fbpx

Jak menstruační cyklus ovlivňuje váš sexuální drive? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Fáze menstruačního cyklu ovlivňuje to, co nás vzrušuje, jak jednoduše (nebo těžce) dosáhneme orgasmu i to, jakou sexuální pozici zrovna preferujeme

Zveřejněno: 2. 8. 2023

Někdy dokážeme myslet jen na sex, zatímco jindy nás vyloženě vůbec nebere – a to je všechno součástí přirozeného fungování těla i života. Za tuto nestálost jsou u žen mimo jiné zodpovědné změny hormonů v průběhu menstruačního cyklu.

Nic neplatí univerzálně, a proto je dobré své tělo pozorovat. Sexuoložka Jolene Brighteen ve svém článku pro magazín Goop shrnuje určité obecné zásady, nicméně také doporučuje ženám si zaznamenávat, co se jim v různých menstruačních fázích líbí nebo nelíbí. Může nám to pomoci zažít neuvěřitelný sex, navíc pochopíme, že je úplně v pořádku, když nás jeden týden vzrušuje kousání do bradavek a další už ne. Nebo že během menstruace potřebujeme něžný sex, zatímco během ovulace upřednostňujeme něco tvrdšího.

Menstruace a rostoucí chuť na sex

Během menstruace dochází v těle k poklesu hladiny progesteronu. Díky tomu může estrogen a testosteron stimulovat vulvální a vaginální tkáň, čímž roste vzrušení. Proto některým ženám během menstruace nebo těsně před ní roste chuť na sex. Čípek je ale během menstruačního týdne nízko, takže při sexu s penetrací je třeba, aby byl sexuální partner něžný, jinak by mohlo dojít k tvrdému nárazu do čípku.

Během tohohle týdne je také dobré sáhnout po lubrikantu, protože i když si to mnozí myslí, krev jako lubrikant nefunguje. Navíc jsou sexuální hormony na nejnižší úrovni, takže není ani velká pravděpodobnost, že by žena sama dostatečně zvlhla. A samozřejmě, pokud sexu během krvavého týdne nefandíte, tak je to také zcela v pořádku.

Díky zvýšené hladině pohlavních hormonů během ovulace je možné, že budete o sexu přemýšlet více než obvykle. Zároveň je na vrcholu i vlhnutí vaginální sliznice a sexuální vzrušení, takže v tomto čase by mělo být nejjednodušší dosáhnout orgasmu.

Folikulární fáze a vyšší požitek

Během pozdní folikulární fáze (od konce menstruace až po ovulaci) se zvyšuje v těle hladina estrogenu, takže vaginální sliznice lépe vlhne (ale lubrikantem člověk nikdy nic nezkazí). Vulva i vaginální tkáň se zvětší, což může zvětšit i prožitek z koitu. Nicméně s nárůstem hladiny estrogenu přichází i nárůst serotoninu, což je skvělé pro psychiku, ale může to způsobit i problémy s dosáhnutím orgasmu. V tuto dobu je tedy vhodná delší předehra a stimulace klitorisu. 

Ovulace a možnost divočit

Před ovulací uvolňuje tělo velké množství estrogenu, což způsobuje vylučování luteinizačního hormonu. To většinou začíná tak tři dny před uvolněním vajíčka a startuje tím tzv. sexuální okno – nejplodnější fáze cyklu. Díky zvýšené hladině pohlavních hormonů je možné, že budete o sexu přemýšlet více než obvykle. Zároveň je na vrcholu i vlhnutí vaginální sliznice a sexuální vzrušení, takže v tomto čase by mělo být nejjednodušší dosáhnout orgasmu.

Během menstruace je dobré sáhnout po lubrikantu, protože i když si to mnozí myslí, krev jako lubrikant nefunguje. Navíc jsou sexuální hormony na nejnižší úrovni, takže není ani velká pravděpodobnost, že by žena sama dostatečně zvlhla. A samozřejmě, pokud sexu během krvavého týdne nefandíte, tak je to také zcela v pořádku.

Čípek je výš než obvykle, takže je menší pravděpodobnost, že by během penetrace mohlo dojít ke kolizi, což znamená, že je čas na pořádné divočení. Můžete vyzkoušet nové pozice nebo hračky. 

Útlum v luteální fázi

Jestli je nějaké období, kdy použít lubrikant, tak v tomto. Mezi ovulací a menstruací se zvyšuje progesteron, takže vagína méně vlhne. Do toho se mohou rapidně střídat nálady na sex – v jednu chvíli byste ze svého partnera nejraději strhala všechno oblečení, zatímco druhý den nemáte na postelové hrátky ani pomyšlení. Kvůli zvýšenému progesteronu je opět trochu těžší dosáhnout orgasmu, takže můžete zkusit s partnerem masturbovat spolu – přeci jen, každý zná své tělo nejlépe a ví, kam kdy sáhnout, aby se dostal až k cíli.

Související…

Bolestivá menstruace reprezentuje náš tlak na sebe sama, říká Susy Nana
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Goop.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...