fbpx

Hra na nedostupnost není atraktivní. Vsaďte na přímost a otevřenost, radí psycholog 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

K tomu, aby se za vámi každý otočil, podle vědců nepotřebujete drahý make-up, plastické operace ani žádné speciální strategie

Zveřejněno: 15. 6. 2023

Ve světě, kde velmi záleží na prvním dojmu, není divu, že se často snažíme přijít na to, jak maximalizovat svou atraktivitu. Jak na to, vám tentokrát neporadí žádný vizážista, ale věda. Americký psycholog Mark Travers ve svém textu pro Psychology Today předkládá tři výzkumem podpořené přístupy, díky nimž budete ještě více zářit. 

1) Přirozený vzhled vede

Navzdory přesvědčení některých žen výzkumy naznačují, že nejatraktivnější je přirozený vzhled. Například podle výzkumu publikovaného v časopise Quarterly Journal of Experimental Psychology se ženy často mylně domnívají, že se potřebují nalíčit více, než je třeba, aby splnily vnímané společenské standardy atraktivity. „Ženy přizpůsobují používání kosmetiky nepřesnému vnímání preferencí ostatních,“ uvádějí autoři. Podobný závěr vyplývá i ze studie publikované v časopise PLOS ONE. Ta naznačuje, že zatímco jemné používání make-upu může pozitivně ovlivnit hodnocení atraktivity, kompetence, sympatičnosti či důvěryhodnosti, přílišné líčení může mít spíš opačný efekt – člověk v něm totiž působí vyumělkovaně.

Naše zjištění naznačují, že přímost je preferována nejvíc, přičemž rádoby nevinné repliky muži preferují nejméně.

Nejlepší volbou proto může být takzvané nahé líčení, které jemně zvýrazní vaše přirozené rysy. Můžete tedy nanést jen lehký podklad, neutrální oční stíny a zvýraznit řasy a obočí.

2) Nehrajte si na nedostupné

Psychologický výzkum nás nabádá, abychom zpochybnili myšlenku, že hrát si na nedostupného je dobrý způsob, jak zvýšit svou atraktivitu. Například studie publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences tvrdí, že ve chvíli, kdy je pro nás snadné druhého odhadnout, připadá nám tento člověk atraktivnější. Pokud je pro nás naopak daný člověk záhadou, máme tendenci být vůči němu podezřívaví, nebo se ho dokonce i obávat. Vaše přílišná odtažitost navíc může neúmyslně vysílat smíšené signály, které vedou ke zmatení a potenciálnímu nezájmu druhých. Klíčem k budování smysluplných vztahů je skutečně otevřená a upřímná komunikace.

3) Flirtujte neformálně a buďte přímí

Studie publikovaná v časopise Personality and Individual Differences porovnávala, které z typů ženských balicích hlášek byly pro muže nejpřitažlivější a vzbuzovaly v nich největší zájem. První skupinou byly takzvané přímé balicí hlášky: „Nechceš zajít na skleničku?“ „Máš moc hezké oči.“ „Dáš mi na sebe kontakt?“ „Jsi roztomilý.“ Druhou kategorií byly obratné balicí hlášky: „Popovídáme si, nebo budeme pokračovat ve flirtování na dálku?“ „Vždycky tě tu vidím, musíš být nejlepší zákazník v tomhle baru!“ „Ty jsi sám, já jsem sama, co kdybychom si sedli spolu?“ Do třetí skupiny pak spadaly nevinné balicí hlášky: „Doporučíte mi nějaký dobrý drink?“ „Už jsem vás viděla. Pracujete tady?“ „Kde máš to tetování? Bolí to?“

Zatímco jemné používání make-upu může pozitivně ovlivnit hodnocení atraktivity, kompetence, sympatičnosti či důvěryhodnosti, přílišné líčení může mít spíš opačný efekt – člověk v něm totiž působí vyumělkovaně.

Není asi žádným překvapením, že pokud flirtovala atraktivní žena, muži hodnotili všechny její formy jako účinné. Nejvíce na ně však zapůsobila přímočarost. „Naše zjištění naznačují, že přímost je preferována nejvíc, přičemž rádoby nevinné repliky muži preferují nejméně,“ píší výzkumníci.

Travers podotýká, že přitažlivost je samozřejmě už ze své definice subjektivní záležitost, existuje však i vědecký přístup. Pokud tedy budete používat make-up, který mírně zvýrazní, ale nezakryje vaše rysy, udržíte komunikaci a flirtování v přátelské a přímé rovině a budete vyzařovat své vnitřní štěstí, zjistíte, že vaše přitažlivost bude o něco silnější než dříve, říká.

Související…

Tebe chci! Atraktivní jsme i díky expartnerům
Dora Hanzelová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...