fbpx

Bolestivá menstruace reprezentuje náš tlak na sebe sama, říká Susy Nana 2 fotografie
Zdroj: Se svolením Susy Nana, Autor: Šárka Hasara

Co zhoršuje prožívání PMS? Jak cyklus ovlivňuje naše vztahy, zdraví i výkonnost? A proč není od věci se občas podívat na barvu své menstruační krve?

Zveřejněno: 5. 6. 2023

„K ženské cykličnosti jsem se dostala asi ve čtyřiadvaceti. Tehdy jsem pochopila, že ženský cyklus není jen menstruace, ale že má čtyři fáze, jejichž potenciál lze efektivně využívat, a že lineární, maskulinní nastavení opravdu není pro nás ženy přirozené. Když jsem to všechno začala víc studovat, velmi to zapadalo do toho, co jsem sama prožívala,“ říká Susy Nana, certifikovaná breathwork facilitátorka a průvodkyně pro ženy, která se mimo jiné zaměřuje právě na ženskou cykličnost a na to, jak její potenciál můžeme my ženy využít v každodenním životě.

Susy, s cykličností pracuješ už mnoho let. Co ti to do života přineslo?

Určitě velké zklidnění, porozumění a respekt k sobě samotné. Začala jsem také více chápat své emoce. Když jsem svůj cyklus hlouběji poznala, každý měsíc jsem tušila, co mě v jaké fázi čeká a jak k ní tedy mám přistupovat. Došlo mi, že v některých fázích na sebe nechci tlačit, protože vím, že když si během nich odpočinu, tak za chvíli přijde další fáze a s ní nová energie, kterou budu moci využít. Samozřejmě jsem tohle všechno dokázala i lépe komunikovat s partnerem, který si do té doby říkal, že ženy jsou nepochopitelné a že je šílené, jak se pořád mění.

Premenstruační fáze je velmi unikátní, přestože ji naše společnost vnímá jako jakési břemeno, něco, čím si žena musí projít. Problém ale spíš spočívá v tom, že této fázi nerozumíme. Právě během ní se totiž můžeme dotknout svých potlačených emocí, prožitků a nezpracovaných témat, odhalit je a propustit.

Říkáš, že v některých fázích cyklu máme víc energie, jindy méně a měly bychom odpočívat. Co bys ale poradila ženám, které třeba mají děti nebo fixní pracovní dobu?

Důležité je najít si čas, začít svůj cyklus alespoň trochu sledovat a například opravdu vnímat, že mám menstruaci, chvíli se v tom zastavit… nebo si začít psát cyklický deník, a tím nemyslím nijak složitě. Stačí si zapisovat dny cyklu, abych věděla, v jakém dni zrovna jsem (první den cyklu je první den menstruace). Zkrátka udělat jakkoli pomyslný krok blíž k sobě, abychom svůj cyklus úplně nepotlačovaly a nevytratil se nám ze života.

Pak, když porozumíme jednotlivým fázím, dokážeme díky tomu více či méně využívat jejich potenciál. Zároveň je během menstruace dobré opravdu myslet na odpočinek a dělat jen to nezbytné. Ostatní věci můžeme přeložit na další týdny, kdy už máme víc energie. Každý sebemenší krok se počítá.


4 fáze ženského cyklu (zdroj: Risingwoman.com)

Každá fáze trvá přibližně týden

1. fáze – menstruační
Archetyp: moudrá žena, vizionářka

Zima neboli fáze moudré ženy začíná 1. den vaší menstruace, tedy první den vašeho cyklu. Je to čas vnitřního rozjímání a metaforické smrti, čas, kdy byste si měla dopřát klid a odpočívat. V době vnitřní zimy nás může dráždit, když po nás členové rodiny, partneři nebo přátelé chtějí, abychom pro ně „něco udělaly“. Zima totiž není obdobím, kdy bychom měly dávat druhým, ale samy sobě. Naučit se mít ráda sama sebe a dát se na první místo je asi to nejlepší, co můžeme sobě a vlastně i své rodině v této fázi dopřát.

Klíčová slova: klid a ticho, odpočinek, čas o samotě, dát si prostor, bezpečí, citlivost, moudrost, tvořivost, uvolnění, regenerace

2. fáze – dynamická
Archetyp: bohyně, panna

Jarní fáze představuje jakési znovuzrození a obnovu. Nastává po menstruaci, končí pár dní před ovulací a dozrávají při ní nová vajíčka ve folikulu. Když se nacházíte v tomto období, jste plná energie, soustředěná, připravená začít plánovat a organizovat celý další měsíc. Je to optimální čas na to, abyste se věnovala svým projektům, studiu, ale také fyzické práci. V této fázi máte obvykle vyšší sebevědomí, tudíž vám nečiní problém ani různé výzvy.

