fbpx

Příčinou vašich depresí mohou být emoce uvězněné v těle. Jak je osvobodit? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Emoce jsou v našem životě nepostradatelné. Někdy v nás ale mohou uvíznout, což vede k řadě fyzických i duševních problémů.

Zveřejněno: 25. 7. 2023

„Když prožijete intenzivní těžký zážitek, emoce, které cítíte, by měly časem odeznít. Někdy je jich ale na vás prostě příliš mnoho a vaše tělo může tyto negativní energie zadržovat v podobě toho, čemu mnozí říkají 'emoční závaží',“ říká v rozhovoru pro The Wellnest lékař a autor techniky Emotion Code (Emocionální kód) Bradley Nelson. Negativní energie, které si odnášíme z těchto zážitků, nazývá „uvězněné emoce“.

Emocionální kód je technika, která pracuje s představou, že emoce jsou tvořeny energií a každá z nich má své vlastní frekvence – což je to, co skutečně cítíte, když cítíte emoce. Zaměřuje se na uvolnění uvězněných emocí, neboli takzvané uvězněné nízkofrekvenční energie, které provázejí některé pocity, jako je hněv, smutek, žal a frustrace – o nichž je známo, že způsobují fyzické, duševní a emocionální potíže, vedou k bolesti a nepohodlí. Uvolnění uvězněných emocí „může umožnit emoční uzdravení a pomoci vám cítit se lépe po prožití traumatických nebo obtížných emočních zážitků, i když se staly před mnoha lety,“ tvrdí Nelson.

Důsledky uvězněných emocí

Uvězněné emoce se mohou projevovat různými způsoby. Pro The Wellnest je popisuje klinická ředitelka společnosti Recovery Unplugged se sídlem v Austinu Jacqueline Gilmerová.

Několikrát se zhluboka nadechněte do břicha a soustřeďte se na to, aby každý nádech prošel vaším tělem a při výdechu uvolnil napětí. Toto cvičení může pomoci dostat negativní energii z těla pryč.

  • Zášť: Gilmerová říká, že když nejsme schopni identifikovat a řešit emoce, můžeme začít pociťovat zášť – ať už vůči osobě nebo situaci, která tyto pocity vyvolala. „To nás může vést k chování, které není konstruktivní ani prospěšné pro nás ani ostatní,“ upozorňuje.
  • Úzkost: Uvězněné emoce mohou podle Gilmerové také vést k fyzickým příznakům spojeným s úzkostí, jako jsou potíže se spánkem, bolesti hlavy, zrychlený tep, dušnost, svalové napětí či pocity paniky a strachu.
  • Deprese: „Nevyřešené emocionální problémy mohou přispět k depresi, protože se cítíte zdrceni a bezmocní,“ vysvětluje Glimerová. Pocit zahlcení a bezmoci jsou negativní emoce, které podle ní mohou časem vyústit v cyklus zoufalství, který lze bez odborné pomoci jen těžko přerušit.
  • Hněv: Potlačování emocí hněvem je běžný způsob, jak lidé s emocemi nakládají, což se však následně může projevit výbuchy vzteku nebo agrese. Gilmerová říká, že tento typ vedlejších účinků uvězněných emocí nejenže poškozuje vztahy, ale může mít i dlouhodobé zdravotní následky, mezi které patří úzkost, vysoký krevní tlak či bolesti hlavy.
  • Nejasnost: „Když nejsme schopni identifikovat a zpracovat své emoce, je obtížné dělat jasná rozhodnutí a jednat,“ podotýká Gilmerová. Kvůli tomu se můžeme nakonec cítit zaseknutí, a dokonce energeticky ochromení nerozhodností, což nám znemožňuje sebevědomě postupovat vpřed.
  • Fyzické potíže: Psychoterapeutka Amira Martinová pro The Wellnest doplňuje, že uvězněné emoce mohou mít za následek také žaludeční potíže, protože trávicí trakt je na emoce citlivý. Běžnými příznaky stresu jsou pálení žáhy, křeče nebo řídká stolice.

Když prožijete intenzivní těžký zážitek, emoce, které cítíte, by měly časem odeznít. Někdy je jich ale na vás prostě příliš mnoho a vaše tělo může tyto negativní energie zadržovat v podobě toho, čemu mnozí říkají 'emoční závaží'.

Jak se osvobodit?

1) Identifikace a vyjádření emocí: Klíčovou součástí techniky Emotion Code je naučit se své uvězněné emoce identifikovat, což je podle Gilmerové vynikající způsob, jak začít s léčením. „Sedněte si sami se sebou a pozorujte všechny fyzické vjemy a pocity, které se ve vás objevují,“ nastiňuje. Dodává, že pomáhá ptát se sám sebe, co vám tyto emoce říkají, upřímně si odpovídat a nic neposuzovat. „Jakmile své pocity identifikujete, můžete si o nich promluvit s přítelem nebo si své zážitky zapsat do deníku, aby ve vás nezůstaly uvězněné,“ dodává.

2) Práce s dechem: Pomoci může také uvědomělé dýchání. „Několikrát se zhluboka nadechněte do břicha a soustřeďte se na to, aby každý nádech prošel vaším tělem a při výdechu uvolnil napětí. Toto cvičení může pomoci dostat negativní energii z těla pryč,“ radí Gilmerová.

Uvězněné emoce mohou vést i k fyzickým příznakům spojeným s úzkostí, jako jsou potíže se spánkem, bolesti hlavy, zrychlený tep, dušnost, svalové napětí či pocity paniky a strachu.

3) Procvičování mindfulness: Takzvaná mindfulness znamená, že jste v daném okamžiku plně přítomní, což může mít zásadní vliv na uvolnění emocí. „Výzkumy zjistily, že lidé, kteří praktikují mindfulness, mohou mít hlubší vztahy a více si užívat života,“ uvádí Nelson. Pro posílení emočního zdraví doporučuje vyzkoušet meditaci, trávit více času v přírodě nebo jednoduše častěji odkládat telefon. „Soustřeďte se na skutečnou přítomnost a zapojení do všeho, co máte právě před sebou. A všimněte si, o kolik bohatší je vaše prožívání dané situace,“ doplňuje.

4) Prohloubení vztahů: „I když být spokojený sám se sebou je velmi důležité, vědomí, že můžete někomu zavolat, když máte špatný den, nebo se s někým podělit o své úspěchy, může být pro vaše duševní zdraví opravdu zásadní,“ vysvětluje Nelson.

5) Spolupracujte s terapeutem: „Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak uvolnit uvězněné emoce, je terapie,“ říká Martinová. Terapie je vynikajícím a bezpečným místem, kde můžete zkoumat a zpracovávat své emoce v podpůrném prostředí. Vyhledat odbornou pomoc doporučuje také Nelson – zejména pokud je pro vás obtížné vyjadřovat emoce a potřebujete s tím poradit.

Související…

Máte úzkosti? Uvolněte tělo, mysl bude následovat, říká koučka Erika Bach
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Humnutrition.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...