fbpx

Americká neziskovka Plan International, která prosazuje rovnoprávnost dívek, uzavřela soutěž o nejoblíbenější menstruační emotikon

Zveřejněno: 21. 2. 2019

Světově nejoblíbenějším emoji je smějící se obličej se slzami v očích, nejméně používaný je pak obrázek lanovky. Mezi těmito póly leží na tři tisíce dalších rozličných obrázků, které vyjadřují různorodé situace a postavičky – od zvracení přes všechny fáze měsíce až po mořské víly.

Polovina z dotázaných Britek uvedla, že menstruační emoji by jim ulehčila nelehkou konverzaci ohledně menstruace s přáteli a rodinou.

Organizace Plan International si ale všimla jednoho nedostatku. Přestože se pomocí emoji dá vyjádřit téměř všechno, dívky ještě donedávna neměly možnost pomocí jednoho tlačítka oznámit, že právě menstruují. Proto organizace rozjela kampaň, v níž lidé hlasovali o nejlepší návrh emotikonu. Ten má podobu jednoduché červené kapky. Lidé, kteří chodí na odběr krve, si možná vzpomenou na odznáček takzvané krůpěje krve, který se uděluje za první odběr. Ale to je vedlejší.

Místo slov obrázek

Plan International provedla také anketu, ve které polovina z dotázaných Britek uvedla, že menstruační emoji by jim ulehčila nelehkou konverzaci ohledně menstruace s přáteli a rodinou. Dívka, která se stydí říct, že „to dostala“, tak zkrátka pošle červenou kapku a je to. Problém vyřešen.  

Internetový magazín The Next Web uvádí, že zavedení menstruační emoji je sice malý, ale důležitý krok. Podpořit by totiž měl diskuzi ohledně menstruace, a pozitivně tak změnit celý pohled na ni. V nejlepším případě by mohlo zavedení emotikonu znamenat konec lhaní o bolestech, nebo pašování tamponu na záchod v rukávu.

Proti diskriminaci

Debaty ohledně emoji tu ale byly již dříve. Kampaň navázala na další úspěšné projekty, jako bylo například zařazení smajlíků s rezavými vlasy, díky nimž se rudovlasí lidé údajně cítí více začleněni do společnosti. Ti se snažili o svoji reprezentaci ve „emojivesmíru“ celé roky, za vznik rezavých emoji se dokonce podepisovaly petice. Nakonec se zrzavým a jejich příznivcům podařilo přesvědčit Unicode Consortium, které rozhoduje o uvedení emoji do oběhu, že si své místo zaslouží. Trvalo to ale dlouho.

Když už existují jako emoji dva druhy semaforů, pět druhů poštovních schránek, disketa i fax, ale žádný pro vyjádření menstruace, tak je to trochu divné.

Někteří si byli téměř jisti, že šlo o formu diskriminace proti zrzavým lidem, takzvaný „gingerismus“. Zrzouni jsou podle studie z University College Cork často cílem šikany a až 90 % mužů s rudými vlasy bývá obviňováno z trestných činů pouze na základě barvy jejich vlasů. O rusovlasých koluje také mnoho bizarních mýtů, jedním z nich je třeba pověra, že pokud má žena sex během menstruace, narodí se jí zrzavé dítě. A zavedení zrzavých emoji prý učinil gingerismu přítrž.

Vznikne i trans emoji?

Další skupinou, která si stěžovala na nedostatečnou reprezentaci, jsou transsexuálové. Britský aktivista, transsexuál Charlie Craggs, se nechal slyšet, že ignorace trans emoji ze strany Unicodu je formou transfobie. „Každý rok posíláme své návrhy, vědí, že to bylo za posledních několik let nejžádanější emoji, a přesto si stále myslí, že plechovky s polévkou jsou důležitější než my.“ 

A protože je členové „komise na emoji“ nadále ignorovali, transsexuálové nakonec situaci vyřešili po svém. Jako svou reprezentaci si vybrali obrázek humra. Proč zrovna humr? Humři jsou totiž gynandromorfní jedinci, což znamená, že mohou mít ženské i mužské znaky.

Související…

Jak menstruační aplikace vydělávají na citlivých datech?
Tereza Hermochová

Je pravda, že když už existují jako emoji dva druhy semaforů, pět druhů poštovních schránek, disketa i fax, ale žádný pro vyjádření menstruace, tak je to trochu divné. Kapka si své místo mezi ostatními určitě zaslouží. Přisuzovat jí však nějaké spásné poslání je možná trochu mimo.

foto: shutterstock, zdroj: The next web

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...