fbpx

Přestaňte žít podle druhých. 8 kroků, jak najít sebe sama 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Děláte to, co chcete a co si přejete? Znáte své pravé hodnoty a žijete v souladu s nimi? Nebo se spíš řídíte tím, co dělají a chtějí ostatní lidé? Pokud se neustále ohlížíte na druhé, pravděpodobně nastal čas vydat se na cestu sebepoznání.

Zveřejněno: 21. 6. 2023

Z vlastní zkušenosti vím, že když se neustále přizpůsobujete jiným, protože máte pocit, že by vás jinak neměli rádi, je to nejen vysilující, ale může to vést i k psychickým problémům, jako jsou třeba deprese. Hrajete totiž pořád různé role, a tak moc se soustředíte na to, abyste nezklamali druhé, že na sebe zcela zapomínáte. Zapudíte svá přání a potřeby tak hluboko, že pak ani nevíte, co vlastně doopravdy chcete. Transformujete se tak často, že ztratíte svou integritu i osobnost. Přitom lidé, kvůli kterým se potlačujete, to od vás nevyžadují, anebo si to vůbec nezaslouží.

Proto věřím, že každý člověk by se v průběhu svého života měl pokusit najít sám sebe. Nejedná se vždy o jednoduchý proces, ale rozhodně stojí za to. Během něj se vám totiž vyjasní spousta věcí a třeba najdete i pocit štěstí a naplnění. O tom, jak se na tuto cestu vydat, hovoří článek na webu Mindbodygreen.

Co znamená najít sám sebe?

Podle psycholožky Carly Marie Manlyové, Ph.D., je nalezení sebe sama proces, ve kterém skutečně poznáváte a přijímáte to, kým jste. „Když najdete své pravé já, často pak máte pocit, jako byste se vrátili domů, někam, kde to znáte, kde můžete být sami sebou a jste milovaní.“ Pro někoho může sebenalezení zahrnovat objevení nových základních hodnot a začátek života, který jde s těmito hodnotami ruku v ruce.

Sama jsem při nastavování nových hranic zažila nepochopení, výčitky i zlobu ze strany rodiny i přátel. Společně s tím přicházela i velká bolest a zklamání. Nicméně pokud se opravdu dáte na první místo, uvědomíte si, že dynamika některých vašich vztahů prostě nebyla vyvážená.

„Nalezení sebe sama zlepšuje celkovou životní spokojenost,“ tvrdí terapeutka Alyssa „Lia“ Mancao. „Dokážete pak lépe poznat svá přání, potřeby, tužby a radosti. Díky tomu pak žijete v souladu tím, co vám dává smysl a co vám vyhovuje.“

Na druhé nehleďte

Někteří lidé nemají rádi změny. A někteří lidé navíc nemají rádi, když začnete dbát víc o sebe a méně o ně. Můžou vás označit za sobce, ale z toho si nic nedělejte. Svůj život máte žít pro sebe a ne pro ostatní, takže pokud vaši „blízcí“ nepřijímají, že se dáváte na první místo, změňte jejich status na „vzdálení“. To se týká i členů rodiny.

Sama jsem při nastavování nových hranic zažila nepochopení, výčitky i zlobu ze strany rodiny i přátel. Společně s tím přicházela i velká bolest a zklamání. Nicméně pokud se opravdu dáte na první místo, uvědomíte si, že dynamika některých vašich vztahů prostě nebyla vyvážená. A pokud se ji snažíte vyvážit a oni nerespektují vaše nové nastavení, vy nemusíte respektovat jejich chování. Může to znít děsivě, ale někdy je opuštění člověka opravdu ta nejlepší možnost, i když jde třeba o rodiče.

„Když najdete sebe sama a zamilujete se do sebe, pak přijmete i fakt, že vás někdo nemusí mít rád. Navíc aspoň uvidíte, komu na vás ve skutečnosti záleží,“ tvrdí poradkyně pro duševní zdraví Tracy Vadakumcherová. Lidé, kteří vás opravdu milují, budou mít radost z toho, že se snažíte být šťastnější a spokojenější, a budou vás v tomto procesu podporovat. A věřte, že když vás pár lidí opustí, nebo vy opustíte je, vždy se najdou noví, kteří zaujmou jejich místo a přinesou vám do života mnohem lepší věci.

Temná fáze a nejistoty

Jak už jste asi pochopili, hledání sebe sama není jen sluncem zalitá cesta. Někdy musíme přijmout některé své části a činy, na které nejsme hrdí. Navíc při nacházení sebe sama často čelíme neznámým věcem, které se můžou zdát děsivé, a proto nás od nich mysl odrazuje. Ovšem jen to, že jsou věci nové, ještě neznamená, že jsou špatné. Nové zážitky nás posouvají v životě dál, ať už se jedná o chyby, ze kterých se poučíme, nebo o hezké věci, které si v životě chceme udržet.

Každým dnem a každým vystoupením z komfortní zóny poznávám sama sebe víc, i když třeba jen o kousek. A s každým novým nalezeným kouskem se formuji do své skutečné podoby, mám se radši a cítím větší klid.

A i když se chvílemi budete cítit ztracení, zmatení nebo nespokojení, neztrácejte naději. Tyto pocity přejdou, a jakmile se trochu ukotvíte sami v sobě, můžete na tuto fázi s vděčností vzpomínat jako na těžkou chvíli, kterou jste překonali a zvítězili nad ní.

