, jak zlepšit fungování mozku. Pomáhá nám navíc udržovat zdravou váhu, posiluje svaly i kosti a podporuje celkové zdraví
  • Skutečné jídlo: Konzumace průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů zvyšuje riziko mnoha onemocnění. Nezdravá strava může mít navíc vliv i na vaši náladu, například zvyšuje riziko deprese. Zaměřte se tedy na minimálně zpracované potraviny, jako je kvalitní maso, mléčné produkty, ovoce, zelenina, oříšky, semínka a zdravé tuky.
  • Zvládání stresu: Je známo, že chronický stres způsobuje celou řadu potíží. Nácvik bytí v přítomnosti, čas v přírodě, dýchací cvičení a spolupráce s kvalifikovaným odborníkem na duševní zdraví vám mohou pomoci naučit se stres zvládat a žít mnohem šťastnější a naplněnější život.
  • Průběžné vzdělávání: Výzkumy dokazují, že lidé, kteří se v průběhu života neustále něčemu učí, mají menší pravděpodobnost vzniku demence. Nová činnost, která vás bude bavit, navíc podpoří i vaši náladu a motivaci a dodá vašemu životu další smysl.
  • Sociální propojení: Čím více se cítíme sociálně propojení, tím lepší je naše zdraví. Hlavně to psychické. Zavolejte někomu milovanému, zajděte s někým na kávu nebo si něco naplánujte s přáteli.

Ano, je to zcela jednoduché. Pro to, abyste žili šťastný a zdravý život, nepotřebujete mít spousty produktů za tučné peníze. Stačí si osvojit zdravé návyky, které jsou potvrzeny studiemi a mnohaletou praxí. Jen se musíte smířit s tím, že je potřeba vaše vůle, trocha námahy a výdrž. Ale stojí to za to.

Související…

Deset tak trochu zvláštních způsobů, jak si zajistit zdraví po celý rok
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...