fbpx

Pověra, nebo fakt? Neobvyklá souvislost mezi fází měsíce a ženskou plodností 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Mnohé kultury věří, že existuje duchovní spojení mezi ženským cyklem a cyklem Měsíce. Co o tom říká věda?

Zveřejněno: 12. 9. 2023

Po staletí si lidé kladli otázku, zda menstruační cyklus souvisí s fázemi Měsíce. Ptáte se, jak vůbec takové úvahy vznikly? Odpověď se vlastně nabízí sama – průměrná délka ženského menstruačního cyklu, 29 dní, je totiž téměř totožná s délkou toho lunárního. Víme také, že Měsíc řídí příliv a odliv moře, takže není tak od věci si představit, že by mohl ovlivňovat i vnitřní „příliv a odliv“ menstruačního cyklu. Přestože mnoho vědeckých studií tuto hypotézu vyvrací, široká veřejnost je stále fascinována myšlenkou, že menstruace a Měsíc mohou být propojeny. Existuje zde tedy souvislost? Odpověď hledá ve svém článku pro server Healthline autorka Meg Waltersová.

Jedním z prvních, kdo naznačil souvislost mezi menstruací a Měsícem, byl Charles Darwin. Ten pozoroval souvislost mezi délkou obou cyklů. Od té doby se řada studií pokoušela přijít na to, zda existuje důkaz o skutečné spojitosti. Slavný výzkum z roku 1986 tvrdí, že tu souvislost opravdu je. Od vzorku 826 žen vědci zjistili, že 28,3 procenta z nich začíná menstruovat kolem novoluní. Tyto závěry podpořila i další studie z roku 1987. Výzkum z roku 1977 pak říká, že ženy, které začínají svůj cyklus na novoluní, mají větší šanci otěhotnět.

Období síly

Na souvislost mezi menstruačním a lunárním cyklem věří také až dodnes některé kultury. Slovo „menstruace“ pochází z latinského a řeckého slova pro měsíc – mene. Ve starověkém Řecku lidé věřili, že v období menstruace je žena duchovně a duševně silná. „Čas měsíce“ je významnou součástí kultury také v tradici kalifornského kmene Yurok.

Ženské menstruační cykly mohly být kdysi synchronizovány s tím měsíčním, ale umělé světlo a moderní životní styl tuto vazbu narušily. 

 

V rozhovoru pro American Ethnological Society žena z tohoto kmene uvádí, že perioda je časem síly. Je to doba, kdy je žena na vrcholu svých sil, tvrdí. „Proto by se tento čas neměl promarnit všedními úkoly a společenskými rozptýleními, ani by se nemělo narušovat soustředění starostmi s opačným pohlavím,“ vysvětluje. Ženy kmene Yurok se v tomto období izolují od mužů a rodinných příslušníků. Někdy navštěvují své posvátné jezírko, kde provádějí rituální koupele. Věří také, že v dávných dobách byly všechny ženy synchronizovány s Měsícem. Žena pro American Ethnological Society také říká, že pokud žena někdy z této synchronizace „vypadla“, vrátila se do ní tím, že seděla při měsíčním světle, mluvila s Měsícem a žádala ho, aby ji vrátil do rovnováhy.

Měsíc a plodnost

Existují dokonce i moderní rituály spojující menstruaci a Měsíc. Na setkání zvaném Červený stan se ženy scházejí při novoluní, aby rozjímaly a sblížily se. Rituál je pojmenován podle stejnojmenného románu z roku 1997, který vypráví o tom, jak měly ženy v biblických dobách nařízeno skrývat se před společností během menstruace.

A jak konkrétně souvisí s fází měsíce ženská plodnost? V mnoha domorodých kulturách je menses spojován s novoluním. I v knize Červený měsíc britská spisovatelka a umělkyně popisuje, že takový cyklus se pak nazývá cyklus Bílého měsíce. Pokud žena takto menstruuje, ovuluje během úplňku a její tělo je prý připraveno počít nový život. Proto se také tomuto cyklu říká cyklus Mateřství a Plodnosti. V případě, že je to naopak, tedy žena menstruuje na úplněk, je v takzvaném cyklu Rudého měsíce a spíše než na plodnost je zaměřená na pracovní projekty a změnu ve společnosti. 

Ženy kmene Yurok se během menstruace izolují od mužů a rodinných příslušníků. Někdy navštěvují své posvátné jezírko, kde provádějí rituální koupele. Věří také, že v dávných dobách byly všechny ženy synchronizovány s Měsícem.

Jsme odpojené?

Co ale o souvislosti mezi ženským a měsíčním cyklem říká moderní věda? Studie z roku 2013, která analyzovala 74 žen v průběhu jednoho kalendářního roku, zjistila, že „neexistuje žádný důkaz o synchronizaci“. Ještě novější výzkum z roku 2021 zase naznačuje, že ženské menstruační cykly mohly být kdysi synchronizovány s tím měsíčním, ale umělé světlo a moderní životní styl tuto vazbu narušily. Výzkumníci vyhodnocovali data osmi žen, které sledovaly svou menstruaci od 19 do 32 let. Pět ze zkoumaných žen se synchronizovalo s Měsícem přerušovaně. U tří z nich docházelo k synchronizaci nejčastěji v době úplňku nebo novu.

Studie aplikace pro sledování menstruace Clue z roku 2019 však použila údaje od 1,5 milionu uživatelek a zjistila, že mezi Měsícem a přirozenou menstruací neexistuje žádná zřetelná souvislost.

„Statisticky vzato, za předpokladu, že menstruace začíná v náhodném čase, přibližně u jednoho ze dvou lidí začne menstruace ±3 dny po úplňku nebo novoluní,“ podotýká studie. Vysvětluje, že statisticky se každá žena v určitých okamžicích svého života synchronizuje s lunárním cyklem, ale může se jednat pouze o shodu okolností.

Související…

Jak menstruační cyklus ovlivňuje váš sexuální drive?
Martina Ignasová

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...