Podle psychoterapeutky Beth Gulottaové se neustále porovnáváme s ostatními lidmi. Když vidíme, že někoho něco dělá šťastným, máme pocit, že to ke štěstí potřebujeme taky. Jenže každý z nás je jiný a každému z nás přinese štěstí něco odlišného. Když se soustředíme na ostatní lidi více než na sebe sama, pravděpodobně nás to jen zmate. Pokud ve své hlavě slyšíte „měl/a bych“ nebo „musím“ udělat tohle, abych byl šťastný, pravděpodobně vás to oddaluje od vašich vlastních tužeb, které jsou mnohem důležitější.

Kroky na cestě k sobě 

Prozkoumejte své hodnoty

„Vaše hodnoty jsou věci, které považujete v životě za to nejdůležitější. Patří sem třeba upřímnost, soucit nebo kreativita. Zkuste se zaměřit na to, jaké hodnoty s vámi rezonují a se kterými se identifikujete,“ radí sociální pracovnice a sexuální terapeutka DuEwa „Kaya“ Spicerová. Když znáte své hodnoty, můžete začít žít život, který je s nimi v souladu.

Podívejte se do minulosti

I přestože odborníci často radí, že máte na minulost zapomenout, můžete z ní čerpat a poučit se. Terapeut Ibinye Osibodu-Onyali doporučuje zamyslet se nad obdobími v životě, kdy jste byli šťastní. Jaké aktivity jste dělali? Kým jste se obklopovali? Co ve vás vyvolávalo radost? Zkuste to obnovit. 

Vytvářejte si vnitřní důvěru

Když člověk věří sám sobě, dokáže jednodušeji vystupovat z komfortní zóny, zkoušet nové věci a využívat příležitosti. Bohužel, pokud jste byli zvyklí plnit očekávání ostatních, pravděpodobně jste neměli moc prostoru na vybudování vlastní sebedůvěry. Spousta z nás umí skvěle shazovat sama sebe, když se ale naopak budete zaměřovat na svá vítězství, ať už jsou jakkoliv velká, důvěra ve vás bude vzkvétat.

Vyzkoušejte nové věci

Při zkoušení nových věcí můžete objevit něco, co vás baví, v čem jste dobří a co vám dává smysl. Zároveň vystoupíte z komfortní zóny a dáte sami sobě malou výzvu. Sepište si seznam aktivit a koníčků, které jste vždy chtěli zkusit. Nemusí jít o nic velkého nebo drahého. Stačí třeba jen vyzkoušet nový recept nebo jinou cestu do práce.

Když vidíme, že někoho něco dělá šťastným, máme pocit, že to ke štěstí potřebujeme taky. Jenže každý z nás je jiný a každému z nás přinese štěstí něco odlišného. Když se soustředíme na ostatní lidi více než na sebe sama, pravděpodobně nás to jen zmate. 

Dělejte opak toho, co vám říká strach

Když cítíte, že k vám promlouvá vaše úzkost, zkuste udělat opak oproti tomu, co vám říká. Pokud ve své hlavě slyšíte hlásek, který vám radí, abyste pro daného člověka udělali, co nejvíce můžete, aniž byste k tomu měli nějaký dobrý důvod, zkuste udělat méně a čekejte, co se stane. Můžete zjistit, že tato osoba si toho třeba ani nevšimne, a i přesto vás bude mít ráda. A když ne, tak přece nechcete být obklopeni lidmi, kteří vás milují pro to, co pro ně děláte, a ne pro to, jací jste, ne?

Říkejte si pozitivní afirmace

Můžu potvrdit, že afirmace umí zázraky, ale je potřeba si je říkat pravidelně a dlouhodobě, ze začátku ideálně každý den. Když je totiž využíváte pouze nárazově, například jen ve stavu úzkosti, vaše hlava těm hezkým slovům s velkou pravděpodobností nebude chtít věřit. Nejprve si musíte afirmační myšlenky po delší dobu opakovat, abyste alespoň částečně přepsali negativní kódy, které máte v hlavě. Pro mě osobně to byl měsíc každovečerního odříkávání před spaním, než jsem pocítila, že když si danou větu zopakuji, opravdu jí věřím. A čím déle si afirmace opakuji, tím hodnější k sobě jsem a negativní myšlenky o mě samotné mě napadají čím dál méně.

Objevte svoji kreativní flow

„Spisovatelé jsou ve flow, když píšou; muzikanti, když hrají nebo skládají hudbu; terapeuti, když pomáhají druhým. Když poznáte svoji flow, může vám pomoci nalézt účel v životě v tom, co máte předat světu,“ říká psycholog Robyn McKay.

Nespěchejte

Sama vím, že najít sama sebe je dlouhodobý proces, který může trvat i několik let. Někdy mám pocit, že se nikdy nedopídím konce a budu se hledat celý život. I to je možné. Zároveň ale vím, že každým dnem a každým vystoupením z komfortní zóny poznávám sama sebe víc, i když třeba jen o kousek. A s každým novým nalezeným kouskem se formuji do své skutečné podoby, mám se radši a cítím větší klid. Takže to nevzdávejte a změny k lepšímu zaručeně přijdou.

Související…

Michal Čagánek: Krajina naplnění uvnitř každého z nás
Michal Čagánek
 

foto: Shutterstock, zdroj: Mindbodygreen.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...