fbpx

Empatie: Cenná vlastnost, která má svou temnou tvář 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Každá mince má dvě strany – a empatie je mince s vysokou hodnotou

Zveřejněno: 16. 7. 2023

Empatie je jeden ze základních psychologických pojmů. Znamená schopnost chápat pocity a motivy jiného člověka. Je to cenná lidská vlastnost, která nám umožňuje lépe porozumět sobě i ostatním a spolupracovat. Empatie je často chápána jako projev laskavosti a soucitu. Je považována za ctnost a zdroj poznání moudrosti. Jak řekl Bill Bullard: „Nejvyšší formou poznání je empatie.“

Je to tedy zdánlivě pozitivní a užitečná vlastnost. Ale není to tak jednoduché.

Temné stránky empatie

  • Ztráta sebe sama: Empatický člověk může zapomenout na své vlastní potřeby, zájmy a hodnoty, když se příliš soustředí na druhé. Může se stát závislým na schvalování nebo očekáváních ostatních, nebo se podřizovat jejich názorům a přáním. Tím se může ztratit jeho osobnost, sebevědomí a smysl pro směr.
  • Nemůžete to vypnout: Empatický člověk nemá kontrolu nad tím, kdy cítí empatii a kdy ne. To znamená, že může být neustále přetížený nebo přestimulovaný emocemi druhých. To může vést k úzkosti, stresu nebo emočnímu vyčerpání. Empatický člověk nemůže snadno oddělit své pocity od pocitů ostatních, nebo si vybrat, komu a kdy pomoci.

„Empatie je volba, a je to křehká volba.“ – Brené Brown

  • Osamělost a izolace: Empatický člověk může mít pocit, že nikdo nerozumí tomu, co prožívá, nebo že nemá nikoho, s kým by se podělil o své pocity. Může se tak vyhýbat sociálním situacím, které jsou pro něj příliš intenzivní nebo stresující. Tím se může izolovat od ostatních lidí a ztratit kontakt s realitou.
  • Problémy s přátelstvím a vztahy: Empatický člověk může být zneužíván nebo využíván lidmi, kteří si uvědomují jeho citlivost a ochotu pomáhat. Může také mít potíže s nastavením hranic nebo řešením konfliktů. Může být manipulován, podveden nebo zrazen lidmi, kterým důvěřuje. Nebo naopak, může být příliš náročný, dotěrný nebo obětavý vůči lidem, které má rád.
  • Nespokojenost: Empatický člověk nemusí být schopen pomoci všem lidem, kterým by chtěl. Může cítit vinu nebo selhání, když se mu to nepodaří. Může tak ztratit motivaci nebo naději, zvlášť když vidí tolik utrpení ve světě.
  • Když to nefunguje: Empatický člověk může narazit na lidi, kteří jsou odolní vůči jeho empatii. To může vést k frustraci, zklamání nebo hněvu. Může se cítit odmítnutý, nepochopený nebo zraněný. Může tak ztratit důvěru v lidi nebo v sebe.
  • Manipulace a krutost: Empatický člověk může být snadno ovlivněn emocemi druhých lidí, i když jsou negativní nebo destruktivní. To může způsobit, že bude podporovat nebo spolupracovat s lidmi, kteří mají špatné úmysly nebo chtějí ublížit ostatním.
  • Vyčerpání a apatie: Empatický člověk může trpět syndromem vyhoření nebo depresí kvůli nadměrnému vystavení se emocím druhých lidí. Může také ztratit schopnost cítit radost nebo nadšení ze svého života. Může se stát lhostejným, nudným a prázdným.

Stručně řečeno

Jak vidíte, empatie není jen růžová a sladká. Je to složitá a náročná schopnost, která vyžaduje rovnováhu. Nechtěla jsem tím zpochybnit význam nebo hodnotu empatie jako lidské vlastnosti. Naopak, uznávám, že je důležitá a užitečná pro naše mezilidské vztahy, pro naše poznání a pro naši společnost. Mým cílem bylo pouze upozornit na to, že empatie není vždy jen pozitivní, má i své temné stránky, které bychom neměli ignorovat nebo podceňovat.

Související…

Změna návyků: Most k novému já
Elena Severka

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...