fbpx

Odhalte včas tiché kopačky: 5 varovných signálů, že váš partner opouští vztah 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Poznejte včas, že se váš vztah řítí do propasti. Možná ho ještě zachráníte.

Zveřejněno: 6. 6. 2023

„Už necítím, že po mně partner touží. V našem vztahu už není téměř žádná náklonnost.“ „Můj partner mi nevěnuje pozornost a ani se nesnaží, abych cítila, že mu na mně záleží.“ „Můj partner je poslední dobou uzavřený. Cítím mezi námi propast.“ S podobnými potížemi se podle amerického psychologa Marka Traverse svěřují na terapii lidé, kteří cítí, že se od nich jejich partner postupně odpoutává. Píše o tom ve svém článku pro Forbes.

Pokud ve vztahu cítíte znepokojivý úbytek citového spojení a blízkosti, může to znamenat, že vám partner dává takzvané „tiché kopačky“ nebo „tiše odchází“ z vašeho vztahu. Zjednodušeně řečeno, tichý odchod může připomínat život s nezajímavým spolubydlícím – společné soužití vám nepřináší žádnou radost a bydlíte spolu jen tak pro nic za nic, vysvětluje Travers.

Všechny romantické páry mají své rituály. Ty poskytují pocit struktury, stability a společných zážitků, posilují pouto a vytvářejí příležitosti k opětovnému sblížení.

Místo toho, aby váš partner zvolil zdravý přístup a postavil se k rozpadu vztahu čelem, uchyluje se k setrvání bez aktivní účasti a možná doufá, že rozchod iniciujete vy, protože není schopen toto téma otevřít, píše psycholog. Tichý odchod se podle něj projevuje různými způsoby, takže je někdy obtížné ho identifikovat. Předkládá nicméně pět varovných signálů:

1) Horší emoční dostupnost. Může mít podobu snížené schopnosti reagovat na partnerovy emocionální potřeby a signály, které vysílá, takže se partner cítí nevyslyšen, vzdálen, rozrušen anebo zmaten.

2) Neúčast na řešení konfliktů. Utíkání před konfrontacemi nebo vyhýbání se zapojení do obtížných, ale smysluplných diskusí přispívá k rostoucímu rozkolu ve vztahu.

3) Pokles intimity a náklonnosti. Úbytek projevů náklonnosti, intimních chvil a společných zážitků vede k pocitu citového a fyzického odstupu mezi partnery.

4) Nedostatek úsilí ve vztahu. Snížená ochota investovat čas, energii a přemýšlivost do péče o vztah vede k jeho erozi.

5) Zvýšené zaměření se na sobecké zájmy. Upřednostňování osobních cílů, koníčků a zájmů jde často ruku v ruce s izolací a odloučením, které ve vztahu narůstá.

Pokud máte pocit, že tyto signály důvěrně znáte z vlastního vztahu, můžete podle Traverse vyzkoušet následující věci:

Podporujte otevřenou a upřímnou komunikaci

Efektivní komunikace je základem každého zdravého vztahu. Důležitost otevřené komunikace během konfliktu vypichuje například studie, publikovaná v časopise Current Opinion in Psychology. Tichý odchod nicméně na rozdíl od plnohodnotného konfliktu zahrnuje stažení se. Travers proto doporučuje vytvořit bezpečný prostor, kde se vy i váš partner cítíte dobře při vyjadřování svých myšlenek a emocí. Podporujte otevřený dialog aktivním nasloucháním, projevte empatii. Kvalitní rozhovor od srdce může vytvořit základ pro důvěru a usnadnit řešení základních problémů, vzkazuje psycholog.

Pakliže ve vztahu váš partner dlouhodobě citově strádá, je možné, že vaše snaha nebude mít pozitivní odezvu tak rychle. Proto hned neztrácejte naději. Místo toho si stanovte časový rámec, například měsíc, během něhož budete dávat bezpodmínečně najevo city. Pak až můžete posoudit, zda vaše snahy přinášejí kýžené ovoce, nebo je čas se poohlédnout jinde.

Navraťte se ke svým rituálům

Studie, publikovaná v časopise Communication Studies, naznačuje, že všechny romantické páry mají své rituály. Ty poskytují pocit struktury, stability a společných zážitků, posilují pouto a vytvářejí příležitosti k opětovnému sblížení. Travers doporučuje zhodnotit, zda jste s partnerem své rituály dodržovali. Pokud ne, může jejich znovuzavedení do vašeho vztahu působit jako protilék na tichý odchod. Rituály přitom mohou být tak jednoduché, jako jsou pravidelné schůzky, společná jídla nebo aktivity, které mají význam pro vás oba, nastiňuje Travers.

Pěstujte vděčnost a uznání

Význam vděčnosti a uznání pro dlouhodobé udržení vztahů zdůrazňuje studie, publikovaná v časopise Journal of Personality and Social Psychology. „Lidé, kteří cítí, že je jejich romantičtí partneři více oceňují, uvádějí, že si svých partnerů více váží. Ti, kteří si svých partnerů více váží, zase uvádějí, že více reagují na potřeby svých partnerů, jsou oddanější a je u nich větší pravděpodobnost, že ve vztahu zůstanou i po delší době,“ píší autoři. „Tato zjištění poskytují důkaz pro to, že vděčnost je důležitá pro úspěšné udržení intimních svazků,“ dodávají.

Jinými slovy, pocit ocenění ze strany partnera vede k recipročnímu ocenění, větší vnímavosti a vyšší oddanosti ve vztahu. Najděte si tedy každý den čas na to, abyste se zamysleli nad pozitivními aspekty svého partnera a vašeho vztahu a ocenili je. Verbalizujte své uznání a vděčnost za jeho úsilí, laskavost nebo podporu. Pozitivní a pečující prostředí může poskytnout základ pro to, aby se váš vztah vrátil do správných kolejí, říká Travers.

A na závěr jedna drobná rada. Pakliže ve vztahu váš partner dlouhodobě citově strádá, je možné, že vaše snaha nebude mít pozitivní odezvu tak rychle. Proto hned neztrácejte naději. Místo toho si stanovte časový rámec, například měsíc, během něhož budete dávat bezpodmínečně najevo city. Pak až můžete posoudit, zda vaše snahy přinášejí kýžené ovoce, nebo je čas se poohlédnout jinde. 

Související…

Rozchod na spadnutí? Pět problémů ve vztahu, které terapie nevyřeší
Dominika Glaserová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Forbes.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...