Klíčová slova: znovuzrození, obnova, nový začátek, produktivita, soustředěnost, nezávislost, učení se, síla, schopnost přijímat výzvy, fyzická energie, zaměření na cíl, pragmatičnost

3. fáze – ovulační
Archetyp: matka, léčitelka

Během letní neboli mateřské fáze je vaše energie výraznější a směřuje spíš na ostatní. Pravděpodobně budete více společenská, je to tedy skvělý čas zaměřit se na pěstování vztahů, hostitelství, vaření a péči o druhé. Během tohoto období je pro vás nejpřirozenější péče o děti a poskytnutí podpory přátelům i rodině. Máte také větší chuť na sex, vaše plodnost dosahuje svého maxima. A mimochodem, některé výzkumy naznačují, že ovulace je nejvhodnější dobou k tomu, abyste si řekla o to, po čem toužíte – ať už od svého partnera, nebo například v práci o navýšení platu.

Klíčová slova: expresivita, kreativita, hravost, zaměření na společenství, budování vztahů, služba, péče, milování, vytváření, budování

4. fáze – luteální
Archetyp: čarodějka, kněžka

Přichází doba, kdy budete mít pravděpodobně chuť uzavřít se víc do sebe. Můžete mít pocit, že je toho na vás moc, a zatoužíte být jen sama se sebou. Pokud budete své potřeby v tomto období ignorovat, může PMS zesílit a projevovat se například extrémní podrážděností a únavou. Když naopak v této fázi budete naslouchat svému tělu, možná zjistíte, že jste plná inspirace a tvůrčích nápadů. Je to báječná doba pro tvoření, psaní poezie, kreslení i vymýšlení strategických plánů nejen pro vaše podnikání.

Klíčová slova: nižší energie, potřeba více prostoru, nechci se teď rozdávat, náladovost, menší soustředění a koncentrace, chuť tvořit, menší koordinovanost, duševní tvořivost, menší fyzická aktivita, vyšší kreativita, asertivita, strategičnost.


V čem cyklus náš život vlastně ovlivňuje? Předpokládám, že nejde jen o to, kolik mám zrovna energie...

Čím hlouběji ženský cyklus studuji, tím víc si uvědomuji, jak široké to téma je a jak prorůstá snad do všech sfér našeho života a prožívání. Ovlivňuje nás tedy nejen na úrovni fyzické, ale i na emoční, energetické a spirituální. Fyzickou úroveň všichni známe, například před menstruací máme nafouklé břicho, trpíme únavou, občas i bolestmi. Emoční změny se pak týkají nálad, a to i na základě toho, že se nám v těle mění hladiny hormonů. To zasahuje také do naší energie, které máme v prvních dvou fázích cyklu víc, hodně toho zvládáme, máme spoustu skvělých nápadů, které chceme realizovat. Později cítíme spíš únavu a nechce se nám dělat skoro nic. Pak je tam samozřejmě i spirituální úroveň, která s cyklem také velmi souvisí. Tam záleží na tom, jak je žena na tuto stránku sebe sama naladěná.

Pokud na sebe například konstantně tlačíme a nebereme v potaz svou energetickou nebo emoční kapacitu, tak se to pak ukáže právě na menstruaci, například tím, že je velmi silná, intenzivní, bolestivá, máme silný PMS, cítíme vnitřní tenzi. Právě to je ten tlak, který jsme na sebe celý měsíc vytvářely, a teď se jen prezentuje.

Jak už jsem naznačila, pokud chcete v tématu cykličnosti proniknout hlouběji, základem je dobře poznat všechny čtyři fáze cyklu, jejich výzvy i potenciál. Díky tomu pak lépe porozumíte sobě samé, budete více ve flow, což vám pak zase pomůže ve všech oblastech života od vztahů až po kariéru. No, a když se ponoříme ještě hlouběji, zjistíme, že kromě zmiňovaných čtyř fází jsou tady i určité přechodové dny cyklu, kdy se přehoupáváme z jedné fáze do druhé. I ty lze využít, pokud víme jak. Další level je pak i to, že své jednotlivé úseky má i samotná menstruace, ale to už bych zabíhala moc do detailů.

Fáze, o které se asi nejvíc mluví a zároveň je nejméně oblíbená, je fáze premenstruační… Jaký potenciál tahle fáze podle tebe má?

