fbpx

Tebe chci! Atraktivní jsme i díky expartnerům 1 fotografie
Foto: Shutterstock

Čím víc bývalých přítelkyň, tím víc bodů na stupnici atraktivity? Tak to vás musíme zklamat, přímá úměra zde rozhodně nefunguje.

Zveřejněno: 28. 12. 2022

Vaše bývalé vztahy jsou ale pro potenciální partnery něco jako milostný životopis, z něhož se dá vyčíst spousta věcí. Třeba o toleranci, věrnosti a schopnosti řešit běžné vztahové problémy.

1 až 2 expřítelkyně jsou ideál

„Zeptat se vašeho protějšku na jeho historii randění je velmi rychlý, ačkoliv trochu netaktní způsob, jak odhadnout šance na úspěšný vztah. Příliš málo partnerů? Nejspíš měli důvod, proč se vaší nové lásce vyhýbat. Příliš mnoho partnerů zase svědčí pro přelétavost a přenášení negativních vzorců z předchozích vztahů.“ tvrdí ve své studii Ryan Anderson, psycholog z Monash University v Austrálii.

Pánové, zbystřete: Za optimální počet předchozích partnerek v životě heterosexuálního muže považuje Anderson jednu až dvě. Přesně tolik ženy akceptují jako přípravu na vztah s tou pravou, který už bude na celý život.

Schopnost rychlého posouzení vztahových šancí je užitečná hlavně pro heterosexuální ženy. Z pohledu evoluční psychologie totiž investují do výchovy dítěte mnohem víc než muži. Právě proto býváme v otázce budoucího partnera mnohem vybíravější než muži. Jaký může být jeden z náznaků, že to s námi myslí vážně? Třeba jeden předchozí dlouhodobý vztah jako důkaz stability a ochoty dělat kompromisy.

Jak to mají muži? „Někteří hledají ženy ochotné k závazkům. Podle mého odhadu ale většinou považují partnerky s příliš velkou ochotou k závazkům jako méně atraktivní,“ vysvětluje Anderson fakt, proč mnohé muže vidina vážného vztahu na začátku zamilovanosti spíš vyděsí.

Ženáči na roztrhání?

Kdo další se kromě expřítelkyň podílí na tom, jestli z prvního rande s neznámým sympaťákem vzejde perspektivní vztah? Jsou to další ženy, konkrétně naše kamarádky. Názor kamarádek na novou známost nejvíce ocení mladé ženy, pro které je to bez jejich větších osobních zkušeností důležité sociální vodítko. Při výběru toho pravého dokonce funguje kopírování mužských vzorů. Ženy ať už cíleně, nebo podvědomě vybírají muže podle atraktivních znaků, na kterých se shodnou se svými kamarádkami. Takže pokud se váš přítel nápadně podobá vysněnému princi vaší nejlepší kamarádky, už asi tušíte, odkud vítr vane. Některé vědecké studie naznačují, že si muži mohou u žen zlepšit skóre zdánlivým paradoxem, a to snubním prstenem. Fotky ženatých mužů v experimentu totiž ženy označovaly jako atraktivnější. Dává to smysl, ženatí muži prošli „vysokou vztahovou“ a nabízí tak stabilní citové zázemí. Reálně ale tento efekt potlačují společenské normy. Začít si s ženáčem? Většina lidí tento vztah hlasitě odsoudí. Paralelní vztahy navíc většinou přináší víc problémů než spokojených zamilovaných chvilek.

Současný je stejný jako bývalý

Jak je vidět, mají naši expartneři na naše současné vztahy větší vliv, než jsme si mysleli. A co teprve, pokud se s nimi dodnes stýkáme! Důvodů pro rande s ex se najde víc. Jsou to lidé, se kterými nás většinou spojuje spousta podobných zájmů a názorů, stejně jako společných přátel. Což je přesně důvod, který spojuje i naše bývalé a současné partnery. Máte pravdu, seznamování našich ex se současným partnerem není ten nejlepší nápad. Podle vědců by si ale nejspíš velmi dobře rozuměli. Ve studii profesora Parka dosahují bývalí a současní partneři respondentů podobných výsledků v osobnostním testu. Jejich osobnostní profily jsou natolik podobné, že zkrátka nejde o žádnou náhodu. Vybíráme si stále stejné typy. A s nimi bohužel často opakujeme také stejné negativní vzorce chování.

Názor kamarádek na novou známost nejvíce ocení mladé ženy, pro které je to bez jejich větších osobních zkušeností důležité sociální vodítko. 

Jak se jim vyhnout? Zkuste se na plánovaném rande zamyslet jako profesor Park: „Než se vrhnete do další lásky, zamyslete se nad tím, kým jste byli v bývalém vztahu,“ říká. „Opakujete stejné vztahové problémy? Nejspíš tíhnete ke stejným osobnostním rysům u partnerů a vzniklé problémy řešíte stejně. Zamyslete se nad tím, jak se k nim postavit úplně jiným způsobem.“ Naši bývalí o nás mohou zkrátka prozradit všemožné věci, aniž by cokoli řekli,“ uzavírá Anderson. V negativním, ale i v tom nejlepším světle. „Pokud jste si získali náklonnost několika mimořádně atraktivních bývalých, nejspíš máte spoustu skvělých vlastností a přitahujete potenciální partnery jako magnet.“ A teď ruku na srdce: jak vypadá vaše vztahové CV?

Související…

Hádky mezi partnery prostě nemají vítěze. Pravdu při nich totiž nemá ani jeden
Kateřina Hájková

 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...