fbpx

S terapeutkou a podnikatelkou o založení Přírodní lékárny, o bylinách, přírodní medicíně a také něco málo o podnikání v Česku

Zveřejněno: 24. 9. 2019

Jana Kubíčková je zakladatelkou e-shopu Přírodnílékárna.cz, podniká od roku 2002, a jak sama říká, ušla za tu dobu dlouhou cestu. Od počátků, kdy to pro ni byl prostý obchod, do současnosti, kdy se přírodní medicína stala součástí jejího každodenního života. Za vším, co v prodejnách a na e-shopu nabízí, si stojí a stejně tak, jak se mění její pohled, mění se neustále i sortiment lékárny.

Podnikáte sedmnáct let, to jste musela začít poměrně mladá...

Bylo mi lehce přes dvacet a vůbec jsem netušila, do čeho jdu. Udělala jsem několik rozhodnutí, která by pouhým rozumovým rozhodováním neprošla, a mělo to tak být. Dostala jsem se k oboru, který miluju a žiju. Což je velký dar. A vše, co potom následovalo, mělo tak být, abych byla tam, kde jsem. A jako... někdy to nebylo vůbec jednoduché. Měla jsem půjčeno hodně peněz a občas jsem nespala, protože druhý den jsem měla poslat splátku a na účtu byla nula.

Bylinářský obor má jeden takový velký nešvar, a to popisovat byliny tak, že fungují na danou nemoc. My ale nejsme nemoc, jsme terén, na kterém ta nemoc vzniká.

Vždycky to ale nějak dopadlo. Když se ohlédnu zpět, tak všechno, co bylo v tom správném proudu, se podařilo vyřešit. A tam, kde se bušilo na zavřená vrata, to ztroskotalo. Párkrát jsem to bušení přeslechla, šla hlavou proti zdi a nebylo to dobré. Nicméně i toto ponaučení jsem potřebovala. Když lekci pochopíte, není nutné ji opakovat. Jen je důležité, aby z toho ve vás nezůstaly obavy.

Kdy nastal zlom a Přírodní lékárna pro vás přestala být pouze obchod?

Začínala jsem s jedním produktem, který se „tak nějak“ ke mně dostal. Byla jsem tehdy ambiciózní, tvrdá a stoprocentně zaměřená na výkon. Dnes se sama sobě musím trochu smát, ale byla jsem to já. Ten doplněk stravy je z Japonska, máme ho v sortimentu dodnes a právě díky němu jsem se do země vycházejícího slunce dostala.

Ta návštěva mi změnila život. Viděla jsem, jak se na klinice celostní medicíny pracuje s jednotlivci přesně podle jejich potřeb. Byl tam stanovený jídelníček, kam patří i byliny a doplňky stravy, byly tam psychoterapie, léky, masáže a já věděla, že tohle chci umět, nebo alespoň pochopit.

A co byl další krok?

Hledání. Po několika pokusech jsem se rozhodla nastoupit na školu tradiční čínské medicíny. Nejdříve na obor akupunktura a pak fytoterapie. Až po prvním roce, kdy jsem se prokousávala nudnou teorií, jsem byla ze studia nadšená. Kromě běžných přednášek bylo k dispozici mnoho nadstavbových, které mi tak nějak dovolily najít zaměření, jež mě zajímá. Byla to gynekologie a obecně ženské zdraví, kam patří sexualita, psychika a pochopení koloběhu života a cykličnosti, které jsou pro ženu tak typické.

Skloubit podnikání a školu bylo hodně náročné a přiznávám se dobrovolně, že jsem ani jeden obor nedotáhla k diplomové práci. Mně ale stačily ty znalosti a ten rozhled. Nejdůležitější bylo pochopení toho, co v sobě vlastně byliny nesou a jak s nimi pracovat. Čínská medicína je filozofie, a když do ní nahlédnete, zjistíte, že platí úplně pro každého. Zásadní je uvědomit si, že jste součástí prostředí kolem vás. Jak je zdravé prostředí, tedy lidé, planeta a vztahy, tak jsme zdraví my sami. Možná proto kolem sebe aktuálně vidíme tolik chronických potíží.