Premenstruační fáze je velmi unikátní, přestože ji naši společnost vnímá jako jakési břemeno, něco, čím si žena musí projít. Problém ale spíš spočívá v tom, že této fázi nerozumíme. Právě během ní se totiž můžeme dotknout svých potlačených emocí, prožitků a nezpracovaných témat, odhalit je a propustit. Také se právě v tuto dobu často objevuje náš vnitřní kritik, který nám například říká, že bychom měly dělat víc, nebo nás hodnotí, že nejsme dost dobré. I on nám může být užitečný, když se s ním naučíme pracovat. Tato fáze nám tedy dává ideální příležitost k tomu, abychom udělaly revizi našeho života a toho, jak jsme samy se sebou v souladu.

e15a5444

Když na sebe přestaneme zbytečně tlačit, průběh PMS i menstruace bude mnohem příjemnější. Zdroj foto: Se svolením Susy Nana


Zmiňuješ vnitřního kritika… Jak se s ním naučit vycházet, aby na nás jeho vliv tolik nedoléhal?

Když se začne ukazovat, doporučuji zapisovat si to, co nám říká, jinými slovy, co my říkáme samy sobě. Ono většinou tak 80 % z toho jsou věci, které nejsou relevantní a spíš nás srážejí dolů. Ale v mém případě byla asi 20 % konstruktivní kritika ohledně toho, jak bych třeba mohla jinak přistupovat k práci, k podnikání a k ostatním lidem.

Určitě je dobré vnitřnímu kritikovi věnovat pozornost, pak mu poděkovat za to, že tu je, a rozhodnout se, čemu z jeho připomínek chceme věřit a čemu ne. Pokud totiž tyhle myšlenky potlačujeme a nechceme je vidět, tak budou pravděpodobně příští měsíc ještě hlasitější a třeba se i roztáhnou do ostatních fází.

Zároveň musím říct, že čím menší tlak na sebe vyvíjíme a čím více opravdu využíváme fáze cyklu tak, jak k nám přichází, tím menší potřebu má kritik pomyslně bouchat na dveře, aby nás na něco upozornil.

Emoce potřebují čas, prostor a naši pozornost.

Také jsem slyšela, že v premenstruační fázi snad bývá i největší procento rozchodů…

Ano, přijde mi, že s mým bývalým přítelem jsem to tak také skoro každý měsíc měla. Ale bylo to jen tím, že jsem tehdy ještě plně nerozuměla sama sobě. Ono kdybychom cyklus úplně zjednodušili, tak má dvě fáze. První je ta dynamická, tedy aktivní, kdy žena dochází do bodu, kdy je schopná oplodnění. Když k tomu nedojde, nastává druhá fáze, emoční, kdy se připravujeme na menstruaci.

Náš svět je hodně maskulinně nastavený, proto spousta žen miluje tu dynamickou fázi, protože tam mají spoustu energie, všechno zvládají. Když se to pak ale přehoupne do té druhé, bývá to pro ně náročné a nevědí, co se sebou. Proto je důležité dát si během premenstruační a menstruační fáze extra dávku sebelásky, sebepéče a jemnosti, jinak naše emoce mohou eskalovat, což pak může vést k velkým hádkám a právě i k rozchodům. Emoce potřebují čas, prostor a naši pozornost.

Co o sobě můžu na základě menstruace vypozorovat?

Menstruace je sama o sobě zrcadlem celého cyklu, a ten je zase zrcadlem našeho fyzického zdraví. Takže pokud na sebe například konstantně tlačíme a nebereme v potaz svou energetickou nebo emoční kapacitu, tak se to pak ukáže právě na menstruaci, například tím, že je velmi silná, intenzivní, bolestivá, máme silný PMS, cítíme vnitřní tenzi. Právě to je ten tlak, který jsme na sebe celý měsíc vytvářely, a teď se jen prezentuje.

Hodně toho také můžeme vyčíst z menstruační krve, například její barva a struktura nám říká hodně o našem fyzickém zdraví. Samy můžeme pozorovat, zda je krev jasná, rudá, zářivá a vypadá zdravě, nebo naopak tmavá, hustá a jsou v ní nějaké sraženiny a další disharmonie. Takže určitě je fajn mít v sobě určitou zvědavost a nebrat menstruační krev jen jako něco, k čemu mám odpor, ale naopak jako další ukazatel našeho zdravotního stavu. 

Zároveň, když se nám perioda nečekaně posune, nebo se změní barva krve, je fajn podívat se na to, o čem pro nás celý předchozí měsíc byl. Zda jsme například měly hodně stresu, byly jsme hodně unavené, cestovaly jsme, nebo hodně nezdravě jedly, pily alkohol… To všechno náš cyklus ovlivňuje. A když to dáme do souladu a pochopíme sebe sama, můžeme mít cyklus harmonický, bezproblémový a využívat ho k podpoře svého emočního, fyzického i duševního zdraví.

Související…

Se stigmatizací menstruace bude bojovat emoji ve tvaru kapky
Tereza Hermochová
 

foto: Se souhlasem Susy Nana, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...