fbpx

Že krása zaručuje štěstí v lásce? Omyl. Je to spíš naopak 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Čím lépe vypadáte, tím větší štěstí máte v životě a v lásce. Nebo aspoň tomu hodně lidí věří. Podle výzkumů to ale nemusí být pravda.

Zveřejněno: 12. 6. 2023

Vyrůstali jsme při sledování filmů, kde hezká dívka získá kluka, a ty méně atraktivní odejdou s prázdnou. Nebo jsou někdy méně atraktivní dívky ve skutečnosti krásné od začátku, ale musejí se změnit, aby upoutaly pozornost a muže si získaly.

Hezčí lidi rychle stavíme na piedestal a snadno na ně žárlíme. Nemluvě o tom, že se obecně věří, že dobře vypadající lidé vydělávají více peněz než lidé neatraktivní, a jsou schopni vzbudit pozornost, ať jsou kdekoli. To znamená, že mají přístup k většímu množství příležitostí, a to i v rámci seznamování. Studie publikovaná v žurnálu Personal Relationships však toto tvrzení zcela vyvrací. Zjistila, že ti, kteří jsou fyzicky atraktivnější, mají méně naplněný milostný život než ti méně atraktivní.

Myslím, že atraktivita vám dává více možností, pokud jde o alternativy vztahů, což může ztěžovat ochranu vztahu před vnějšími hrozbami. V tomto smyslu je pravděpodobné, že mít příliš mnoho jiných možností není pro dlouhověkost vztahu prospěšné.

Sociální psychologové z Harvardovy univerzity ve výzkumu zjistili, že zatímco pro atraktivní lidi není těžké najít si partnera, je méně pravděpodobné, že si udrží dlouhodobý vztah. Existuje totiž určitá souvislost mezi krásou a rozchody. To se ostatně potvrzuje i v milostném životě hollywoodské smetánky. Krásné hvězdy nezůstávají dlouho samy, když se jim ale podaří udržet dlouhodobý vztah, jsou za to obdivovány.

Atraktivita jako hrozba

Tým výzkumníků pod vedením sociální psycholožky Christine Ma-Kellamsové chtěl lépe porozumět vlivu fyzické atraktivity na výsledky vztahů, a tak provedl čtyři studie.

V prvních dvou studiích tým zjistil, že skutečně existuje souvislost mezi krásou a rozchody. V jednom experimentu si dvě nezávislé výzkumnice prohlížely staré fotografie ze středoškolských ročenek z konce 70. a 80. let a hodnotily muže podle atraktivity obličeje. Výzkumníci pak vyhledali tyto subjekty na webu Ancestry.com, aby zjistili jejich rodinný stav, a zjistili, že ti, kteří byli rozvedení, byli v průměru hodnoceni jako atraktivnější než ženatí muži. Druhý experiment přinesl podobné výsledky: Stejní výzkumníci hodnotili nejlepší mužské a ženské celebrity podle IMDb a Forbes; ti nejatraktivnější byli také kratší dobu ženatí.

Ukončení vztahu nemusí být nutně negativní, záleží na úhlu pohledu. Ale pokud je cílem mít trvalý vztah, pak by možná atraktivní osoba měla mít na paměti svá omezení a nespoléhat se příliš na svou přitažlivost.

Účastníci třetí studie, z nichž necelá polovina byla ve dlouhodobém vztahu, byli požádáni, aby ohodnotili atraktivitu osoby opačného pohlaví. Výzkumníci zjistili, že ti, kteří byli fyzicky atraktivnější a žili ve vážném vztahu, skutečně projevovali o opačné pohlaví větší zájem.

Poslední experiment se zabýval spokojeností ve vztahu a jejím vlivem na zájem o jiné lidi. Účastníci, kteří si připadali atraktivnější (po zhlédnutí série fotografií s méně atraktivními osobami stejného pohlaví), hodnotili obrázky atraktivních lidí opačného pohlaví jako atraktivnější, a to zejména tehdy, pokud přiznali, že jsou ve svém současném vztahu nespokojeni. Totéž neplatilo pro osoby, které se cítily neatraktivní po zhlédnutí série fotografií atraktivnějších osob. (Obrázky byly převzaty z výsledků vyhledávání Googlu pro „atraktivní žena“, „neatraktivní žena“, „atraktivní muž“ a „neatraktivní muž“).

Více se snažit

„Tato zjištění jsou pozoruhodná,“ poznamenávají pro Vice autoři studie, „protože ukazují, že fyzická atraktivita předpovídá pravděpodobnost ohrožení vztahu – v tomto případě nespokojenost ve vztahu.“

Celkově studie naznačuje, že hezcí lidé se častěji rozcházejí, protože jsou méně ochotni vynaložit úsilí na udržení vztahu. „Myslím, že atraktivita vám dává více možností, pokud jde o alternativy vztahů,“ říká Ma-Kellamsová v rozhovoru pro Broadly, „což může ztěžovat ochranu vztahu před vnějšími hrozbami. V tomto smyslu je pravděpodobné, že mít příliš mnoho jiných možností není pro dlouhověkost vztahu prospěšné.“

Existuje totiž určitá souvislost mezi krásou a rozchody. To se ostatně potvrzuje i v milostném životě hollywoodské smetánky. Krásné hvězdy nezůstávají dlouho samy, když se jim ale podaří udržet dlouhodobý vztah, jsou za to obdivovány.

Zatímco ti, kteří byli hezkou osobou odmítnuti, mohou v těchto zjištěních najít útěchu, Ma-Kellamsová řekla Vice, že z toho plyne poučení i pro hezké lidi. „Jedním z možných závěrů pro fyzicky atraktivní lidi je uvědomit si vlastní schopnosti a tendence v blízkých vztazích,“ říká.

„Ukončení vztahu nemusí být nutně negativní, záleží na úhlu pohledu. Ale pokud je cílem mít trvalý vztah, pak by možná atraktivní osoba měla mít na paměti svá omezení a nespoléhat se příliš na svou přitažlivost.“

Související…

Odhalte včas tiché kopačky: 5 varovných signálů, že váš partner opouští vztah
Dominika Glaserová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Vice.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...