Takže nosné téma přírodní lékárny je čínská medicína?

Ne, to ne. Je její důležitou součástí, ale najdete u nás tradiční české bylinkářství, ájurvédu, kvalitní vitamíny a minerály, přírodní kosmetiku, aromaterapii a všechno, co tak nějak souvisí s celostním zdravím. Je fakt, že často do znalostí čínské medicíny sahám, hlavně v oblasti diagnostiky. Je celkem běžné, že chci, aby na mě lidé vyplázli jazyk, nebo pokládám pro ně nesmyslné otázky, zda mají raději teplo, nebo zimu, nebo jestli se v noci potí. Někdy sáhnu po směsích tradiční čínské medicíny, někdy po ájurvédě, někdy po českých tinkturách a někdy dám jen dobrou radu.

V čem je ženské zdraví v přírodní medicíně specifické? Čím se liší od přístupu k mužům?

Ve všem... Žena je křehká nádoba a jako s takovou by se s ní mělo zacházet. Reaguje srdcem, intuicí a hlavně emočně. Zatímco muž je logický a snaží se veškeré situace řešit rozumově. Tato charakteristika ženy postavená na emocích pak ovlivňuje celý život její zdravotní stav. Proto je nejčastější kombinace přípravků u žen směs nazvaná Zklidnění zčeřené hladiny a hořčík.

Dalším velkým tématem ženského zdraví je sexualita. Tam leží proudění života. Její prožívání je důležité na uvolnění stagnací, ze kterých pak plynou různé cysty, myomy a jiné nepříjemnosti. Po staletí byly ženy zesměšňovány, odsuzovány, vězněny, a dokonce zabíjeny za své sexuální projevy a zřejmě to někde uvnitř nás pořád je. Historie sexuality je moc zajímavá. Třeba úplně původní taoističtí mistři a mistryně tvrdili, že nejhojnější energii lze transformovat ze síly, která je uvolněna v průběhu milování. To téma by ale bylo na samostatný článek. Právě gynekologie a ženské zdraví je něco, co má v přírodní medicíně velký potenciál. Ta západní totiž mnoho možností nemá, ale hlavně hrozně zapomíná na to psyché. Bez toho prostě ženu léčit nelze.

Když se za svým podnikáním ohlédnete, co byste za ta léta vypíchla?

První asi rozhodnutí k tomu jednomu produktu, který v podstatě stvořil přírodní lékárnu. První platforma e-shopu Přírodnílékárna.cz byla spuštěná v roce 2006, kdy internetové podnikání bylo v plenkách a nikdo moc nevěděl, jak na to. Bylo to ale jednodušší v tom, že nebyla taková konkurence. Další pak bylo dát část firmy mladšímu bratrovi, protože bylo potřeba přivést nový vítr. Já už bych tehdy začala stagnovat. No, a určitě důležité rozhodnutí bylo vytvořit vlastní značku doplňků stravy, které jsou vyrobeny přesně podle mých představ a zkušeností.

Co pro vás ta značka znamená?

Značka SIBYL vlastně nese to, co po tomto oboru chci. Čistotu, kvalitu, jednoduchost. Tady se projevila naše týmová spolupráce, já to vymyslela a brácha to zrealizoval. Z výsledku jsem nadšená a miluju SIBYL čím dál víc. Což je dobře, protože SIBYL je mé jméno duše, které jsem dostala na jednom z prožitých rituálů v Haluzicích. S tamní mystickou kněžkou Karaimi jste vlastně nedávno také dělali rozhovor.

Jana Kubíčková

Přírodní medicínou a holistickým přístupem se zabývá od roku 2003. Vystudovala obor akupunktura na 1. škole tradiční čínské medicíny TČM, kde pokračuje ve studiu fytoterapie (léčba bylinami). Principy čínské medicíny jí pomohly pochopit, že pro své zdraví toho můžeme udělat mnohem víc než náš lékař, a to se stalo mottem i Přírodní lékárny. V praxi její poradenství nejčastěji vyhledávají ženy, které trápí menopauza, menstruační potíže či jiné hormonální změny. Často také řeší kožní projevy a alergie, problémy zažívacího traktu a potíže s obranyschopností. Jak sama říká, neléčí, od toho jsou lékaři, pouze pomáhá porozumět nemoci.

