fbpx

Podle vědců je to jedna z nejodpornějších věcí, které můžete udělat

Zveřejněno: 23. 9. 2023

Pokud patříte mezi 18 % lidí, kteří nosí ponožky do postele, pravděpodobně si tam s sebou přinášíte fekálie a tuny bakterií. Ano, spánkoví experti ze společnosti MattressNextDay, kteří nošení ponožek do postele zkoumali, zjistili, že ponožky jsou špinavější než televizní ovladač či toaleta. Podle nich dokonce až dvacetkrát špinavější než záchodové prkénko.

„Udělali jsme stěry z různých párů ponožek, abychom zjistili, jaké bakterie se na materiálu mohou množit po nošení od 7 hodin ráno do 23 hodin večer. Každá osoba nosila stejné ponožky, zatímco nosila boty, cvičila a věnovala se svým každodenním záležitostem,“ vysvětlili vědci a dodali, že jen 30 % lidí, kteří spali v ponožkách, si před tím, než ulehli do peřin, obléklo čerstvý pár.

Vaše vlastní mikrozoo

Ponožky obsahovaly například bakterie Pseudomonas aeruginosa, které se nacházejí na švábech a v jejich trusu, uvedli vědci. Vyzvali proto ty, kteří mají oslabenou imunitu, aby si své ponožkové návyky dvakrát rozmysleli, protože právě tato bakterie může způsobit infekce, které postihují dýchací cesty a močové ústrojí.

Lidé, kteří si do postele berou propocené ponožky, v nichž se celý den plahočili, se také častěji potýkají s takzvanou „atletickou nohou“ neboli plísňovou infekcí. „Naše nohy mají asi 250 000 potních žláz, takže se nám nohy běžně potí. Ještě více se potíme v jarních a letních měsících. Pokud nosíte ponožky od probuzení až do dalšího dne a mezitím cvičíte a hodně chodíte, může se vlhkost hromadit a začít se vyvíjet bakterie, která způsobuje atletickou nohu,“ uvedli také.

m shutterstock 1481987558

Tinea pedis, lidově „atletická noha". Možná jste si mysleli, že máte suché nohy. Ne, nemáte. Roste vám na nich plíseň. (zdroj: Shutterstock)


Ponožky v posteli ale nejsou jen a jen nechutné. Čisté ponožky čerstvě vytažené ze šuplíku mohou naopak přinést spoustu výhod. Musí být ale opravdu čisté, ideálně vyprané na 60 stupňů. A jaké to jsou tedy výhody?

1. Je pravděpodobnější, že dosáhnete orgasmu

Ponožky totiž mohou způsobit rozšíření cév v chodidlech a zlepšit průtok krve. A tento lepší průtok krve vede k lepšímu sexu a mnohem lepšímu vyvrcholení. 

Univerzita v nizozemském Groningenu zkoumala skupinu 13 heterosexuálních párů. Zjistili, že 80 % z nich bylo schopno dosáhnout orgasmu s ponožkami, zatímco bez ponožek to dokázalo jen 50 %. To je ohromující rozdíl 30 %, který lze přičíst studeným nohám.

Ponožky vás zahřejí a poskytnou vám pohodlí, a navíc tento pocit může pomoci budovat vaše citové pouto s osobou, se kterou máte sex.

2. Možná se v noci přestanete budit

Jiná studie totiž zjistila, že u těch, kteří nosili ponožky, byl počet probuzení během noci 7,5krát nižší než u lidí bez ponožek. Efektivita spánku navíc byla o dalších 7,6 % vyšší.

3. Možná budete lépe spát

Nejenže se díky nošení ponožek do postele budete během noci méněkrát budit, ale již zmíněná studie také zjistila, že ti, kteří spali v ponožkách, spali o 32 minut déle.

m shutterstock 136085294

Pokud chcete nohám dopřát wellness nebo se lépe vyspat, ponožek se rozhodně vzdávat nemusíte. (zdroj: Shutterstock)


Je to proto, že nošení ponožek a zahřívání nohou brání úniku studeného vzduchu a reguluje teplotu tělesného jádra. 

4. Je méně pravděpodobné, že budete mít návaly horka

Ponožky vám během vlny veder nebo letních měsíců skutečně mohou pomoci lépe spát. A co víc, ženám v menopauze mohou dokonce pomoci předcházet případným návalům horka.

Navzdory všeobecnému přesvědčení se v ponožkách nepřehřejete. Právě naopak. Váš cirkadiánní rytmus, který signalizuje, kdy je čas jít spát a kdy vstávat, a který řídí váš spánkový režim, ovlivňuje také vaši tělesnou teplotu, která během noci klesá. Spaním v ponožkách však regulujete teplotní cykly, kterými vaše tělo během noci prochází, a tím svůj spánek zlepšujete. 

5. Vaše nohy budou lépe hydratované

Stává se vám, že máte nohy, a zejména paty, po probuzení suché, popraskané a bolavé? Řešením by mohly být ponožky. Pokud máte popraskané a suché paty, snažte se nechodit po bytě bosí nebo nenoste boty, které vaše paty odhalí.

Bavlněné ponožky umožní vašim patám dýchat a zároveň je během noci ochrání. Vaše paty navíc mohou nasáknout vlhkost, která je pomůže opravit. Máme na mysli vlhkost, kterou jim před ulehnutím dodáte pomocí vhodného hydratačního krému. A protože hydratace pomůže snížit podráždění způsobené suchými popraskanými patami, může se zlepšit kvalita vašeho spánku.

Související…

Strašákem nejsou jen viry: Příští pandemii by mohly způsobit i zmutované plísně
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...