fbpx

Není slza jako slza: Jsou za nimi emoce i fyziologie, ale žádná není zbytečná 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Někomu stačí k propuknutí v pláč zhlédnout smutnou reklamu nebo film, jiní potřebují mnohem silnější stimul nebo nebrečí skoro vůbec. Každá slza má ale svoji úlohu, kterou bychom neměli opomíjet.

Zveřejněno: 18. 4. 2023

Slzy jsou tekutina, která se tvoří v slzných žlázách v našich očích. Slouží nejen jako jejich ochrana, ale zároveň se jedná o projev různých emocí. Slzy a pláč mohou být způsobeny hned několika různými faktory jako podráždění, alergie nebo již zmíněné emoční stavy. Slzy se dělí na tři základní typy:

  • Bazální slzy: jsou produkovány neustále během celého dne, jejich účelem je udržet oči vlhké a chránit je tak před infekcemi. 
  • Reflexní slzy: reflexní nebo také reflektorické slzy jsou vyvolány podrážděním oka, způsobeným například kouřem, prachem či jinými cizími objekty a tělesy. Mají dané podráždění z oka odstranit a chránit ho před dalším poškozením.
  • Emocionální slzy: vznikají ve chvíli, kdy zažíváme silné emocionální stavy jako smutek, úzkost, bolest, ale i radost. Tyto slzy obsahují hormony a další chemikálie, které se uvolňují právě v reakci na tyto nálady a pocity. Emocionální slzy často pomáhají uvolnit napětí a stres, což může v konečném efektu vést ke zlepšení nálady.

Pláčem ku zdraví

Nemají totiž za úkol pouze chránit oči, ale slouží i jako důležitý komunikační nástroj. Způsob, jakým slzy stékají po naší tváři, vyjadřuje náš emoční stav a poskytuje o něm potřebné signály našemu okolí. Místo toho abychom slzy zadržovali, měli bychom pochopit a přijmout jejich význam.

Pláč a slzy slouží nejen jako způsob regulace emocí, ale i jako komunikační nástroj, podporující sociální interakci.

Důvodů je hned několik. Zadržování slz vede k potlačení emocí, což je škodlivé pro naše psychické zdraví. Slzy jsou důležitou součástí našeho emočního projevu, a pokud jim nedáme volný průchod, ve většině případů to povede k pocitům napětí, úzkosti nebo až depresi. Pláčem uvolňujeme endorfiny, které jsou přirozeným analgetikem a pomáhají nám cítit se lépe. Mimochodem, endorfiny také zmírňují bolest a zlepšují naši náladu.

Zadržování pláče navíc může vést k podráždění očí, jejich zarudnutí a v některých krajních případech nebezpečným infekcím. Jelikož slzy pomáhají odplavovat z oka nečistoty a bakterie, jejich potlačení způsobí, že v oku zůstanou a způsobí problémy.

Výzkum pokračuje

Vědci se stále snaží porozumět tomu, proč lidé vlastně pláčou a jaký je celkový význam tohoto projevu pro zdraví a psychiku. Některé studie se zaměřují na fyziologické účinky pláče a zkoumají, jak slzy a pláč ovlivňují naše tělo a mozek. Jiné výzkumy se zaměřují spíše na emocionální aspekty pláče a snaží se osvětlit, jakým způsobem pláč pomáhá lidem zpracovávat a vyjadřovat své emoce. Opomenout nelze ani sociální a kulturní vlivy.

Profesor Robert R. Provine a jeho kolegové z University of Maryland publikovali v roce 2001 výzkum, který ukázal, že pláč má podobné fyziologické účinky na tělo jako smích a může snížit míru stresu i zlepšit naši náladu. Psycholožka Lauren M. Bylsmaová společně se svým týmem v roce 2008 v časopise Journal of Abnormal Psychology zveřejnily studii, v níž výzkumníci zjistili, že pláč může pomoci lidem lépe zvládat stres a smutek, spojený se ztrátou jejich blízkých.

m shutterstock 1774612358

Pláč vyvolává emocionální reakci, která podporuje sociální interakci. (zdroj: Shutterstock)


 

Ve studii s názvem Why Only Humans Shed Emotional Tears? (Proč zná emocionální pláč jen člověk?), publikované v roce 2018 v časopise Frontiers in Psychology, se Lauren Bylsmaová s kolegou a klinickým psychologem Adem Vingerhoetstem pokusili zkoumat pláč z pohledu evoluční biologie.

Ve výzkumu došli k závěru, že slzy hrají stěžejní roli v mezilidské komunikaci a mohou signalizovat například potřebu pomoci v nelehké situaci či k získání empatie od ostatních lidí. Dalším zjištěním bylo, že analgetický účinek slz, o kterém jsme se už zmínili, nám pomáhá překonávat nejrůznější stresové situace a zvládat napětí.

Tím zvyšuje naše šance na přežití, respektive na delší život. Autoři studie označují pláč a slzy za výsledek adaptivní evoluce člověka – slouží nejen jako způsob regulace emocí, ale i jako komunikační nástroj, podporující sociální interakci.

Odborníci se prakticky jednohlasně shodují na tom, že pláč je přirozeným lidským projevem a má nezpochybnitelný význam pro tělo a psychiku. Pokud se vám tedy chce brečet, prostě brečte. Ačkoliv to nemusí být pravidlem, pravděpodobně se vám díky tomu alespoň trochu uleví.

Související…

V partnerském vztahu je třeba vyvětrat. Tuží to zdraví i vztah samotný
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: WebMD

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...