Nějak jsem necítila, že bych to jméno chtěla používat já osobně, ale někam ho vtisknout. Tak jsem to udělala. Takže otřepané produkty s duší, zde dostávají nový rozměr... Jsem nadšená i z nových webových stránek SIBYL, kde se nám podařilo naprogramovat takové malé testy zdraví. Bylinářský obor má jeden takový velký nešvar, a to popisovat byliny tak, že fungují na danou nemoc. Jakože tahle pomůže na cholesterol a tahle na nadýmání. Jenže tak by to být nemělo. My nejsme nemoc, jsme terén, na kterém ta nemoc vzniká. Ta správná bylinná léčba by měla upravovat ten terén. V těch testech jsem to hodně zjednodušila, ale alespoň trochu lidi navedou k tomu, kde příčinu potíží hledat.

Změnilo se za ta léta podle vás podnikatelské prostředí v Česku?

Hodně. Dříve to všechno bylo tak nějak jednodušší. Dneska mnohem víc času trávím papírováním a zajišťováním techniky, abych ty papíry vůbec mohla někomu odeslat. Někdy je to tristní a ubíjející. Chtěla bych mít mnohem víc času na lidi. Stále čekám, kdy dojde k naplnění těch všech slibů, že se podnikatelům uleví... 

Je podnikání žen a mužů rozdílné?

Asi ano, ženy mají jiné priority a jiný způsob myšlení. I když DPH musíme odeslat všichni. Ty rozdíly mohu posoudit z toho, jak pracuji já a jak bratr. I když máme stejné geny a v nich tendence k chaosu, tak já mám větší cit pro detail, on zase pro akci. Já pracuji hodně intuitivně, rozum mám uložen až někde v patě, on zase potřebuje logiku a jasné cíle, které já vůbec nemám. Já vybírám sortiment a on zajistí všechny ty obchodní věci kolem. Spojení ženského a mužského principu je skvělé. Netvrdím, že by to žena nezvládla sama, stejně tak jak to v pohodě zvládne muž. Já však cítím, že tím skutečným souladem je právě harmonie mezi jang, tedy muž, a jin, tedy žena. I proto možná muži, hlavně ti odvážní, čím dál víc vítají návrat ženské síly do byznysu. 

Máte ještě na závěr pro ženy nějakou radu?

Nevím, zda jsem v pozici, kdy mohu radit. Možná jen takovou vlastní zkušenost. Více vnímejte a poslouchejte, co se děje kolem vás, máte-li v hlavě otázky, vždy vám na ně v okolí někdo odpoví. Stačí jen naslouchat. Naslouchat je potřeba hlavně sama sobě. Nemoc nám říká, že něco v našem životě není správně a je čas na změnu. Není to jen o tabletkách, ale o celkové změně přístupu k životu. O pochopení toho, kdo jsme, co v sobě neseme a zda to správně používáme.

Všichni v sobě neseme unikátní software, složený z kombinace energie a duše, který by měl být přesnou instalací v hardwaru, tedy v těle. Většina z nás svůj software používá asi tak jako Excel. Je to program s tisíci funkcemi, ale my v něm děláme pouze tabulky. V lepším případě používáme funkci „suma“. Zbylý potenciál spí. A to je jeden ze základů ženského zdraví, neustále tvořit a plodit. A nemám tím na mysli jen děti. Jakmile se žena zacyklí ve stereotypech a ve všem se upozadí, vytváří si krásný terén na vznik nemoci.

Související…

Proč je tak těžké kombinovat přírodní léčbu s tou klasickou
Milada Kadeřábková

foto: Archiv Jany Kubíčkové, zdroj: Přírodní lékárna

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...