fbpx

Zažít horor na vlastní kůži. Terapeutický zážitek, který není zdaleka pro každého 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Setkání s vlastním strachem v rámci imerzivního hororu přináší nečekaný pozitivní přínos pro duševní zdraví. Tedy, alespoň u někoho

Zveřejněno: 26. 2. 2024

Tzv. imerzivní horory mohou pro jistou skupinu lidí představovat některé psychologické benefity, jako je například úleva od stresu. Jedná se o děsivý zážitek, při kterém se účastník aktivně zapojí do kontrolovaného děsivého příběhu, a dostává se tak do situací, které v něm mají vyvolat strach, zoufalství a paniku.

Uvnitř vlastního hororu

„Za chladného počasí jsem stál se zavázanýma očima pod mostem na opuštěné silnici a netrpělivě jsem očekával příchod mého trýznitele, zatímco můj dech tvořil všude kolem ledové obláčky. Srdce mi bušilo do žeber a příslib netušených děsů elektrizoval všechny moje smysly.

Ze stínů se najednou vynořil muž s maskou a bez jediného slova ukázal na tmou pohlcený minibus, stojící opodál. Ten mě měl dopravit do říše dosud nepoznaných hrůz. Ležel jsem na studené kovové podlaze minibusu a za zvuků strašidelné hudby jsem přemýšlel, co čeho jsem se to vlastně dostal. Věděl jsem, že už není cesty zpět.“

Takto popisuje první minuty svého premiérového imerzivního hororového zážitku profesor pozitivní psychologie doktor Llewellyn van Zyl, který působí na Technické univerzitě v Eindhovenu. Přímo v centru své vlastní noční můry doufal, že čelem svému strachu v sobě odhalí skrytou sílu.

Výhody pro duševní zdraví

„Netušil jsem, že čelit svému strachu ve vysoce kontrolovaném, ale zároveň zcela pohlcujícím prostředí, mi přinese takové benefity, co se mého duševního zdraví týče,“ popisuje dopady netradičního zážitku van Zyl.

Jeho samotného konfrontace s vlastní hrůzou posílila a nakonec ho i vedla k překonání vlastních úzkostí, stejně jako k obnovení vášně pro to čas od času zažít nějaké to dobrodružství.

Ačkoliv van Zyl určitě nedoporučuje takovýto druh zážitku každému, dle jeho slov měl velice pozitivní dopad na jeho celkovou pohodu i osobní růst. Pokud jste tedy připraveni se nechat vtáhnout do děje a strávit noc ve strašidelném domě, pustit se do děsuplné únikové hry nebo se stát součástí interaktivního hororového divadla, zde jsou některé z mnoha výhod, které může takový zážitek přinést:

  • Odbourání stresu

Vzrušení a celkový neklid, které pociťujete před a během těchto zážitků, má za následek uvolnění adrenalinu a kortizolu, tedy stresových hormonů. V podobných krizových situacích se v těle spouští přirozená reakce „boj, nebo útěk“, což člověku může nahromaděné emoce a stres pomoci odbourat.

  • Posílení odolnosti v náročných situacích

Pokud záměrně čelíte strachu, posilujete svou celkovou odolnost a schopnosti zvládat náročné situace. Překonáním fyzických a psychických překážek v kontrolovaném prostředí získáváte přístup k jakési vnitřní odvaze, která obvykle není v běžném životě dostupná.

  • Zvýšení soustředěnosti

Úspěšné dokončení imerzivního hororu bude ve většině případů vyžadovat, abyste udrželi své smysly na uzdě a také se v dané situaci pořádně soustředili. Vyvolání stresové reakce tímto způsobem posiluje všímavost a pozornost v přítomném okamžiku, což se může posléze pozitivně promítnout i mimo samotnou hru.

  • Konfrontace sama se sebou

Když se koukáte na hororový film a už je to na vás trochu moc, nic vám nebrání vypnout televizi a děsivému zážitku se vyhnout. To ale neplatí u imerzivních hororů, kde možnost snadného úniku nemáte. V extrémně vypjatých situacích tak stanete tváří v tvář svým ničím nefiltrovaným reakcím a lépe tak poznáte, kým opravdu ve skutečnosti jste.

Není to pro každého

Jak uvádí van Zyl, jeho samotného konfrontace s vlastní hrůzou posílila a nakonec ho i vedla k překonání vlastních úzkostí, stejně jako k obnovení vášně pro to čas od času zažít nějaké to dobrodružství. Je tedy jen na vás samotných zvážit, jestli jste připraveni a dostatečně odolní k tomu něco podobného podstupovat.

Jak totiž může být tento zážitek pro milovníky hrůzy a děsu vzrušujícím a přínosným prostředkem, pro někoho jiného může být naopak velice nebezpečný.

V případě, že jste slabší povahy a u hororových filmů si zakrýváte oči a pak nemůžete samou hrůzou celý týden spát, raději se něčemu podobnému vyhněte velkým obloukem. Až příliš pohlcující zkušenost na vás totiž bude s největší pravděpodobností mít naprosto opačný účinek a může zhoršit už existující úzkost nebo trauma.

Související…

Co když tam bude pavouk? Na bezdůvodný strach zabírá léčba šokem
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...